Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat Athens BC σε εκτέλεση του υπ’ αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου «COCO-MAT Athens BC», η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου της Cocomat το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο. Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος. Την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή , διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά την προηγούμενη έγκαιρη σχετική ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π. Υ. Τ. ) Αττικής απευθύνθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές του. Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι προέβη στις 27.03.2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου. Στις 29..3.2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.
Το χρονικό των αυθαιρεσιών
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ από το “Πρώτο Θέμα”, “Από το 2021 κάτοικοι της Αθήνας προσέφυγαν σε νομικά μέσα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της ανέγερσης κατασκευών που απειλούν την ομοιομορφία της περιοχής, όπως αυτή έχει οριστεί σε συμπόρευση με τους κανόνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Η ακυρωτική απόφαση είχε εκδοθεί από το ΣτΕ από το 2019 αλλά ουδεμία κίνηση συμμόρφωσης γινόταν. Ειδικότερα, τη χρονιά εκείνη ακυρώθηκε από το ΣτΕ η άδεια αναθεώρησης του 2017, καθώς δεν είχε ληφθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμοι αφού το κτίριο βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη.Η εταιρεία Μπλε Κέδρος στη συνέχεια παρενέβη ζητώντας αναστολή της διαδικασίας. Εναν χρόνο αργότερα, το 2020, ο Δήμος Αθηναίων ανακάλεσε την άδεια αναθεώρησης που είχε ακυρωθεί το 2019. Πιο συγκεκριμένα, με χειρόγραφο έγγραφο, που δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή, προέβη στη μερική ανάκληση της απόφασης του ΣτΕ.Σε αυτοψία του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του δήμου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων της Αθήνας έγινε δεκτή η ένσταση της εταιρείας Μπλε Κέδρος όσον αφορά στο ύψος των προστίμων. Στη συνέχεια, με σημείωμα του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών υπολογίστηκαν εκ νέου τα πρόστιμα τα οποία καταβλήθηκαν και το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά τις αυθαιρεσίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η άδεια αναθεώρησης, δηλαδή η επέκταση του ξενοδοχείου της Cocomat, εκδόθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως υπογραμμίζεται από το ΣτΕ, στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που εκδόθηκε μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το ανώτατο ύψος του ξενοδοχείου ορίστηκε στα 24 μέτρα. «Η νομική άδεια έχει καταστεί νομικά και ουσιαστικά ανύπαρκτη», επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία του ξενοδοχείου.
Την ίδια στιγμή ασκούνται σοβαρές νομικές πιέσεις στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος είχε προχωρήσει στη «μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας που είναι ανυπόγραφη και δεν φέρει ημερομηνία έκδοσης, άρα είναι ανυπόστατη», αναφέρεται στο πρακτικό συνεδριάσεως του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ. Με την απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι δινόταν περιθώριο μιας εβδομάδας στον Δήμο Αθηναίων να επανεκδώσει την άδεια ανάκλησης, με αναδρομική όμως ισχύ και όχι υπό τη μορφή ορθής επανάληψης. «Η ανακλητική πράξη πρέπει να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που είναι αρμόδια για την ταχεία εκτέλεση κατεδάφισης», επισημαίνεται ειδικότερα.
Λόγω του πολύπλοκου της διαδικασίας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών καλείται να αναλάβει Σώμα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αποσαφηνίζεται, δε, ότι η άδεια οικοδόμησης αποτελεί προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του ξενοδοχείου, με τα καταλύματα που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας να επιβάλλεται να σφραγιστούν από το υπουργείο Τουρισμού με τη διαδικασία σφράγισης των τουριστικών επιχειρήσεων”.
Η ιστορία του ξενοδοχείου της Cocomat
Το «Coco-Mat Athens BC» άρχιζε να χτίζεται στα τέλη του 2017 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2019 στην πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας από πλευράς ξενοδοχειακού τουρισμού. Η ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη εξασφαλίστηκε με την ανέγερση δέκα ορόφων και ενός πράσινου roof garden με πισίνα, από το οποίο οι ιδιοκτήτες του διαφημίζουν ότι σχεδόν μπορεί να αγγίξει κανείς τον Παρθενώνα.
Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί το «χρυσό» asset της Μπλε Κέδρος. Το οικόπεδο των 753,03 τ.μ. αποκτήθηκε αντί 2,9 εκατ. ευρώ το 2016 και στη σημερινή του μορφή, ως αυτοτελές πολυώροφο κτίριο-ξενοδοχείο 5 αστέρων με 10 ορόφους, δύο υπόγεια και δώμα, συνολικής επιφάνειας 5.169,18 τ.μ. και με 95 δωμάτια, είναι το ακριβότερο ακίνητο της εταιρείας με αποτιμηθείσα αξία 27 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 21,81% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της. Οι τιμές των δωματίων, σε περίοδο υψηλού τουριστικού κύματος, κυμαίνονται από 200 μέχρι 550 ευρώ η «Acropolis Suite».
Το ξενοδοχείο Cocomat είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Cluster Α.Ε. από την 1η Ιουνίου 2019 με διάρκεια σύμβασης 11 ετών και 7 μηνών, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται το 2021 στα 2,16 εκατ. ευρώ και το 2022 σε 2,27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 37,29% των συνολικών ετήσιων εσόδων της Μπλε Κέδρος.