ydra

ΣΕΤΕ : Μικτή η εικόνα της τουριστικής κίνησης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διεθνών αφίξεων στην χώρα, η εικόνα παραμένει μικτή με τις αεροπορικές να αυξάνονται και τις οδικές να μειώνονται.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Ιουλίου 2016 του SETE Intelligence.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +5,0% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια ενώ η Αθήνα είχε θετική οριακή μεταβολή (+0,5%). Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +5,3% και +4,2%. Οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση -9,0% για τον Ιούνιο και η συνολική μείωση για το τρέχον έτος ανέρχεται σε -7,4%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε +278 χιλ. και η μείωση των οδικών σε -337 χιλ.

Η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις με σημαντικότερη την καταστροφική μείωση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-63,2% το α’ 6μηνο), Σάμος (-39,0%) και Κως (-17,9%).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά -1,3% που συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά -6,2%.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 13ης Ιουλίου στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα για το 2016, καθώς αναμένεται πτώση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, που το 2015 υπερέβη τα 1,15 εκ. αφίξεις. Η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά, λόγω και της γενικότερης μείωσης που είχε ο τουρισμός φέτος στην Τουρκία, περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τουρίστες που θα αλλάξουν τον προορισμό τους από Τουρκία προς Ελλάδα.

Στις πολύ σημαντικές τουριστικές (και όχι μόνο) εξελίξεις περιλαμβάνεται και η ομαλοποίηση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων που αναμένεται, από την επόμενη χρονιά, να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προγραμματισμό πτήσεων, δεν φαίνεται η Ελλάδα να επωφελήθηκε το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από την Ρωσία προς την Τουρκία. Παραμένοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατικής βίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει ανάσχεση στην επιθυμία των ευρωπαίων να ταξιδέψουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς σκοπούς.

Στα θετικά νέα του τουρισμού περιλαμβάνεται η εκ νέου επιβράβευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ως κορυφαίου ευρωπαικού αεροδρομίου ως προς την αποτελεσματικότητά του, στην κατηγορία του. Επίσης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόγραμμα € 2,5 εκ. του Δήμου Αθηναίων για αναμόρφωση και βελτιωτικές επεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Ευρύτερα, θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν η επικύρωση από τη Βουλή της συμβάσης COSCO για τον ΟΛΠ και η έγκριση από το ΣτΕ του ΠΔ για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης, για την πώληση του Χίλτον Αθηνών (508 δωμ.) από την Alpha Bank, δεσμευτική προσφορά υπεβλήθη από τον όμιλο ΤΕΜΕΣ – Olayan – Dogus. Στην φάση των μη δεσμευτικών προσφορών το τίμημα είχε κυμανθεί μεταξύ € 140 και € 170 εκ.

Στις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο ροών Ιουνίου ήταν θετικό κατά + 33.608 εργαζόμενους και του πρώτου εξαμήνου κατά + 234.664 – και τα δύο νούμερα αποτελούν την μεγαλύτερη θετική μεταβολή από το 2001. Επίσης, θετικά εξελίσσεται η εξέλιξη του Π/Υ που το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε έλλειμμα € -1.008 εκ. έναντι στόχου ελλείμματος € -4.493 και ελλείμματος € -1.414 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό διαμορφώ- θηκε σε € +2.467 εκ. έναντι στόχου για έλλειμμα € -1.033 και πλεόνασμα € +1.884 πέρυσι. Αντίθετα, αρνητική ήταν η εξέλιξη στο Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών που το πρώτο 5μηνο ήταν € -4.447 εκ. έναντι € – 4.350 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ σημαντική μείωση των εσόδων από την Ναυτιλία (€ – 2.425 εκ.), κυρίως λόγω των capital controls. Βελτίωση παρουσίαση το ισοζύγιο καυσίμων λόγω της μειωμένης τιμής του πετρελαίου.

Τέλος, κοινή πρόταση προς την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, υπέβαλλαν ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΒ και η ΕΣΕΕ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την μείωση της φοροδιαφυγής και την πάταξη της παραοικονομίας. Επίσης, σε συνάντηση όλων των Κοινωνικών Εταίρων με τον ΥΠΕΚΑΚΑ, συμφωνήθηκε κοινή δήλωση – πλαίσιο για την διαπραγμάτευση των εργασιακών θεμάτων κατά την 2η αξιολόγηση από τους Θεσμούς.

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2016.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *