Photo by Chris Karidis on Unsplash
Photo by Chris Karidis on Unsplash

SOS για διαταραχές στα ταξίδια εν μέσω μαζικών απεργιών στη Γαλλία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πανεθνικές κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 έτη προκαλούν μεγάλη αναστάτωση σε όλες τις μορφές μεταφορών, σε όλη τη χώρα σήμερα, με επεκτάσεις και στην αυριανή ημέρα.

Σήμερα είναι ημέρα απεργιών και διαμαρτυριών στη Γαλλία, καθώς οι εργαζόμενοι επιχειρούν να “εκτροχιάσουν” την αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ανάγκασαν την ακύρωση των περισσότερων τρένων σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διεθνών συνδέσεων, σύμφωνα με τη σιδηροδρομική αρχή SNCF.

Από την άλλη, τα αεροπορικά ταξίδια δείχνουν να επηρεάζονται λιγότερο, με περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Orly, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, να έχουν ακυρωθεί και τις αεροπορικές εταιρίες να προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Η μετατόπιση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου αποδοχών θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (19,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να μην καταρρεύσει έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

“Αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και δίκαιη”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Olivier Dussopt στο LCI TV.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή των εύπορων συνταξιούχων.

“Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διαφορετικό τρόπο, μέσω της φορολογίας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για το έλλειμμα του δημόσιου τομέα”, δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας.

Η πρόκληση για τα συνδικάτα είναι να μετατρέψουν την αντίθεση στη μεταρρύθμιση -και την οργή για μια κρίση κόστους ζωής- σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, που θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την κυβέρνηση Μακρόν να αλλάξει ρότα.

Οι ηγέτες των συνδικάτων, που αναμένεται να ανακοινώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις το βράδυ, δήλωσαν ότι η Πέμπτη ήταν μόνο η αρχή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *