Photo Adrian Agawin on Pexels

Skift: Μετ΄εμποδίων η ανάκαμψη των ταξιδιών

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπορεί η ανάκαμψη των ταξιδιών να αποτελεί γεγονός το τελευταίο διάστημα, όμως παρατηρείται μεγάλη ανισότητα στην ανάκαμψη αυτή μεταξύ των διαφόρων χωρών, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστότοπο για την ταξιδιωτική βιομηχανία Skift.

Η ανάκαμψη των ταξιδιών συνεχίζεται, αλλά η ισχυρή απόδοση ορισμένων χωρών που ξεχωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Κίνας, συγκαλύπτεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία, που παρατηρείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία.

Έτσι, στην ανάκαμψη των ταξιδιών παγκοσμίως παρατηρείται χάσμα μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες επιδόσεις και των χωρών-ουραγών, όπως φαίνεται με βάση τα τελευταία στοιχεία Απριλίου του Δείκτη Ανάκαμψης του Skift, σύμφωνα με τα οποία ο παγκόσμιος δείκτης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε σε 58 βαθμούς τον Απρίλιο του 2021, έναντι 100 τον Απρίλιο του 2019.

Τα στοιχεία του δείκτη συνιστούν μία ολιστική και σε πραγματικό χρόνο μέτρηση για την πορεία ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας γενικά -και των κλάδων της- από την πανδημία Covid-19. Για τη μέτρηση της απόδοσης της βιομηχανίας εφέτος, σε σύγκριση με το 2019, χρησιμοποιούνται πάνω από 50 διαφορετικοί δείκτες από 18 συνεργάτες, που παρέχουν δεδομένα για τον ταξιδιωτικό κλάδο. Μάλιστα, αυτό τον μήνα η ForwardKeys προσχώρησε ως συνεργάτης δεδομένων του Skift, ενισχύοντας περαιτέρω με δεδομένα της αεροπορικής βιομηχανίας.

Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ασυνέπεια στην ανάκαμψη μεταξύ των 22 χωρών που παρακολουθεί ο δείκτης. Ο πιο απλός τρόπος για να το διαπιστώσει κάποιος αυτό είναι να κοιτάξει τις μέσες βαθμολογίες των πέντε κορυφαίων χωρών κάθε μήνα, σε σύγκριση με τη μέση βαθμολογία των πέντε τελευταίων. Πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2020, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων χωρών ήταν 9 βαθμοί, ενώ ένα χρόνο μετά η διαφορά εκτοξεύεται στους το βαθμούς.

ksd PRIMAGEL Skift
adv

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των ισχυρών και των ασθενών χωρών όπως στην Ασία. Από τη μία, η Κίνα δείχνει να επωφελείται από την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, η οποία κατέγραψε 102 εκατομμύρια εσωτερικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Qingming, στις αρχές Απριλίου. Η αύξηση ανήλθε κατά 145% από το 2020 και κοντά στο 95% των επιδόσεων του 2019.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τα έσοδα από εγχώρια ταξίδια αυξήθηκαν κατά 229% σε ετήσια βάση. Και ο Μάιος, όμως, δείχνει να εξελίσσεται σε αυτό το πλαίσιο, με περισσότερα από 230 εκατομμύρια εγχώρια ταξίδια από Κινέζους ταξιδιώτες για τις διακοπές της Πρωτομαγιάς, στις αρχές Μαΐου.

Αυτή η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες ασιατικές χώρες, όπου η ανάκαμψη των ταξιδιών ήταν πολύ πιο συντηρητική, εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Δύο χώρες με πολύ χαμηλή απόδοση της ταξιδιωτικής τους βιομηχανίας τον Απρίλιο ήταν η Ταϊλάνδη και η Ινδία.

Στην Ταϊλάνδη, που αναδείχθηκε σε υποδειγματική χώρα για τον περιορισμό του Covid από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πέρυσι, δυστυχώς τον φετινό Απρίλιο τα νέα καθημερινά κρούσματα Covid αυξήθηκαν σε 1.200 από μόλις 91 τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτής της δυσχερούς εξέλιξης, η χώρα έχει αυξήσει τις ημέρες καραντίνας από 7 σε 14 ημέρες για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, μειώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε πιθανότητα γρήγορης αναβίωσης στα διεθνή ταξίδια, προς το παρόν.

Η Ινδία από την άλλη, βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο “κύμα” της πανδημίας από οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, με τα ημερήσια νέα κρούσμα να ανέρχονται έως και τις 230.000 τον Απρίλιο, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία για το κατά πόσο θα καταφέρει ο ταξιδιωτικός κλάδος της χώρας να επιβιώσει και να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Tagged

1 σχόλιο στο “Skift: Μετ΄εμποδίων η ανάκαμψη των ταξιδιών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *