Αρχική > ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ > ΣΕΒ: Μαζί για μια εθνική στρατηγική για να μη χαθεί η ευκαιρία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
seb

ΣΕΒ: Μαζί για μια εθνική στρατηγική για να μη χαθεί η ευκαιρία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Hilton, οι εργασίες του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο “Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, με μια συζήτηση για την ανάγκη για εθνική σύμπραξη, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φέσσας, ανέδειξε την ανάγκη για συνεργασία, αλλά και για πολιτικές και δράσεις, ώστε η ελληνική βιομηχανία να πετύχει την έγκαιρη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, ως προϋπόθεση για διεθνή ανταγωνιστικότητα, σταθερές δουλειές και κοινωνική ευημερία, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει, από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου, τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άθροισμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο που “δεν μπορεί να παραγνωρίζει δύο κεντρικές σταθερές: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος”, καλώντας τον ΣΕΒ σε μια συμφωνία αλήθειας. “Εμείς μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης και τις εργοδοτικές εισφορές, και βοηθούμε στη ρευστότητα, κάνοντας παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και αξιοποιώντας καλύτερα το ΕΣΠΑ. Οι δικές σας υποχρεώσεις είναι να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να υπάρξουν εταιρικά σχήματα και συνεργασίες επιχειρήσεων και επίσης, είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό.”

Νωρίτερα, το συνέδριο είχε ανοίξει με την ομιλία του “Η Βιομηχανία του Αύριο, Σήμερα” ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας για την επιτακτική ανάγκη του να δούμε τη μεγάλη εικόνα ενός νέου κόσμου “που απαιτεί νέες τεχνολογίες, αλλά και νέες δεξιότητες, προσφέρει ευκαιρίες για όσους τολμήσουν και αδιέξοδα για όσους δεν τολμήσουν”, όπως διαπίστωσε χαρακτηριστικά.

Μετά από μια γεμάτη μέρα με πλήθος τοποθετήσεων από Έλληνες και ξένους εισηγητές, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Βιομηχανικού Συνεδρίου, υπενθυμίζοντας ότι η ψηφιακή ωριμότητα της χώρας είναι χαμηλή και το περιβάλλον προβληματικό. Τόνισε ότι οι εταιρίες δεν καινοτομούν, λείπουν οι δεξιότητες και επικρατεί μια κουλτούρα φόβου απέναντι την αλλαγή και αναρωτήθηκε αν θα μείνουμε στη διάγνωση των προβλημάτων ή θα συμμετάσχουμε ισότιμα με τις άλλες χώρες στη Βιομηχανία 4.0. Τέλος, κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία, καθώς “η προσπάθεια και η στάση μας είναι αυτά που ορίζουν τις ικανότητες μας.”

Τέλος, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒ για ένα εθνικό πρόγραμμα “Βιομηχανία 4.0”. Αντλώντας παραδείγματα από τις άλλες 19 ευρωπαϊκές που έχουν ήδη ταυτίσει τη βιομηχανική τους ανάπτυξη με τη Βιομηχανία 4.0, ανέδειξε τη σημασία ενθάρρυνσης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στη μετάβαση, την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, τη μετεξέλιξη των μεγαλύτερων βιομηχανιών σε smart factories και την άρση ρυθμιστικών εμποδίων και γραφειοκρατίας. Όπως τόνισε, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς, ούτε σύνθετες διαδικασίες. Αρκεί να στοχεύσει η Ελλάδα, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο, σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες και προηγμένα συστήματα. Η θεσμοποιημένη τριμερής συνεργασία πολιτείας-βιομηχανίας-έρευνας θα επιταχύνει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Πώς Ξεκινάει το Ταξίδι του Μετασχηματισμού

img_185X240
Kai Schneiderwind, Senior Director, Food & Beverage, Digital Industries, Siemens: “Στην εποχή μας δεν εκσυγχρονίζουμε, ψηφιοποιούμε.” Ο κ. Schneiderwind αναφέρθηκε στο ταξίδι καινοτομίας που πραγματοποιεί η Siemens κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μιλώντας για τα τεράστια οφέλη που έχει αποκομίσει σε επίπεδο παραγωγικότητας. Μίλησε για τις προκλήσεις που καλούνται όλοι οι κλάδοι να αντιμετωπίσουν, όπως τον ανταγωνισμό, την ανάγκη διατήρησης της ποιότητας και αύξησης της ευελιξίας, και παράλληλα, μείωσης του κόστους, αλλά και για τη μεγάλη πρόκληση της βιωσιμότητας. Τέλος, σημείωσε ότι οι εταιρείες οφείλουν να προχωρήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

img_185X240
Nick Davis, Director, UK Digital Transformation Leader, Deloitte: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η προτεινόμενη τεχνολογία αλληλεπιδρά με την επιχείρηση με τρόπο που βοηθά στην υιοθέτησή της.” Ο κ. Davis παρουσίασε τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης της Deloitte και αναφέρθηκε εκτενώς στην έννοια του έξυπνου εργοστασίου, το οποίο είναι ένα εργοστάσιο συνδεδεμένο, βελτιστοποιημένο, δυναμικό και ευέλικτο, ενώ λειτουργεί με συνεχή ροή πληροφορίας. Μίλησε για μια σειρά από παράγοντες-κλειδιά για έναν επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των ηγετών στη διαδικασία από τα αρχικά στάδιά της.

img_185X240
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης: “Η Ελλάδα έχασε το τρένο της πληροφορικής, δεν πρέπει να χάσει το επόμενο τρένο.” Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη διαλειτουργικότητα και κανονικοποίηση δεδομένων, δίνοντας τη δυνατότητα σε διαφορετικά μέρη του δημοσίου να “μιλήσουν μεταξύ τους” – χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαλειτουργικότητα μεταξύ μητρώων. Αναφέρθηκε επίσης στην Εθνική Στρατηγική για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση στοχεύει σε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μέσα από μια ενιαία πλατφόρμα στο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση, αλλά και σε σειρά απλοποιήσεων διαδικασιών που θα προχωρήσουν ήδη από το επόμενο έτος, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα.

img_185X240
Νικόλαος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων: “Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για να πετύχουμε τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση.” Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού ενόψει των μεγάλων αλλαγών στη βιομηχανία, ώστε η Ελλάδα να “πιάσει” τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε 900.000 θέσεις εργασίας. Μίλησε για τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, την Εθνική Στρατηγική για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την ψηφιοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων και το ενιαίο σύστημα εποπτείας, αλλά και τις δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καλλιέργειας δεξιοτήτων και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών.

img_185X240
Κατερίνα Βλάχου, Managing Director Ελλάδας & Κύπρου, Mondelēz International: “Η διοικητική ομάδα θα πρέπει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και το όραμα που είναι μεγαλύτερο από την κερδοφορία.” Η κ. Βλάχου μίλησε για τη μετάβαση από τις ιεραρχικές δομές του παρελθόντος σε πιο ευέλικτες ομάδες, με αυτονομία και αυτορρύθμιση, αναδεικνύοντας την αξία του agility (λειτουργική ευελιξία). Τα μέλη στις νέες αυτές ομάδες συμμετέχουν ισότιμα, οι ρόλοι τους είναι ξεκάθαροι, η ευθύνη μοιρασμένη, ενώ έχουν τη δύναμη να λαμβάνουν αποφάσεις, καλλιεργώντας την επιχειρηματικότητα μέσα στην ίδια την εταιρεία. Στη νέα αυτή εποχή, από την πλευρά της διοίκησης, υπάρχει έντονη ανάγκη ανάδειξης ενός οράματος βελτίωσης της ποιότητας ζωής καταναλωτών και εργαζομένων. Είναι επίσης απαραίτητη η καλλιέργεια ενός growth mindset (κουλτούρα ανάπτυξης) και μιας κουλτούρας πειραματισμού, που θα οδηγήσουν σε επαγγελματίες που απολαμβάνουν τις προκλήσεις, τις αγκαλιάζουν και τις διεκδικούν.

img_185X240
Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος, Παπαστράτος ΑΒΕΣ: “Δεν θεωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό αυτοσκοπό, αλλά καταλύτη.” Ο κ. Καργαρώτος μίλησε για το παράδειγμα της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, και τη μετάβασή της από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, που αντανακλά την ανάγκη μετάβασης των οργανισμών σε νέες, οριζόντιες δομές, και την αξία του πειραματισμού στη νέα αυτή εποχή. “Το λάθος είναι αποδεκτό, το λάθος ενθαρρύνεται και είναι μέρος της μαθησιακής καμπύλης του καθενός από εμάς, αλλά και του οργανισμού”, σημείωσε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει τη μετάβαση σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, αφού αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες του προηγούμενου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι απαιτούνται άλματα για να μη χάσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0.

img_185X240
Αντώνης Κύρκος, Deputy Group Strategic Planning Director, Όμιλος ΤΙΤΑΝ: “Τα μικρά πειράματα και οι δοκιμές στην αρχή μας επέτρεψαν να μάθουμε και να χτίσουμε τις υποδομές μας σταδιακά.” Ο κ. Κύρκος μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, που ξεκίνησε από τον εντοπισμό πιθανών πεδίων εφαρμογής, των λεγόμενων “use cases”, που θα μπορούσαν να προσφέρουν αξία στην εταιρεία. Αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους, καινοτομώντας, ο Όμιλος αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο στην τσιμεντοβιομηχανία διεθνώς, παρά το γεγονός ότι το τσιμέντο είναι προϊόν χαμηλής προστιθέμενης αξίας και έτσι το κόστος παραγωγής του πρέπει να μένει χαμηλά. Τόνισε την αξία της εταιρικής κουλτούρας, αλλά και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου, που συνεισέφεραν στην αναζωογόνηση του ανθρωπίνου δυναμικού του.
Η Βιομηχανία στη Νέα Εποχή

img_185X240
Tim Scanlon, Group Vice President, Customer Experience & Innovation, ΑΒΒ: Ο κ. Scanlon μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση, όπως οι νέες καταναλωτικές συνθήκες, η νομοθεσία για ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, οι παλαιωμένες υποδομές, η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και το κενό δεξιοτήτων στους εργαζόμενους. Παρότρυνε το κοινό να σκεφτεί πέρα από την αυτοματοποίηση και να συνδυάσει την τεχνητή νοημοσύνη με τις ανθρώπινες δεξιότητες. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μεγάλου οράματος, αφού όμως πρώτα γίνουν κάποια πρακτικά βήματα, όπως η ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής.

img_185X240
Jacky Chen, Managing Director South Balkans, Huawei: “Η βελτίωση της παραγωγικότητας, η ποιότητα των προϊόντων και τα μικρότερα λειτουργικά κόστη είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από την τεχνολογία 5G”. Ο κ. Chen μίλησε για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία 5G σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, η ναυτιλία, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η γεωργία, τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων, όπως στην πυρόσβεση. “Μιλάμε για μια νέα βιομηχανία, της διαχείρισης καταστάσεων από απόσταση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

img_185X240
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων: “Η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι βιομηχανική χώρα.” Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ξεκινάμε από μειονεκτικό σημείο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να “τρέξει” και να περάσει μπροστά στη βιομηχανία, με τα κατάλληλα κίνητρα από το κράτος, ενώ το γεγονός ότι η έχει μείνει πίσω μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, καθώς άλλες χώρες έχουν επενδύσει πρόσφατα σε τεχνολογίες που θα ξεπεραστούν γρήγορα, ενώ θα χρειαστούν χρόνια να αποσβεσθούν. “Βούλησή μας είναι να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην βιομηχανία, χωρίς να απαξιώνω τον τουρισμό. Έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ενέργεια λόγω της κατάστασης της ΔΕΗ, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε διόδους να το αντιμετωπίσουμε”, σημείωσε. “Δεν είναι η ώρα της γκρίνιας, είναι η ώρα της δημιουργίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

img_185X240
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος, Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: “Οι υποδομές δεν είναι πια οι δρόμοι, αλλά οι ψηφιακές λεωφόροι που πρέπει να κατασκευαστούν.” Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός σχεδίου για τον ψηφιακό ανασχηματισμό, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά για την ευρύτερη οικονομία. Μίλησε για την ανάγκη να κάνουμε το άλμα “όχι του βατράχου, αλλά του πούμα” – ένα άλμα που έχουν κάνει χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Ρουάντα και η Εσθονία. Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που έρχονται, τόνισε τη μεταβολή στη σχέση του προϊόντος-καταναλωτή μέσα από την εξατομίκευση, την αυτοματοποίηση που ως διαδικασία δεν αφορά πια μόνο τους εργάτες, αλλά και τους εργαζόμενους σε γραφεία, καθώς και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας που θα απαιτεί όλοι να συνεργάζονται με όλους. Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής που, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση, δίνει νέες δυνατότητες σε όλες τις ηλικίες να συμμετέχουν στην παραγωγή και ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο εκπαιδευτικό σύστημα.

img_185X240
Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Μυτιληναίος ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ: “Ο κόσμος θα εξελίσσεται και θα δρα ακόμη κι αν η δική μας χώρα και βιομηχανία δεν είναι μέρος αυτής της εξέλιξης. Δεν θα μας περιμένουν, αν εμείς μείνουμε στάσιμοι”. Ο κ. Μυτιληναίος ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βιομηχανία “είναι εδώ” και οι δυνατότητες που ξεκλειδώνει βρίσκονται μπροστά μας. Επισήμανε πάντως ότι σε μια χώρα που άγγιξε ρεκόρ ανεργίας και με δεδομένη τη διεθνή τάση της αυτοματοποίησης, η ισορροπία είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι σημαντική, όμως το κρισιμότερο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τις επόμενες δεκαετίες είναι η κλιματική αλλαγή. “Ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη κι αν καταστραφούμε εμείς από την κλιματική αλλαγή” υπογράμμισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σημασία του Ευρωπαϊκού Green Deal.

img_185X240
Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος ΔΣ, Viohalco: “Η βιομηχανία έχει την απόλυτη συνέργεια με τη βιομηχανική επανάσταση – αυτό φαίνεται άλλωστε και από το όνομά της.” Ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική βιομηχανία είναι μεν μικρού μεγέθους, όμως είναι ζωντανή και σημαντική για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως όλες οι επαναστάσεις είναι “ασυγκράτητη, κάπως αιφνιδιαστική και καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις, αλλά επηρεάζει ήδη τις εξελίξεις”. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το ρεύμα και οι βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι οι επενδύσεις στην παιδεία και της υποδομές. Κομβικός είναι και ο ρόλος της έρευνας σε αυτή τη διαδικασία, κάτι στο οποίο υστερούμε στην Ελλάδα, με την περιορισμένη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας.
Ώρα για Συνεργασίες & Συμπράξεις

img_185X240
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: “Παρά την ευφορία και τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας , η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε είναι τεράστια.” Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει το υψηλότερο με διαφορά δημόσιο εξωτερικό χρέος σε όλον τον δυτικό κόσμο. “Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ μας σε όλο τον δυτικό κόσμο, ίσως και σε όλο τον κόσμο, έχουμε ένα από τα πλέον δυσμενή δημογραφικά και δυσμενή συμμετοχή στο εργασιακό δυναμικό και το μόνο που είναι σίγουρα θετικό είναι ότι έχουμε περάσει μια τόσο δραματική δεκαετία που θα ελπίζαμε ότι κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φέρει πίσω” τόνισε. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση του τι συμβαίνει σε κομβικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, και ειδικότερα στη μεταποίηση, όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα καθώς “η μη διασύνδεση με την τεχνολογία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος ότι η μεταποίησή μας θα αρχίσει να συρρικνώνεται”.

img_185X240
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων: “Πλέον ο μέσος εργαζόμενος αλλάζει ή θα αλλάζει 3-4 επαγγέλματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητο το upskilling και το reskilling.” Η κ. Κεραμέως ανέπτυξε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη μετάβαση του εκπαιδευτικού συστήματος στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα . Υπογράμμισε την ανάγκη για έμφαση σε νέες δεξιότητες, ήπιες και ψηφιακές, ενώ παρέθεσε σειρά δράσεων που προγραμματίζονται για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπως η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα σπουδών, η πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων και η θεσμοθέτηση κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε επίσης σε θεσμικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.

img_185X240
Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας: “Μπορούν να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη ή σε επιχειρήσεις που δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα να έρθουν στη χώρα.” Στις πολιτικές για τη σύνδεση καινοτομίας και βιομηχανίας αναφέρθηκε ο κ. Δήμας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “να συνδέσει πολύ αποτελεσματικά τη σημαντική έρευνα που παράγεται στην χώρα μας, με την καινοτομία και την αγορά”. Αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας όπου “για πρώτη φορά συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι από την αγορά με αποδεδειγμένη εμπειρία στην καινοτομία”, αλλά και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Μίλησε επίσης για το φιλόδοξο έργο της Πολιτείας Καινοτομίας σε κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

img_185X240
Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώτης ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ: “Το μήνυμα πλέον είναι ‘innovate or evaporate’.” Ο κ. Γιώτης τόνισε την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμπράξουν με ερευνητικά κέντρα και με άλλες επιχειρήσεις, κάτι που, όπως ανέφερε, διαπιστώνεται σταδιακά. “Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο για να κατανοήσουν το όφελος τέτοιων συμπράξεων”, σημείωσε, ενώ εντόπισε στον κλάδο των τροφίμων ένα ευνοϊκό πεδίο για τέτοιες συνεργασίες. Μίλησε επίσης για το πώς η εταιρεία Γιώτης κατάφερε να φτάσει στην 3η της γενιά καινοτομώντας διαρκώς, τονίζοντας παράλληλα ότι το μοντέλο ‘business as usual’ έχει πια τελειώσει. Χρειάζεται έρευνα καινοτομία και ανάπτυξη, αλλά με μεγάλη ταχύτητα, καθώς τα πράγματα προχωρούν, ιδιαίτερα στη διατροφή.

img_185X240
Δρ. Αλέξης Μπίρμπας, Καθηγητής Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο κος Μπίρμπας υπερασπίστηκε τα ελληνικά πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στη σημαντική έρευνα και ανάπτυξη που γίνεται εντός των τειχών τους και υποστήριξε ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας δεν έχασαν την ευκαιρία εντός της κρίσης. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η δεκαετής κρίση αποψίλωσε τα πανεπιστήμια από νέους ανθρώπους που είναι η κινητήρια δύναμη της έρευνας, ωστόσο εξακολουθεί να παράγεται σημαντικό έργο σε αυτή τη κατεύθυνση. Τόνισε ότι η επανάσταση που έρχεται δεν μπορεί ακόμα να οριστεί, ούτε και να προσδιοριστεί το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί.

img_185X240
Simon Schaefer, CEO, StartUP Portugal: “Χαίρομαι που βλέπω τη συμμετοχή των μελών της κυβέρνησής σας γιατί οι πολιτικοί πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία του επιχειρείν.” Ο κ. Schaefer σημείωσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν χρειάζονται βοήθεια, καθώς ήδη συνεργάζονται, αντιθέτως, αυτές που έχουν μεγάλη ανάγκη για συνεργασία είναι οι παλαιότερες επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι η αγορά δραστηριοποίησης ορίζει τις ευκαιρίες και θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να έχουν εξωστρέφεια και να θεωρούν ολόκληρο τον κόσμο ως πρόσφορη αγορά.

img_185X240
Henrik Von Scheel, Originator of the Industry 4.0: “Στην Ελλάδα έχετε μία υπερδύναμη. Πρέπει όμως να ανακαλύψετε ποια είναι αυτή.” Ο κ. Von Scheel κάλεσε την Ελλάδα να επιβιβαστεί σε ένα “ηρωικό ταξίδι”, αναζητώντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν θα έρθουν αν προσπαθήσουμε να συναγωνιστούμε άλλους στα προνομιακά τους πεδία, αλλά μόνο αν καταλάβουμε ποια είναι τα δικά μας. Περιέγραψε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση σαν τη σύγκρουση τριών κόσμων: του φυσικού κόσμου, του ψηφιακού κόσμου και του εικονικού κόσμου, τονίζοντας ότι είμαστε η πιο τυχερή γενιά στην ιστορία, αλλά και η γενιά που θα κριθεί αυστηρότερα από τις επόμενες για την πορεία που θα επιλέξει.
Η Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία 4.0
  • Ο ΣΕΒ πρότεινε ένα εθνικό πρόγραμμα “Βιομηχανία 4.0”, με όραμα τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας, συνδεδεμένης με τα παγκόσμια βιομηχανικά δίκτυα και τα οικοσυστήματα της νέας οικονομίας, μέσω ενός μετασχηματισμού, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία και τις δεξιότητες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
  • Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να έχει 5 επιδιώξεις: (1) Ισχυρή εστίαση σε επενδύσεις σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού (2) Ενδυνάμωση καινοτομικής ικανότητας με προτεραιότητα στη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας (3) Συμπράξεις ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης για την καθετοποίηση της παραγωγής και τη μεγέθυνση των ΜμΕ με το σύνολο της επικράτειας να εξελίσσεται σε ενιαίο βιομηχανικό χώρο (4) Σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού (5) Βελτίωση ρυθμιστικού περιβάλλοντος τόσο για πάγια θέματα της βιομηχανίας, όσο και στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και κυβερνοασφάλειας.
  • Οι σύνθετες ανάγκες της βιομηχανίας, η μεγάλη διασπορά δράσεων και η ανάγκη διυπουργικού συντονισμού καθιστούν αναγκαία την εθνική σύμπραξη. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και στις 19 χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πρόγραμμα. Η συνεργασία αυτή θα φέρει σε συνεννόηση πολιτεία, επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος. Θα οδηγήσει σε μια εθνική δέσμευση που θα διευκολύνει την υλοποίηση ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών. Επίσης παρέχει στη βιομηχανία την απαραίτητη προβλεψιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε πλαίσιο με ασφάλεια δικαίου, συνέχεια των πολιτικών και συνέπεια.
  • Η θέση του ΣΕΒ είναι σαφής: Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και η στρατηγική που παρουσιάζεται στο εθνικό αυτό πρόγραμμα εκεί αποσκοπεί. Η εθνική σύμπραξη για την υλοποίηση της, είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η “Βιομηχανία 4.0”, να γίνει πραγματικότητα και όχι ένα ακόμα σχέδιο στα συρτάρια των Υπουργείων.
  • Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση του ΣΕΒ, εδώ.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *