Σήμα κινδύνου από την easyJet για αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο | Εκτιμήσεις για πάνω από 160.000 πτήσεις στο 4ο 3μηνο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον “κώδωνα του κινδύνου” χτύπησε η easyJet, προειδοποιώντας ότι επίκειται για “άνευ προηγουμένου αναστάτωση” στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας (ATC) αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια.

Ο βρετανικός οικονομικός αερομεταφορέας ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα 1.700 πτήσεις από τις συνολικά 90.000 σε όλο το δίκτυό του, με την πλειονότητα των περικοπών να πραγματοποιούνται από την κύρια βάση του στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

Αναφέροντας αύξηση των τριμηνιαίων προ φόρων κερδών κατά 317 εκατ. λίρες, η αεροπορική εταιρία δήλωσε: “Ο όλο και πιο περιορισμένος εναέριος χώρος και οι περιορισμοί του ρυθμού ροής οδηγούν σε πρωτοφανείς διαταραχές του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας καθώς και σε περαιτέρω ημέρες απεργίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 40% από το 2019 μέχρι σήμερα. Η διοίκηση έχει λάβει μέτρα για να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στους πελάτες μας”.

Η easyJet προέβλεψε ένα καλοκαιρινό τρίμηνο ρεκόρ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πρόβλεψη εξαρτάται από το επιχειρησιακό περιβάλλον, καθώς όλος ο κλάδος συναντά δύσκολες συνθήκες αυτό το καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Johan Lundgren, επέμεινε: “Είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι στο να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος στους πελάτες μας και να τους μεταφέρουμε στους προορισμούς διακοπών τους”.

Τα σχόλιά του ήρθαν στο πλαίσιο μιας ενημέρωσης για τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας, στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 49 εκατομμυρίων λιρών για την easyJet holidays, έναντι 22 εκατομμυρίων λιρών το ίδιο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου πέρυσι.

Ανοδικά τα νούμερα του γ’ 3μήνου

Ο βραχίονας του ομίλου easyJet, που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση ταξιδιών, χαρακτήρισε ως “υπεραπόδοση” το τρίμηνο και είπε ότι αναμένεται να αποφέρει ετήσια κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών.

Η χωρητικότητα για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου αυξήθηκε κατά 5% σε 26,5 εκατομμύρια θέσεις, με συντελεστή πληρότητας 90%, ο οποίος αυξήθηκε σε 91% τον Ιούνιο. Οι μεταφορές επιβατών αυξήθηκαν κατά 7%, καθώς τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 34% σε 2,3 δισ. λίρες.

“Τα έσοδα συνέχισαν να επωφελούνται από την ισχυρή ζήτηση για το κορυφαίο δίκτυο της easyJet, τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των συμπληρωματικών προϊόντων και την easyJet holiday”, δήλωσε η αεροπορική εταιρία.

Κάνοντας μια ανασκόπηση του προηγούμενου τριμήνου, ο κ. Lundgren είπε πως οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου υποστηρίχθηκαν από την ισχυρή ζήτηση των επιβατών για το δίκτυο και τις υπηρεσίες της easyJet.

“Συνεχίζουμε να παρέχουμε μεγάλη αξία στους πελάτες μας, με περίπου τους μισούς από τους ναύλους της easyJet, που πωλούνται αυτή τη στιγμή, να παραμένουν κάτω από 50 λίρες”, σημείωσε.

Η easyJet αποκάλυψε ότι αναζητά επιλογές για την εξασφάλιση πρόσθετων σταθερών παραγγελιών για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της σχετικά με τον στόλο της, εκτός από τα 163 αεροσκάφη που έχει παραγγείλει και τα οποία πρόκειται να παραδοθούν έως το 2028.

“Αυτό θα επιτρέψει στην easyJet να αντικαταστήσει τα παλαιότερα αεροσκάφη με πρόσθετες επιλογές, για να εξασφαλίσει περαιτέρω ανάπτυξη”, σημείωσε ο αερομεταφορέας.

Αυξημένες κρατήσεις και χωρητικότητα για τον χειμώνα

Η easyJet ανέφερε “καλή δυναμική κρατήσεων” για τον χειμώνα, με τις πωλήσεις εισιτηρίων και τους συντελεστές πληρότητας να υπερτερούν σε σχέση με πέρυσι και τη χωρητικότητα να είναι αυξημένη κατά περισσότερο από 15%.

Εν τω μεταξύ, οι κρατήσεις για οργανωμένες διακοπές είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 100% για τον χειμώνα 2023-24.

Σύμφωνα με την εταιρία στο 4ο τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν πάνω από 160.000 πτήσεις και προβλέπεται να επιτύχει ένα ακόμη ρεκόρ προ φόρων κερδών.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *