LIVE: Smart Hotel Forum | Βιωσιμότητα και εξοικονόμηση ενέργειας | Το “έξυπνο” ξενοδοχείο είναι πράσινο!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ένα ακόμη σημαντικό Forum (Ημερίδα) της σειράς Smart Hotel, με θέμα τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, και ώρα έναρξης στις 16:00, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Διακεκριμένοι ειδικοί, άνθρωποι του Τουρισμού, αλλά και αρμόδιοι από την πλευρά της Πολιτείας, θα φωτίσουν το σημαντικό αυτό θέμα, που είναι στο προσκήνιο, περισσότερο από ποτέ.

Ομιλητές

 • Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού
 • Δρ. Κυριάκος Γ. Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης
 • Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γραφείου – Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, YΠΕΝ
 • Γεώργιος Πελεκανάκης, Executive Director of Operations at H Hotels Collection – Πρόεδρος ΠΟΔΙΞ
 • Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Προγραμμάτων Αειφορίας Sani and Ikos Resorts

Εισηγητές

 • Uxue Azprioz, Vice President Food & Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης TÜV HELLAS (TÜV NORD)
 • Πάνος Θεοδώρου, Επικεφαλής του Τομέα Στρατηγικής & Εμπορικής Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Small Business Segment, Eurobank)
 • Σταύρος Μπουλταδάκης, Υπεύθυνος Προώθησης Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας Κτιρίων, Siemens
 • Χρήστος Γκέκας, Academy Supervisor, Mηχαν. Μηχ/κος ΕΜΠ, LG Electronics Ελλάς
 • Nτίνα Σβύνου, πρόεδρος ΙΤΕΠ
 • Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ΔΣ ΞΕΕ, διευθύνων σύμβουλος Aldemar
 • Κιάρα Κόντη, Associate Partner, Climate Change and Sustainability Services at EY

Το πρόγραμμα

Μέρος Α: Βιωσιμότητα

Το Smart Hotel, το ξενοδοχείο του μέλλοντος, διακρίνεται από τις επιδόσεις του σε δύο βασικούς πυλώνες, τον αυτοματισμό/ψηφιοποίηση και την αειφορία/βιωσιμότητα. To έξυπνο ξενοδοχείο πρέπει λοιπόν να είναι αειφόρο, καθώς η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι αναγκαία συνθήκη για πολλούς λόγους!

Η αειφορία/βιωσιμότητα έχει αρκετές πλευρές, όμως σε αυτό το Forum θα υπάρξει εστίαση στις οικολογικές / πράσινες πρακτικές, που έχουν πολλαπλή θετική επίδραση, καθώς προσδίδουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων και θετική υπεραξία στο brand της επιχείρησης.

Επιπλέον οι πράσινες πρακτικές έχουν σημαντικά οφέλη στα κόστη λειτουργίας, επομένως και από οικονομικής πλευράς υπάρχει κίνητρο να υιοθετηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό!

Η υιοθέτηση πράσινων πολιτικών έχει μεν αρχικό κόστος επένδυσης, αλλά οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις κόστους, και στο Smart Hotel Forum θα εξεταστούν με την βοήθεια ειδικών οι υποδομές, οι τεχνολογίες και τα συστήματα που θα δώσουν αυτό το αποτέλεσμα..

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η “ανάδυση” του περιβαλλοντικά υπεύθυνου ταξιδιώτη. Καθώς η κλιματική κρίση ευαισθητοποιεί ολοένα αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών, οι βιώσιμες / πράσινες πολιτικές του ξενοδοχείου/καταλύματος, αναδεικνύονται σε σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά στις νεότερες γενιές, όπως δείχνουν πολλές μελέτες.

Είναι γνωστό πως οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο “πράσινα” καταλύματα και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα αποτελεί πλέον κριτήριο επιλογής καταλύματος, σε σημαντικό βαθμό πλέον, ενώ και οι Tour Operators (και οι ΟΤΑ ) ολοένα και περισσότερο ζητούν (ή απαιτούν) βιώσιμες πρακτικές από τους συνεργάτες τους, ενώ προωθούν πράσινα ξενοδοχεία!

Παραδείγματα

Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά  παραδείγματα:
https://www.statista.com/statistics/1055777/sustainable-travel-travelers-staying-in-green-lodging-in-the-next-year/ ).

https://globalnews.booking.com/bookingcoms-2021-sustainable-travel-report-affirms-potential-watershed-moment-for-industry-and-consumers/

https://www.expedia.com/Greek-Mainland-Hotels-GreenSustainable.0-0-d6271740-tGreenSustainable.Travel-Guide-Filter-Hotels

Ωστόσο, επισημαίνεται σε αυτό το σημείο πώς δεν αρκεί να υιοθετηθούν πράσινες πρακτικές αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται κιόλας με τις ανάλογες πιστοποιήσεις! Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο marketing και τις πωλήσεις, καθώς έτσι αποδεικνύεται η ικανοποίηση των κριτηρίων,  στα οποία οι υποψήφιοι ταξιδιώτες δίνουν ολοένα μεγαλύτερη σημασία!

Η εκπρόσωπος της TUV Hellas θα  ενημερώσει για τις σχετικές διαδικασίες.

Επίσης πολύ σημαντικό θέμα, είναι τα διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων τα οποία διευκολύνουν τις πράσινες επενδύσεις, καθώς και το αναμενόμενο “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις. Γι’ αυτά  θα μιλήσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ εκπρόσωπος της Eurobank θα παρουσιάσει τα ευέλικτα προγράμματα χρηματοδοτήσεων της τράπεζας.

Μέρος Β: Εξοικονόμηση Ενέργειας  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το αν τα κτίρια κάθε είδους στην Ελλάδα πληρούν τις προδιαγραφές του νέου, εναρμονισμένου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, τότε θα κατανάλωναν από 43% μέχρι 71% λιγότερη ενέργεια. (Πηγή: Διανέοσις)

Στο δεύτερο μέρος του Forum θα ασχοληθούμε με την εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μη μισθολογικά κόστη για πολλά ξενοδοχεία. Η επίτευξη της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους, αποτελεί βασικό στόχο κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

Η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εξελιγμένοι αισθητήρες θερμοκρασίας και κίνησης, οι μονάδες ελέγχου, και γενικότερα τα συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας είναι από τα βασικά ζητήματα για το ξενοδοχείο του μέλλοντος, όπως θα παρουσιάσει με παραδείγματα ο εκπρόσωπος της Siemens.

Επιπλέον, οι σύγχρονες λύσεις κλιματισμού και θέρμανσης συντελούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση. Θα ενημερωθούμε ωστόσο, από τον εκπρόσωπο της LG Electronics, πως τα νέα συστήματα έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας με τις τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνουν.

Μέρος Γ: Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το «πράσινο» ξενοδοχείο – ΕΡΕΥΝΑ – Άριστες πρακτικές – Εξελίξεις

Στο τρίτο μέρος του Forum θα υπάρξει παρουσίαση πρωτογενούς έρευνας του ΙΤΕΠ, που διενεργήθηκε το 2020 από την Ντίνα Σβύνου.

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος θα παρουσιάσει άριστες πρακτικές στην καθημερινή λειτουργία των ξενοδοχείων και η Κιάρα Κόντη θα αναλύσει τις εξελίξεις και τις τάσεις στο μείζον αυτό θέμα.

ksd copyright
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Ντίνα Σβύνου | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα ακολουθήσει η ανασκόπηση και τα συμπεράσματα της Ημερίδας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *