Σημαντικά μέτρα, 3,5 δισ. €, από τον Πρωθυπουργό|Μηδενική προκαταβολή φόρου για μείωση τζίρου 35%, απαλλαγή η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σειρά σημαντικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. €, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

 • Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου 2020, είναι κατά 35% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα υπάρξει μείωση από 30% έως 70%. Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, δεν θα καταβάλλουν προκαταβολή φόρου.Το κόστος φθάνει στο 1,5 δισ. €
 • Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, ενώ 50% προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ.
 • Τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. €, που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή.
 • Επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία των εργοδοτικών εισφορών για Αύγουστο, Σεπτέμβριο Οκτώβριο, με κόστος περίπου 600 εκατ. €.
 • Οι εποχικές επιχειρήσεις του Τουρισμού, που πραγματοποιούν το 50% του τζίρου τους στο καλοκαιρινό τρίμηνο, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές, για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου
 • Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης των εργαζομένων σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Πιο αναλυτικά, είπε ο Πρωθυπουργός:

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

“…Βλέπουμε το τι γίνεται στην πραγματική οικονομία και προσαρμοζόμαστε.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής -και θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες από το Υπουργείο Οικονομικών- θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%. Κάνουμε και κάτι ακόμα όμως: Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον, προσέξτε, το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες, δηλαδή, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.
Και έχει ενδιαφέρον ότι εδώ πέρα μας ασκείτε κριτική για κάτι το οποίο είχαμε πει ότι θα κάνουμε. Είχαμε πει εδώ και δύο μήνες ότι θα κάνουμε παρέμβαση στην προκαταβολή φόρου. Εκεί δεχθήκαμε ομοβροντίες, κριτική. Είχαμε πει ότι θα το κάνουμε τον Ιούλιο. Δεν έχει κανένα νόημα εξάλλου, δεν έχει καταβληθεί η προκαταβολή φόρου. Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι μία αξιόπιστη κυβέρνηση και αυτά που λέει τα κάνει.
Επίσης, μισή προκαταβολή θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά αυτό είναι μια παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.

ksd
adv

Δεύτερον, είδατε κυρία Γεννηματά που υιοθετούμε και κάποιες από τις προτάσεις σας, διότι πράγματι εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκατομμυρίου. Αυτή θα αφορά πλέον και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Θα καταβάλλεται με βάση το τζίρο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου. Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας, απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν και προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται σήμερα αυτήν την ρευστότητα, την οποία -εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά όχι ως προς την πλήρη διάσταση της κριτικής που ασκείτε- είναι μία ρευστότητα που συχνά δεν μπορούν να βρουν από το τραπεζικό σύστημα.
Θέλω να δώσω κάποια στοιχεία για το τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θυμίζω ότι η δεύτερη φάση της θα πληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Μιλήσατε για τον τουρισμό, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή, θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα. Εκατόν-είκοσι χιλιάδες επιχειρήσεις περίπου έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Απασχολούν γύρω στους 300.000 εργαζόμενους.
Αν πάμε τώρα στα υπόλοιπα προγράμματα ρευστότητας, το υφιστάμενο πρόγραμμα επιδότησης των τόκων έχει ωφελήσει παραπάνω από 40.000 επιχειρήσεις και αυτές απασχολούν 320.000 εργαζόμενους. Και, μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός του ΤΕΠΙΧ -για τον οποίο μας έχει ασκηθεί έντονη κριτική- έχει ωφελήσει 12.787 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας εκταμιεύσει συνολικά 1,7 δισ. Είναι περίπου το ύψος του προγράμματος όπως το είχαμε καθορίσει. Και περιμένουμε ακόμα τα απολογιστικά στοιχεία για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο παρέμβασης με στήριξη της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πει -αυτή η άσκηση έχει γίνει και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Υπουργό Ανάπτυξης- σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθούμε τις εκταμιεύσεις. Από τη στιγμή που το κράτος έρχεται και βάζει εγγύηση έχουμε την απαίτηση από την τράπεζα αυτές τις εγγυήσεις να τις αξιοποιήσουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Και να στηρίξουν, ναι, και επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

ksd
adv

Αλλά επιτρέψτε μου, κυρία Γεννηματά, το επιχείρημα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζες τρεις φορές έχοντας πληρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια. Τελευταία ανακεφαλαιοποίηση μέρες που είναι τώρα, για να μην ξεχνιόμαστε τι συνέβαινε σε αυτή τη χώρα πριν από πέντε χρόνια, αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών του Ιουλίου του 2015. Το γεγονός ότι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να πάνε να δημιουργήσουν μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Διότι το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Άρα προφανώς και θα υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια στη χορήγηση των χρηματοδοτήσεων. Δεν φαντάζομαι ότι ισχυρίζεται κανείς κάτι διαφορετικό. Απλά έρχεται το κράτος, με ευρωπαϊκούς πόρους, προσθέτοντας την κρατική εγγύηση για να κάνει αυτή τη χρηματοδότηση πιο εύκολη, πιο βατή. Αλλά βέβαια μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων είναι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν, ωφελούνται και θα ωφεληθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία συνολικά θα πλησιάσει σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέτρο τρίτο. Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, περίπου 600 εκατομμύρια.
Μέτρο τέταρτο. Οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού δηλαδή όπως τις ορίσαμε πριν. Και θέλω να τονίσω, αυτός είναι ένας ad hoc ορισμός της εποχικότητας. Ορίζουμε ως εποχική επιχείρηση, το επαναλαμβάνω, επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια.
Πέμπτο μέτρο. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Είναι κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, σε όλο το εμπόριο των τουριστικών ειδών, τα καταστήματα δηλαδή, τα ωραία καταστήματα που είδα στη Σαντορίνη, τα οποία ζουν ας το πούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Και αυτά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη «Συν-Εργασία». Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Όσο δε για τα επιδόματα ανεργίας, αυτά έχουν παραταθεί -όπως γνωρίζετε- και ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τους ανέργους οι οποίοι προφανώς έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας όταν έχουμε μια τέτοια βαθιά οικονομική κρίση.
Κυρία Γεννηματά, κλείνω λέγοντάς σας ότι καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές -και δεν θα κουραστούμε να το λέμε- ότι οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές, ότι έχουμε φυλάξει πυρομαχικά για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις”.

Τι έχει γίνει ως σήμερα

Αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει ως σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε: “Τι έχουμε κάνει εμείς, κυρία Γεννηματά, και μου κάνει εντύπωση που μας ασκείτε κριτική σε αυτό, ως ένα κόμμα το οποίο προέρχεται, ως ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό. Το κράτος ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό έγινε. Αυτό θα έπρεπε κανονικά να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. ΚΙ όμως ήρθε να το κάνει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, διότι έδωσε πάνω απ’ όλα έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων. Εδώ δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, ποιες είναι οι αριστερές λύσεις. Η προστασία των ευάλωτων και κυρίως η προστασία της απασχόλησης, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και εκεί στρέψαμε όλο το βάρος της προσοχής μας.
Μας ασκείτε κριτική για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Με μεγάλη ευκολία το χαρακτηρίσατε αποτυχημένο. Και αναρωτιέμαι γιατί άραγε, κυρία Γεννηματά; Και γιατί υιοθετείτε εσείς ειδικά -από άλλους το περίμενα από εσάς όχι όμως- το «μισή δουλειά, μισός μισθός»; Αλήθεια; Μισός είναι ο μισθός; Δεν το ξέρετε ότι δεν είναι μισός μισθός; Δεν ξέρετε ότι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο όπου δουλεύοντας κάποιος τις μισές ώρες παίρνει σχεδόν το 100% του μισθού του. Αν κάνω την αναγωγή δηλαδή στο πόσο πληρώνεται την ώρα πληρώνεται περισσότερα έχοντας πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό είναι «μισή δουλειά – μισός μισθός»; Πάρτε το πίσω παρακαλώ. Από άλλους τα περιμένω. Από εσάς δεν το περιμένω. Περιμένω μία αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας.
Είχαμε όντως κάποια ζητήματα, που αφορούσαν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που καθόριζε τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Συν-Εργασία». Κάτσαμε, πολύ μεθοδικά, με εργοδότες και εργαζόμενους και πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα καταφέραμε να τα επιλύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» πιο ελκυστικό. Αλλά αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο τελικά; Να κλείσει τελείως μία επιχείρηση ή να μπορέσουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα ορισμένου χρόνου, έκτακτων καταστάσεων το οποίο, ναι, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναδιατάξουν το εργατικό τους δυναμικό για να ξεπεράσουν μία έκτακτη κρίση;
Ξέρετε, κυρία Γεννηματά, ποιος είναι ο δημιουργός τέτοιων προγραμμάτων; Το γνωρίζετε φαντάζομαι. Πότε έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά αυτά τα προγράμματα στην Ευρώπη; Το ξέρετε φαντάζομαι. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Είναι προγράμματα τα οποία για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν από την Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτά είναι τα προγράμματα τα οποία ερχόμαστε και εφαρμόζουμε σήμερα.
Και τι κάνουμε στην ουσία. Να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Δίνουμε στις επιχειρήσεις πλήρη ευελιξία να μπορέσουν είτε να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή, να πληρώνεται δηλαδή το προσωπικό από το κράτος -και φυσικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό αυτό σημαίνει διατήρηση της εργασιακής σχέσης, άρα δυνατότητα στη συνέχεια να ξαναμπούν στο Ταμείο Ανεργίας ώστε να μπορέσουν να επαναπροσληφθούν από το 2021- ή να αξιοποιήσουν με απόλυτη ευελιξία τις πρόνοιες του προγράμματος «Συν-Εργασία». Να μπορούν δηλαδή να αξιοποιούν περισσότερους εργαζόμενους μιας και θα έχουν λιγότερο τζίρο και με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι να έχουν καλύτερα εισοδήματα.
Αναρωτιέμαι δηλαδή σε αυτό το επιχείρημα ποια μπορεί να είναι η ανταπάντηση; Εσείς τι ακριβώς προτείνετε, εν πάση περιπτώσει; Διότι έκατσα και διάβασα με πολύ προσοχή, γιατί μου αρέσει να είμαι προετοιμασμένος για αυτές τις συζητήσεις, τι είναι αυτό το οποίο προτείνετε εσείς και δεν βρήκα μία πειστική εναλλακτική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ότι έχουμε επιχειρήσεις που έχουν πολύ λιγότερο τζίρο, κυρίως στον τουρισμό, οι οποίες δηλαδή χρειάζονται λιγότερους εργαζόμενους, και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτούς τους εργαζόμενους να τους καλύψουμε μέχρι να περάσει η μπόρα.
Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα προγράμματα είναι τα πιο δοκιμασμένα προγράμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και έχουν κατεξοχήν μια κεντροαριστερή ιδεολογική προέλευση. Κατά συνέπεια προβληματίζομαι πάρα πολύ για το αν η κριτική σας έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του προγράμματος ή αν έχει να κάνει με ηθικές πρόνοιες του προγράμματος. Αν μεν είναι το πρώτο, θα ήθελα να καταλάβω από πού μας ασκείτε κριτική. Θα μπορούσα κάλλιστα να δω μια κριτική που έρχεται από μια πιο «νεοφιλελεύθερη» προσέγγιση. Φαντάζομαι ότι δεν εισηγείστε αυτό. Αν τώρα η κριτική σας αφορά συγκεκριμένες πρόνοιες του προγράμματος «Συν-Εργασία», εδώ πέρα είναι ο Υπουργός, η Γενική Γραμματέας, να συζητήσουμε για το πώς το πρόγραμμα αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο”.

Η Φ. Γεννηματά

Νωρίτερα, επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κα. Φώφη Γεννηματά. «Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς και στηρίζει ισχυρούς. Έχετε ευθύνη για ότι επακολουθήσει και θα κριθείτε για αυτό», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην επαναπαύεται από τις δημοσκοπήσεις και την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα τουλάχιστον να τα εφαρμόσετε, γιατί τα άλλα που ανακοινώσατε και ήταν ψίχουλα, καθυστερείτε πολύ να τα δώσετε», είπε στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, κατά τη δευτερολογία της καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αλχημείες στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Tagged

4 σχόλια στο “Σημαντικά μέτρα, 3,5 δισ. €, από τον Πρωθυπουργό|Μηδενική προκαταβολή φόρου για μείωση τζίρου 35%, απαλλαγή η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

 1. Ολα καλα..που λεει ο κ.Μιτσοτακης τι θα γινει με τα τιμολογεια της..Thomas Cook
  .
  Ευχσρισυω.

 2. ευχαριστω τον Πρωθυπουργο Κ.Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ που λαμβανει σοβαρα τις επιστολες μας με
  τα προβληματα των επιχειρησεων και ανταποκρινεται με σοβαροτητα και συνεπεια .
  ευτυχως ενημερωνεται για ολα και στο μετρο του δυνατου επιλυει τα προβληματα.
  Υπαρχει εμπιστοσυνη οτι σε ολα θα ειναι διπλα στη επιχειρηση και τον εργαζομενο.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *