Travel or turism concept. Opened passport with visa stamps with airline boarding pass tickets and stamper on the world map. 3d

Προβλήματα για τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση | SOS από τους ειδικούς για το νέο σύστημα ETIAS | Προτάσεις για εφαρμογή χωρίς απρόοπτα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούουν οι ειδικοί του τουριστικού-ταξιδιωτικού κλάδου για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος με το νέο σύστημα εισόδου στην ΕΕ (ETIAS), που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το 2024.

Από τον Ιανουάριο του 2024 οι ταξιδιώτες από περισσότερα από 60 κράτη, που σήμερα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω του ταξιδιωτικού χώρου Σένγκεν της ΕΕ χωρίς θεώρηση, θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS), πριν από το ταξίδι.

Αυτό θα περιλαμβάνει κατόχους διαβατηρίων από χώρες που δεν έχουν συνηθίσει να ζητούν άδεια για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ οι προϋποθέσεις είναι σχετικά απλές και προβλέπεται ότι οι εγκρίσεις θα πρέπει να είναι ταχύτατες, παρ’ όλα αυτά όσοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια ETIAS θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία επιβίβασης στις πτήσεις τους ή την άρνηση εισόδου στα σύνορα της ΕΕ.

Πως, όμως, μπορεί ο κλάδος να προετοιμαστεί για να αποφύγει απογοητευμένους πελάτες, επανακρατήσεις και ακόμη και αιτήσεις επιστροφής χρημάτων, καθώς ορισμένοι ταξιδιώτες θα βρεθούν αναπόφευκτα αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό εισόδου στην ΕΕ, αφού θα έχουν ξεχάσει να υποβάλουν εγκαίρως τη σχετική αίτηση ή απλώς δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν τεθεί σε ισχύ οι συγκεκριμένες αλλαγές.

“Δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα υποχρέωση, οι διαμεσολαβητές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να προειδοποιούν τους πελάτες τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να αναστατωθούν πολλοί ταξιδιώτες”, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος του πάροχο τεχνολογίας ταξιδιωτικής αναζήτησης και κρατήσεων, Vibe, Simon Goddard. Ωστόσο, τα καλά νέα για τον ίδιο είναι ότι πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διαδικασία για τους πελάτες.

Προσθέτοντας σε αυτό, ο Christian Sabbagh από την Travelsoft ( ιδιοκτήτης των ταξιδιωτικών τεχνολογικών πλατφορμών Travel Compositor, Traffics και Orchestra), σχολιάζει: “Η σύγχρονη τεχνολογία κρατήσεων μπορεί να βοηθήσει να γίνει η όλη διαδικασία έκδοσης βίζας πιο απρόσκοπτη, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τους υφιστάμενους κανόνες ή για νέους, όπως το επερχόμενο ETIAS. Εξίσου χρήσιμη θα ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και οι σαφείς οδηγίες για να διασφαλιστεί η συνέπεια των διαδικασιών. Σε όλο τον κόσμο, όποιος κάνει κράτηση για διακοπές μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου λιανικής πώλησης ή ενός τουριστικού πράκτορα αναμένει καθοδήγηση σχετικά με τις θεωρήσεις και τις απαιτήσεις εισόδου. Είναι μια σημαντική ευθύνη και μέρος των υπηρεσιών που παρέχουν οι ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες”.

Στις περιπτώσεις που οι ταξιδιώτες δεν είναι προετοιμασμένοι, οι επιπτώσεις για την ταξιδιωτική βιομηχανία θα έρθουν με τη μορφή ακυρώσεων και των αναπόφευκτων αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, προειδοποιεί με τη σειρά του ο Spencer Hanlon, από την παγκόσμια πλατφόρμα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο Nium. Ενώ, φυσικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν αυτό να συμβεί εξαρχής, συνιστά επιπλέον “τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι η πλατφόρμα πληρωμών σας μπορεί να χειριστεί απρόσκοπτα οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς να σας κοστίσει, αφενός πολλά χρήματα και, αφετέρου, πολύτιμο χρόνο με κάθε επιστρεφόμενη πληρωμή”.

Εξετάζοντας μια πιθανή, κρυφή, θετική πλευρά, η Katie Crowe, από την ταξιδιωτική ασφαλιστική εταιρία battleface, θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να είναι καλό νέο για την ασφαλιστική βιομηχανία -και για όσους πωλούν ταξιδιωτική ασφάλιση- καθώς πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση βίζας απαιτούν πιστοποιητικό ασφάλισης.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι “οι εν λόγω ταξιδιώτες είναι πιθανό να επιλέξουν τις στοιχειώδεις ασφαλίσεις απλώς και μόνο για να αποκτήσουν τη βίζα τους, οπότε οι ασφαλιστές θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να πουλήσουν πιο σχετικές και σε ανταγωνιστικές τιμές ασφάλειες, αντί για τις δύσκαμπτες ασφάλειες ενός μεγέθους, τις οποίες οι ταξιδιώτες δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους αρέσουν”.

Εν τω μεταξύ, ο Adam Harris από την Cloudbeds -τον πάροχο τεχνολογίας για τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία- επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις βίζας και εισόδου δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τους πωλητές ταξιδιών, ωστόσο, τα ξενοδοχεία αναμένεται συχνά να παρέχουν αποδείξεις για τις επιστολές κράτησης και, επίσης, οδηγίες σχετικά με τους κανόνες για τους ταξιδιώτες που φθάνουν με αυτοκίνητο ή πλοίο και, ως εκ τούτου, δεν αναζητούν υποστήριξη από την αεροπορική εταιρία ή δεν χρησιμοποιούν ταξιδιωτικό πράκτορα.

Ο κ. Adam πιστεύει ότι “πρόκειται για μια πραγματική ευκαιρία να προσθέσουμε αξία στους επισκέπτες και να οικοδομήσουμε ισχυρή αφοσίωση. Συνιστούμε τη χρήση εργαλείων δέσμευσης επισκεπτών που σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε τις επικοινωνίες πριν από τη διαμονή τους”.

Εκτός από αυτό υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα δημιουργίας επικουρικών εσόδων επισημαίνει ο Alex Barros από την πλατφόρμα διαχείρισης ξενοδοχειακών εσόδων BEONx, “είτε χρεώνοντας για μια υπηρεσία διευθέτησης θεώρησης, είτε χρησιμοποιώντας απλώς την αλληλεπίδραση για τη μετατροπή των πωλήσεων άλλων προϊόντων, για παράδειγμα μια μεταφοράς ή την αναβάθμισης δωματίου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *