Σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση για την εξωπραγματική -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- αύξηση του ενεργειακού κόστους στα ξενοδοχεία, εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
Όπως αναφέρει εμφατικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, “Η επιβάρυνση που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι κυριολεκτικά εξωπραγματική, φθάνει έως και το 100%. Πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές”.
Και συνεχίζει προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, ως ακολούθως:
“Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ανάγκης για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, προτείνουμε τα εξής μέτρα άμεσης εφαρμογής με σκοπό τον κατά τα δυνατόν περιορισμό της τεράστιας αυτής επιβάρυνσης.
- Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).
- Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
- Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
- Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ”.
Ακόμη η ηγεσία της ΠΟΞ ζητά να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, το τελευταίο διάστημα, ακριβώς λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του ρεύματος, υπήρξαν προσπάθειες για πραγματοποίηση συνάντησης για το μείζον αυτό θέμα, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν…
Η επιστολή
Η επιστολή έχει ως εξής:
“Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θεόδωρο Σκυλακάκη Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Κοινοποίηση
κο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού
Κύριε Υπουργέ,
Η επιβάρυνση που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι κυριολεκτικά εξωπραγματική, φθάνει έως και το 100%. Πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές.
Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ανάγκης για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, προτείνουμε τα εξής μέτρα άμεσης εφαρμογής με σκοπό τον κατά τα δυνατόν περιορισμό της τεράστιας αυτής επιβάρυνσης.
- Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).
- Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
- Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
- Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος πλέον πιστεύουμε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημά μας να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Τάσιος Μανώλης Τσακαλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικός Γραμματέας”.