avcamb

Σημαντικό προβάδισμα για τον Αντώνη Καμπουράκη στο δήμο Ρόδου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η «δημοκρατική» παρουσίασε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η εταιρεία PRORATA μετά τη δημοσκόπηση που διενήργησε στον Δήμο Ρόδου για λογαριασμό της εφημερίδας και η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τα κυριότερα γενικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής της PRORATA κ. Άγγελος Σεριάτος, πέραν των επιμέρους, στα οποία υπερέχει αισθητά ο κ. Αντ. Καμπουράκης, είναι τα ακόλουθα:
• Ο κ. Αντ. Καμπουράκης παρουσιάζει αξιόλογη διεισδυτικότητα και σε ακροατήρια πέραν του πολιτικού χώρου από τον οποίον επίσημα στηρίζεται, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται και με άλλα στοιχεία ερευνών, που φανερώνουν την συσπείρωση του κυβερνητικού κόμματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
• Ο κ. Αντ. Καμπουράκης την δεδομένη στιγμή προπορεύεται της εκλογικής κούρσας, ενώ ο κ. Φ. Χατζηδιάκος έχει σαφές προβάδισμα στην μάχη της εισόδου στον δεύτερο γύρο έναντι των κ.κ. Καρίκη και Κρητικού και υπό αυτή την έννοια η έρευνα παρουσιάζει ξεκάθαρα τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς.
• Μια ασφαλής εκτίμηση για την τελική έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης κρίνεται αδύνατη στην παρούσα φάση, καθώς 2 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιον συνδυασμό θα στηρίξουν.
Αναλυτικά τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης από πολιτικό αναλυτή της PRORATA:

Δημοτικές εκλογές 2019: Στάση Ρόδος
Λίγους μόνο μήνες πριν την διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2019, η Prorata διεξήγαγε μεγάλη κοινωνική και πολιτική έρευνα σε συνεργασία με την εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» με στόχο την ανίχνευση στάσεων απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και εκλογικών προτιμήσεων για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής.

Συνολικά οι κάτοικοι της Ρόδου εκτιμούν πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι η ανεπαρκής καθαριότητα (33%), δευτερευόντως η έλλειψη χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό (21%), ενώ τέλος, η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού (12%).

Πέρα από τα παραπάνω, τα οποία ανιχνεύονται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές ενότητες, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το ζήτημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων και πρασίνου υπερθεματίζεται ελαφρώς στην Ιαλυσό, καθώς από το 4% στο σύνολο του νησιού, αγγίζει το 11% στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, η ποιότητα του νερού ενώ σε γενικές γραμμές δεν μοιάζει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους του νησιού, στη Λίνδο (17%) και την Νότια Ρόδο (16%) μοιάζει να ιεραρχείται υψηλότερα, αντικατοπτρίζοντας πιθανότατα κάποιο σχετικό ζήτημα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι υποψήφιοι

Σε σχέση με τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως υποψήφιοι διεκδικητές της δημαρχίας του Δήμου της Ρόδου φαίνεται πως ο κ. Καμπουράκης είναι αυτός που λαμβάνει την μερίδα του λέοντος των θετικών εντυπώσεων (38%), ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο κ. Χατζηδιάκος (36%).

Εν τούτοις, ο πρώτος παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερη δυναμική καθώς για τον κ. Χατζηδιάκο δεν έχει σχηματίσει άποψη μόνο το 6% των ψηφοφόρων, ενώ αντίστοιχα για τον κ. Καμπουράκη περίπου το 21%. Το συγκεκριμένο εύρημα συνδυαστικά με το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών εντυπώσεων για κάθε έναν υποψήφιο δήμαρχο τεκμηριώνει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Εν συνεχεία, οι κκ. Καρίκης και Κρητικός παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα σε σχέση με τις θετικές εντυπώσεις, με τον πρώτο να έχει ελαφρύ προβάδισμα στον συγκεκριμένο δείκτη.

Τέλος, ο κ. Πότσος ανιχνεύεται ως η πιο αδύναμη υποψηφιότητα καθότι είναι ο μόνος υποψήφιος για τον οποίον οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν των θετικών.

Μεταξύ όσων ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα το 2015, ο κ. Χατζηδιάκος είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές απόψεις και εν συνεχεία ο κ. Καμπουράκης και ο κ. Καρίκης. Αντίθετα μεταξύ όσων ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία το 2015 κυριαρχούν οι θετικές απόψεις προς τον κ. Καμπουράκη και δευτερευόντως προς τον κ. Χατζηδιάκο.

Στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου (όπου το σφάλμα για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά είναι +/- 3%) ο κ. Καμπουράκης δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 33% στο σύνολο των ψηφοφόρων, καταγράφοντας τις χαμηλότερες επιδόσεις στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων (26%) και τις υψηλότερες σε αυτήν της Καλλιθέας (37%). Ο κ. Χατζηδιάκος έπεται, συγκεντρώνοντας το 21.5% των ψήφων, σημειώνοντας τις υψηλότερες επιδόσεις του στην δημοτική ενότητα Ρόδου (25%) και τις χαμηλότερες σε αυτή των Πεταλούδων (15%) και της Καλλιθέας (12%) αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο κ. Καρίκης με 13.5%, λαμβάνοντας στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων 19%, ενώ στην τέταρτη θέση ανιχνεύεται ο κ. Κρητικός με 10%, παρουσιάζοντας υψηλές επιδόσεις μονάχα στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας, όπου τα ποσοστά του φτάνουν το 18%. Τέλος, ο κ. Πότσος ανιχνεύεται στο 2% ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Σε αυτό το σημείο κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις προτιμήσεις των κατοίκων του Ατταβύρου, της Καμείρου και της Λίνδου καθώς η αριθμητική βάση είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.

Σε σχέση με την κομματική προέλευση της ψήφου, οι μισοί περίπου εξ’ όσων ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία το 2015 προτίθενται σήμερα να στηρίξουν τον κ. Καμπουράκη και δευτερευόντως τον κ. Χατζηδιάκο. Αντιθέτως όσοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν προς το παρόν συμπαγή κατεύθυνση ως προς την εκλογική τους προτίμηση, καθώς το 26% αυτών προτίθεται να ψηφίσει τον κ. Καμπουράκη, το 25% τον κ. Χατζηδιάκο και το 21% τον κ. Καρίκη.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα σενάρια του δεύτερου γύρου, καθώς στο ενδεχόμενο κατά το οποίο ο κ. Καμπουράκης αντιμετωπίσει τον κ. Χατζηδιάκο η διαφορά υπέρ του πρώτου αγγίζει το 11% (με τον δεύτερο να προηγείται μόνο στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων), με το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου να φτάνει το 25%. Τα πράγματα όμως γίνονται περισσότερο προφανή σε σχέση με το υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ο κ. Καμπουράκης αντιμετωπίσει τον κ. Καρίκη, καθώς ο πρώτος παρουσιάζει προβάδισμα της τάξης του 17%, με το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου εδώ να αγγίζει το 27%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα δύο εκλογικά σενάρια ο κ. Καμπουράκης θα στηριχθεί σχεδόν καθολικά από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας του 2015, αλλά και από τους μισούς περίπου εξ’ όσων ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα. Το συγκεκριμένο εύρημα δείχνει μια αξιόλογη διεισδυτικότητα του κ. Καμπουράκη σε ακροατήρια πέραν του πολιτικού χώρου από τον οποίο επίσημα στηρίζεται, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται και με άλλα στοιχεία ερευνών που φανερώνουν την συσπείρωση του κυβερνητικού κόμματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καταληκτικά, είναι σαφές ότι την δεδομένη στιγμή ο κ. Καμπουράκης προπορεύεται της εκλογικής κούρσας, ενώ ο κ. Χατζηδιάκος έχει σαφές προβάδισμα στην μάχη της εισόδου στον δεύτερο γύρο έναντι των κκ. Καρίκη και Κρητικού και υπό αυτή την έννοια η έρευνα παρουσιάζει ξεκάθαρες τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς. Εν τούτοις μια ασφαλής εκτίμηση για την τελική έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης κρίνεται αδύνατη στην παρούσα φάση, καθώς 2 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιον συνδυασμό θα στηρίξουν.

Του Άγγελου Σεριάτου,
MSc Political Communication (UvA) Πολιτικός αναλυτής και ερευνητής της Prorata.

Η δημοσκόπηση

Δημοσιεύουμε σήμερα το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της “δημοκρατικής” και η οποία διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 18-22 Μαρτίου 2019, σε δείγμα 1200 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, που ψηφίζουν στον Δήμο Ρόδου.
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης αφορά 1) στην πρόθεση ψήφου για τον 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Ρόδου και 2) στην πρόθεση ψήφου για πιθανά ζευγάρια στον 2ο γύρο. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει με τρόπο αναμφισβήτητο η υπεροχή του κ. Αντ. Καμπουράκη έναντι των αντιπάλων οτυ, με την διαφορά μάλιστα, από τον δεύτερο υποψήφιο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, να υπερβαίνει τις 10 μονάδες.
Αλλά και στον δεύτερο γύρο καταγράφεται σημαντική υπεροχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη, έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, όπως προκύπτει, του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, με τον πρώτο να συγκεντρώνει ποσοστό 43% και τον δεύτερο 32%, ενώ ένα ποσοστό 25% απαντά “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.
Αύριο εξάλλου η “δημοκρατική” θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, όπως αυτά εξάγονται από την ίδια την εταιρεία και αποτελούν το επιστέγασμα της συνολικής έρευνας.
Αναλυτικά το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης:

Tagged

1 σχόλιο στο “Σημαντικό προβάδισμα για τον Αντώνη Καμπουράκη στο δήμο Ρόδου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *