ΣΕΤΕ: Επιστολή προς την ΕΕ για την ανάκαμψη του Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με κοινή επιστολή 4 ευρωπαϊκών συνδέσμων τουριστικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα του Συνδέσμου Γερμανικής Οικονομίας του Τουρισμού (BTW), τουΣυνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τουFEDERTURISMO CONFINDUSTRIA από την Ιταλία και του Συνδέσμου Τουρισμού Νορβηγίας, προς την ΕΕ, τίθενται τα θέματα ανάκαμψης του Τουρισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνολική ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην επιστολή αναφέρεται η ανάγκη για τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επικεντρωθεί στον Τουρισμό, λόγω του παγκόσμιου αντίκτυπου της πανδημίας του Κορωνοϊού. Χωρίς αμφιβολία τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποτελέσουν ένα ισχυρό πλήγμα προς τον κλάδο, αλλά δεδομένης της λήψης των κατάλληλων μέτρων υπάρχει η ελπίδα για ανάκαμψη του κλάδου εντός του 2021 ακολουθώντας πάντοτε το όραμα της ΕΕ.

Η Ευρώπη αποτελεί τον 1ο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, και ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το WTTC υπολογίζει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός συνέβαλλαν στο 9.7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 9.7% των συνολικών θέσεων εργασίας (οι οποίες ανέρχονται στα 36.7 εκατομμύρια) κατά το 2018 με τα περιθώρια ανάπτυξης να ξεπερνούν αυτά της συνολικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κλάδος βοηθάει στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς παρέχει εκπαίδευση και θέσεις εργασίας σε τμήματα του πληθυσμού με δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας (όπως οι νέοι και οι γυναίκες), ενώ αναπτύσσεται η ύπαιθρος και τα απομονωμένα νησιά.

Ωστόσο, ο Τουρισμός δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη αλλά και το πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας, το δικαίωμα και την ελευθερία στα ταξίδια. Το δικαίωμα της μετακίνησης μεταξύ των συνόρων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα για τους Ευρωπαίους και είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προώθηση της κατανόησης των διαφορετικών πολιτισμών και της διατήρησης της ειρήνης. Οι μακροχρόνιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά όχι μόνο ως προς την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των ταξιδιών είναι η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για το σύνολο του κλάδου, το οποίο θα ακολουθείται από όλα τα κράτη-μέλη. Είναι σημαντικό τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται εξίσου από όλα τα μέλη, να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, έτσι ώστε ο Τουρισμός να επανεκκινήσει τη λειτουργία του από το 2020. Ένα βασικό μέτρο είναι ο έλεγχος της υγείας, βάσει των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, στις χώρες προέλευσης των τουριστών.

Επιπλέον, μέτρα είναι τα άμεσα ρυθμιστικά πλαίσια, τα οποία θα συμβάλλουν στην επιστροφή των επιχειρήσεων και τη ρευστότητα τους σε συνδυασμό με τα δομικά κεφάλαια του νέου προγράμματος 2021-2027 και του συμπληρωματικού Κεφαλαίου Ανάκαμψης, το οποίο προς το παρόν σχεδιάζεται.

Επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από το 2ο μισό του 2020 είναι τα εξής:

  • Δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για τους παρόχους υπηρεσιών στον τουρισμό (π.χ. αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators μεταξύ άλλων) για να παρέχουν voucher αντί για αποζημιώσεις για τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν λόγω του Κορωνοϊού, δεδομένου πάντοτε ότι λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των καταναλωτών.
  • Επέκταση των κεφαλαίων της ΕΕ για στήριξη του κλάδου μέσω της άμεσης επιχορήγησης των εταιριών που συμμετέχουν στον Τουρισμό. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει  να ενθαρρύνουν της εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών και την ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
  • Μείωση του ΦΠΑ, ει δυνατόν και κατάργηση, σε υπηρεσίες και προϊόντα του κλάδου έως το 2021
  • Μια παγκόσμια εκστρατεία για επαναπροώθηση της Ευρώπης ως τον 1ο τουριστικό προορισμό.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής της Κομισιόν, Thierry Breton. Επίσης, κοινοποιείται προς τους:

  • Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Paolo Gentiloni, Οικονομικό Επίτροπο
  • Ylva Johanson, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων
  • Elisa Ferreira, Επίτροπο Μεταρρυθμίσεων
  •  Didier Reynders, Επίτροπο Δικαιοσύνης
  •  Adina Vălean, Επίτροπο Μετακίνησης
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *