Mitsis_Norida_Kos

Σφοδρή αντίδραση του σωματείου BARECA για τον “ξαφνικό θάνατο” στην Εστίαση | “Στα μέτρα για την Υγεία… Ευρώπη, στα εργαλεία στήριξης… Ελλάδα”

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την σφοδρή αντίδραση του σωματείου BARECA, προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για “ξαφνικό θάνατο στην Εστίαση και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση χαρακτηριστικά, “Στα μέτρα για την Υγεία… Ευρώπη, στα εργαλεία στήριξης… Ελλάδα”.

Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, “Η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα. Αυτά κοστίζουν και δυστυχώς θα φανεί τους επόμενους μήνες πόσο”.

Πιο αναλυτικά, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων για το κλείσιμο των καταστημάτων Εστίασης, το σωματείο BARECA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σκηνές από θέατρο του παραλόγου θυμίζουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα ανάσχεσης του β’ κύματος της πανδημίας, υιοθετώντας μια εντελώς δική της λογική δύο “μέτρων και δύο σταθμών”: Από τη μια πλευρά επιβάλλει καθολικό lockdown στην Εστίαση στην “επικίνδυνη ζώνη”, στο όνομα μιας δήθεν προστασίας της Υγείας του πολίτη και της ευθυγράμμισης με τις ευρωπαϊκές τακτικές και από άλλη αφήνει πλήρως εκτεθειμένους και με λειψά μέτρα ελληνικής “πατέντας”, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Βάζοντας και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ήδη πληττόμενου κλάδου της Εστίασης, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως “ώριμη” Ευρώπη ως προς το Υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια Ψωροκώσταινα στο “πακέτο” οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας μέτρα-“ασπιρίνες” όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια “κλινικά νεκρή” βιομηχανία της χώρας. Μια βαριά βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία η οποία επιπλέον παρέχει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες προμηθευτές που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους από την Εστίαση.

Το σωματείο BARECA δηλώνει την πλέον κατηγορηματική αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία ωστόσο τα μέλη του θα τηρήσουν στο ακέραιο, σεβόμενα τους νόμους και τις επιταγές της Πολιτείας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η Εστίαση αντιμετωπίζονται ως ο “συνήθης ύποπτος” και “καθολικά ένοχος” και μονίμως “ορφανός” κλάδος της Οικονομίας που δεν εντάσσεται υπό την “ομπρέλα” κανενός συγκεκριμένου υπουργείου.

  1. Ευρώπη στα μέτρα Υγείας, Ελλάδα στα εργαλεία ανακούφισης

Η επιβολή των μέτρων σε έναν άκρως στοχοποιημένο κλάδο όπως αυτός της Εστίασης αποτελεί μια απόφαση ευθυγράμμισης και συστοίχησης της χώρας μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό “πακέτο” μέτρων μόνο για το κομμάτι που αφορά στους υγειονομικούς όρους και δυστυχώς όχι στους οικονομικούς. Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται εξαιρετικά ευαίσθητος δηλώνοντας ότι “ένα καθολικό lockdown θα αποτελούσε το ύστατο βήμα που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία”, ευαισθησία ωστόσο που απεμπολεί για τον κλάδο της Eστίασης.

  • Αν όντως η κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αντίστοιχα με άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, γιατί εξαντλεί την αυστηρότητά της στον “ξαφνικό θάνατο” των καταστημάτων και δεν επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της ανακούφισης από το “τσουνάμι” που θα προκαλέσει;
  • Γιατί ενώ το “λουκέτο” στα εστιατόρια είναι καθολικό στην ζώνη “αυξημένου κινδύνου”, τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποσπασματικά και φειδωλά; Γιατί ενώ η απαγόρευση λειτουργίας είναι πλήρης, τα μέτρα ανακούφισης είναι “ολίγον από στήριξη”;
  • Γιατί ενώ μπαίνει “λουκέτο” στα καταστήματα, δεν μπαίνει λουκέτο και στα δυσθεώρητα έξοδά μας και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ακόμη ζωντανοί και οικονομικά ενεργοί; Για ποιους λόγους τελικά ενώ θα κατεβάσουμε ρολά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να καταβάλλουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια σε δήμους για χρήση πλατειών, πεζοδρομίων και πεζόδρομων;
ksd BARECA
adv

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, (δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επέκταση επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου) ισοδυναμούν με “καθρεφτάκια για Ινδιάνους” για έναν “παγωμένο” κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, ούτε καν από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

  1. Ατεκμηρίωτη στοχοποίηση της Εστίασης ως Υγειονομικά ένοχη

Το λουκέτο επιβάλλεται στα καταστήματα εστίασης στο πλαίσιο μιας σουρεαλιστικής λογικής του “πονάει χέρι, κόβουμε χέρι”, χωρίς να έχει αποδειχθεί με όρους επιστημονικούς σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμμετέχει η Εστίαση στον εκθετικό δείκτη της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι την αδυναμία πρόληψης εκ μέρους της Πολιτείας και ελέγχου ανοικτών χώρων (πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα), την πληρώνουν και πάλι οι “συνήθεις ύποπτοι” καταστηματάρχες της Eστίασης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο και φυσικά οι πελάτες τους. Ενώ λοιπόν στο α’ κύμα της πανδημίας η Πολιτεία αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων Εστίασης για να γίνει by pass από τους δημόσιους χώρους σε ελεγχόμενες, υγειονομικά, εστίες, τώρα εντελώς ανεξήγητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο!  Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στοχοποιεί έναν κλάδο ενοχοποιώντας τη διασκέδαση και την κινητικότητα ως “εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού” – για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού – αφήνοντας στο απυρόβλητο τον συγχρονισμό σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πλατείες παραθέτοντας ένα μάλλον υπεραπλουστευτικό και αδύναμο επιχείρημα ότι “εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται”. Πως και από πού ακριβώς ελέγχεται;

Kατανοούμε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού (λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους) να ελέγξει και να διαφυλάξει προληπτικά ή και κατασταλτικά την εφαρμογή των μέτρων. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφανίζει οριζόντια σημαντικές λειτουργίες της Οικονομίας, ελπίζοντας σε θαύμα …

Η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα. Αυτά κοστίζουν και δυστυχώς θα φανεί τους επόμενους μήνες πόσο”.

Το BARECA

Το σωματείο ξεκίνησε από γνωστούς επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου της εστίασης με σκοπό να αποτελέσει τη “φωνή” του επιχειρηματία, να απαιτήσει δίκαιη αντιμετώπιση από το κράτος και τα όργανά του, να φέρει λύσεις και να διεκδικήσει βελτιώσεις ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στο κλάδο. Το σωματείο αριθμεί 350 επιχειρήσεις ενώ απασχολούν 24.000 εργαζομένους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *