mitsotakis
Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σημαντικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στον Τουρισμό | Με ποιες αγορές συζητάει απευθείας | Κυβερνητική επιτροπή στο Μαξίμου | Αλλαγές και στα πρωτόκολλα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού φέτος, έχει “πάρει πάνω του” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, καταδεικνύοντας την σημασία του τομέα για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Με προσωπικές ενέργειες και οδηγίες του πρωθυπουργού, κατά το πρότυπο της επιστολής στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δημιουργηθεί κυβερνητική τεχνοκρατική επιτροπή, υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, η οποία ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν στην έναρξη της εφετινής τουριστικής περιόδου, τις προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα, τους κανόνες με τους οποίους θα γίνεται η διαμονή, την προβολή της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, τις διμερείς συμφωνίες, κ.ο.κ.. Με την ολοκλήρωση δε του σχεδίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ώστε να είναι σαφείς και ξεκάθαροι οι κανόνες, με βάση τους οποίους θα λειτουργήσει φέτος ο ελληνικός Τουρισμός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται:

  • διμερείς διακρατικές συμφωνίες για όσους έχουν εμβολιαστεί
  • επικαιροποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • εμβολιασμός των εργαζόμενων στον Τουρισμό
  • προβολή της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό
  • προγράμματα εσωτερικού Τουρισμού (Τουρισμός για όλους, κοινωνικός τουρισμός, κ.λπ.)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πέραν του Ισραήλ, στο οποίο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έγιναν επίσημες αναφορές για την φιλοξενία Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα που έχουν εμβολιαστεί, οι ελληνικές αρχές συνομιλούν με Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία, για την σύναψη διμερών συμφωνιών που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη φιλοξενία πολιτών των χωρών αυτών που έχουν εμβολιαστεί για διακοπές στην Ελλάδα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα διατηρηθεί κάποιο test (pcr ή rapid) κατά την είσοδο στην Ελλάδα, για τους πολίτες των χωρών αυτών που έχουν εμβολιαστεί.

Τα πρωτόκολλα

Παράλληλα, η κυβερνητική επιτροπή εξετάζει οριακές προσαρμογές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετά την επιτυχημένη περυσινή εμπειρία, όπου τα ελληνικά ξενοδοχεία αντεπεξήλθαν με απόλυτα επιτυχία στην φιλοξενία τουριστών.

Οι αλλαγές που εξετάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεντρώνονται στα εξής (όχι περιοριστικά), σε όλη την τουριστική αλυσίδα:

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

1. Μη συχνός καθαρισμός δωματίου παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Κατάργηση αυτού του μέτρου. 

2. Καθημερινή αλλαγή ιματισμού και πετσετών, της βραδινής ετοιμασίας (turn down service) παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Κατάργηση αυτού του μέτρου

3. Το σερβίρισμα στον μπουφέ πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID-19.

Το μέτρο αυτό όχι μόνο δυσχεραίνει τη λειτουργία του ξενοδοχείου αλλά επηρεάζει αρνητικά και την εμπειρία του επισκέπτη. Συμβάλλει στην αύξηση του κόστους ενώ η προσφορά ειδών μπουφέ είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με όσα είχαν συνηθίσει οι επισκέπτες. Εξετάζεται η επιλογή του κάθε ξενοδοχείου, από τις 2 παρακάτω εναλλακτικές:

– Το Σερβίρισμα στον μπουφέ να γίνεται από προσωπικό της κουζίνας με χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ή

– Να παρέχονται γάντια στους πελάτες, ώστε να μπορούν χωρίς φόβο να ακουμπάνε τις λαβίδες σερβιρίσματος (σε συνδυασμό με τη συχνή αλλαγή λαβίδων από πλευράς Service)

4. Μετρήσεις στις πισίνες σε χλώριο και PH.

Κατάργηση ή ελάφρυνση αυτού του μέτρου με απαίτηση για λιγότερες μετρήσεις

5. Χημικές αναλύσεις.

Κατάργηση ή ελάφρυνση αυτού του μέτρου με απαίτηση για λιγότερες μετρήσεις

ksd πρωτοβουλίες
adv

6. Αποστάσεις στις ξαπλώστρες παραλίας/πισίνας.

Το μέτρο για τις αποστάσεις ανάμεσα στις ξαπλώστρες των πισίνων είναι 2 μέτρα προς κάθε κατεύθυνση. Στις παραλίες είναι 40 άτομα ανά στρέμμα με απόσταση 4 μέτρων από τον ένα άξονα της ομπρέλας στον άλλο. Εξετάζεται να προσαρμοστεί η απόσταση σε 1,5 μέτρο από ξαπλώστρα σε ξαπλώστρα και στις πισίνες και στην παραλία.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Εξετάζεται η αναπροσαρμογή του μέτρου επιτρεπτής πληρότητας στα πούλμαν 65%. Σημειώνεται ότι στα αεροπλάνα υπάρχει πληρότητα 100%, με την προϋπόθεση ότι ΟΛΟΙ φοράνε μάσκες.

Προβολή

Για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, η καμπάνια και η στρατηγική, που ετοιμάζουν ο ΕΟΤ και η κοινοπραξία Ogilvy – AQ Strategy, θα είναι έτοιμες σε ένα περίπου μήνα από σήμερα και θα βγει στον αέρα, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Όπως τονίζει πηγή του ΕΟΤ στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η καμπάνια θα ξεκινήσει από το Ισραήλ, που φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανοίξει για τον ελληνικό Τουρισμό.

Ο προϋπολογισμός της καμπάνιας θα είναι 13 εκατ. €, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα 5 εκατ. € που δόθηκαν με εντολή Μητσοτάκη μετά την σχετική εξαγγελία το Καλοκαίρι του 2020. Θα διαρκέσει 6 έως 8 μήνες και θα είναι σε ποσοστό 60% διαφήμιση και 40% συνδιαφήμιση με αεροπορικές εταιρίες και tour operators. Οι δε σχετικές συμφωνίες με τις εταιρίες αυτές, θα είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου.   Η ίδια πηγή τόνιζε ότι εάν χρειαστεί αύξηση του προϋπολογισμού, θα υπάρξει.

Παράλληλα, θα υπάρξει ξεχωριστή καμπάνια για τα 5 νησιά, σε εξωτερικό και εσωτερικό, που έχουν πληγεί από το προσφυγικό (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως και Λέρος), καθώς και καμπάνια για τον εσωτερικό Τουρισμό.

Οι εμβολιασμοί

Στην επιτροπή έχει τεθεί και το θέμα των εμβολιασμών των εργαζόμενων στον Τουρισμό, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει η συζήτηση, καθώς η γενική εικόνα είναι ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και έτσι θα προκύψει κάλυψη του πληθυσμού.

Μάλιστα στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Παπαχελά, είπε χαρακτηριστικά για τους ρυθμούς εμβολιασμού: “Δύο νούμερα μόνο να σας δώσω γιατί νομίζω ότι έχουν μία σημασία. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε ξεπεράσει τους 500.000 εμβολιασμούς. Τέλος Μαρτίου εκτιμώ ότι θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς. Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64. Και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί”. Και κατέληξε για το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζόμενων στον Τουρισμό: “Κοιτάξτε, όταν πια θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, πράγμα το οποίο θα γίνει ρεαλιστικά από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε εκεί τι προτεραιότητες πια θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί”.

Αισιοδοξία

Πηγή που συμμετέχει στην όλη διαδικασία, τόνισε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ότι ο πρωθυπουργός “έχει “πάρει πάνω” του το άνοιγμα του Τουρισμού και έχει απόλυτη εικόνα του τι πρέπει να γίνει. Είναι πολύ αισιόδοξος για την εφετινή σεζόν και θεωρεί ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι, δίνοντας πολύ μεγάλο βάρος στις προϋποθέσεις ανοίγματος της αγοράς”. Πιστοποιητικά εμβολιασμού και tests (PCR, rapid, κ.λπ.), θα έχουν κομβικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά για τις προοπτικές του Τουρισμού εφέτος. Είπε χαρακτηριστικά: “…Αυτό με κάνει να πιστεύω και να είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει και λόγω τουρισμού, και θα έχουμε τουρισμό φέτος πολύ περισσότερο από πέρσι, το δουλεύουμε πολύ συστηματικά, θα μπορούμε πια να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.

gitsakis πρωτοβουλίεςΑλέξης Παπαχελάς: Εσείς πιστεύετε ότι θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν; Γιατί η χώρα δεν αντέχει δεύτερη χρονιά το ίδιο. Σε τι ποσοστό του ’19 δηλαδή το βλέπετε να κινείται και πότε βλέπετε να αρχίζει αυτή η σεζόν; Γιατί ακούω ότι μπορεί να αρχίσει και τον Αύγουστο φέτος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο και δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν. Θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το ’20 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το ’19. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο.

Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Ή για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί προφανώς θα ζητάμε τεστ το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο φέτος να το κάνουμε -ή να το κάνουν οι πελάτες μας- απ’ ότι ήταν πέρυσι. Και πιστεύω ότι και ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης, οι ξενοδόχοι μας, πάλι με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, θα φροντίσουν να υποδεχθούν…”.

Προγράμματα εσωτερικού Τουρισμού

Τέλος, θα υπάρξει επαναπροκήρυξη όλων των προγραμμάτων ενίσχυσης του εσωτερικού Τουρισμού (Τουρισμός για Όλους, Κοινωνικός Τουρισμός, κ.λπ.), που “έτρεξαν” πέρυσι.

Tagged

3 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σημαντικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στον Τουρισμό | Με ποιες αγορές συζητάει απευθείας | Κυβερνητική επιτροπή στο Μαξίμου | Αλλαγές και στα πρωτόκολλα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *