galani

Σοβαρά κενά στην διαχείριση των κρουσμάτων Covid | Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ | Στο υπουργείο Τουρισμού η ευθύνη (;) που τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας!

ΓΝΩΜΗ

του Σπυρίδωνος Γαλάνη (*)

Αισίως φτάσαμε στην 3η καλοκαιρινή σεζόν την οποία πρέπει να διανύσουμε διαχειριζόμενοι, ιατροί και επαγγελματίες του τουρισμού, τα περιστατικά τα οποία θα βγουν Covid 19 θετικά. Θεωρώ εαυτόν από τους πρώτους  που βρήκαν  κενά και  δυσκολίες εφαρμογής, όσον αφορά στα πρωτόκολλα διαχείρισης αυτών των περιστατικών  όταν πρωτοδημοσιεύθηκαν το Καλοκαίρι του 2020, αλλά και κάποια μικρά κενά σε αυτά του 2021.

Για αυτό το Καλοκαίρι όπου όλοι είμαστε ποιο ανέμελοι πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και χωρίς αστοχίες. Έλα όμως που δεν δικαιώθηκα.  Ας αρχίσω λοιπόν.

  1. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας

Που θα διαμείνουν την περίοδο απομόνωσης τα θετικά κρούσματα σε περίπτωση που ανιχνευθούν προς το τέλος της διαμονής τους;

Ποιος θα αποφασίσει την παραμονή τους και για πόσο χρονικό διάστημα σε περίπτωση παράτασης συμπτωμάτων πέρα των 5 ημερών;

Στη πορεία,  πως θα ελέγχονται αν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, κατά την περίοδο που έρχεται μετά το τέλος της 5νθήμερης απομόνωσης τους;

Σίγουρα θα πρέπει να επανα-ενεργοποιηθούν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Όχι απαραίτητα με έξοδα του Ελληνικού Κράτους αλλά θα μπορούσε να ακολουθηθεί  αυτό που γινόταν σε όλη την Ευρώπη 2 χρόνια τώρα. Χαρακτηρισμένα κάποια ξενοδοχεία ως ξενοδοχεία καραντίνας και χρέωση του επισκέπτη που νόσησε για τη διαμονή του εκεί.

  1. Δεν υπάρχει νέος εργαστηριακός έλεγχος μετά την 5νθήμερη απομόνωση

Ποια η  ασφάλεια κατά την περίοδο των επομένων 5 ημερών μετά την απομόνωση ή κατά την αναχώρηση τους αν αυτή είναι την 6η ημέρα από την ημέρα ανεύρεσης θετικού test.  Aφού δεν υπάρχει πρωτόκολλο εργαστηριακού ελέγχου μετά το πενθήμερο, τουλάχιστον για τους πλήρως εμβολιασμένους μπορούν να αναχωρήσουν ελευθέρα. Να ενημερώσω πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και οι οδηγίες ήταν πως μετά το 5νθήμερο οι νοσούντες μπορούσαν να κυκλοφορούν ελευθέρα με μάσκα υψηλή προστασίας, πολλοί από αυτούς παρέμεναν με θετικά test για 2 -5 ημέρες ακόμη. Τότε όμως ο περίγυρος γνώριζε ποιοι είχαν νοσήσει και περίμενε από τους νοσούντες μετά την περίοδο απομόνωσης τους να φορούν την μάσκα ευλαβικά. Τώρα πως θα γνωρίζουμε ποιος επισκέπτης νόσησε και πρέπει να κυκλοφορεί με τη μάσκα και να μην τη βγάζει ούτε σε εστιατόριο;

  1. Από πληροφορίες μέσα από υπεύθυνο διαχείρισης ξενοδοχείου για Covid 19 θετικού επισκέπτη που ήδη βρέθηκε, πλέον την διαχείριση δεν την αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία, αλλά το Υπουργείο Τουρισμού. Το οποίο όμως, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, δεν διαθέτει τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης που να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα μιας και είναι κλειστά.
  2. Και για ακόμη μια φορά τα δύσκολα εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα και συστάσεις.

Τι εννοώ. Με τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες σήμερα (1) ( καταργώντας λογικά τα πρωτόκολλα του 2021) (2)  ξαφνικά για το γενικό πληθυσμό σταματά η διάκριση εμβολιασμένων ή μη για τις στενές επαφές και δεν εφαρμόζετε καραντίνα αλλά υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρέωση εργαστηριακού ελέγχου την ημέρα 5 από την επαφή και 0 και 5 αν μένει στον ίδιο χώρο.

Πχ. Σήμερα βγαίνει θετικός ο επισκέπτης Α και μπαίνει καραντίνα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου για 5 ημέρες. Ο/Η φίλη του επισκέπτρια Β που ταξιδεύει μαζί του είναι αρνητική ( ή άγνωστο αν δεν κάνει test ) αλλά θεωρείται στενή επαφή και λογικά θα μείνει μαζί του ( οπότε βάση πρωτοκόλλων θα πρέπει να κάνει test την ημέρα 0 και 5 ) ή θα βρει άλλο δωμάτιο του ίδιου ή κάποιου άλλου ξενοδοχείου και θα πρέπει να κάνει test την ημέρα 5. Ο θετικός που είναι καταχωρημένος σίγουρα για να πετάξει θα κάνει test για να πετάξει αν προσπαθήσει προ του 10ημέρου αν είναι ανεμβολίαστος.

Η/Ο φίλος του όμως ποιος μας διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει υπεύθυνη στάση και θα κάνει την ημέρα 5 test και δεν θα πετάξει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού αν είναι εμβολιασμένος.

Δηλαδή θα μείνουμε στην υπεύθυνη στάση του 20χρονου επισκέπτη που είναι στενή επαφή του φίλου του με θετικό test ότι την ημέρα 5 θα κάνει test ( με τον κίνδυνο να βγει θετικός και να μπει σε απομόνωση ) ενώ την επόμενη ημέρα πετά για την χώρα του. Αυτά όχι δε γίνονται στην Ελλάδα αλλά σε κανένα τουριστικό προορισμό.

Με τις υγείες μας λοιπόν και καλό Καλοκαίρι

(*) Ο κ. Σ. Γαλάνης είναι Ιδιώτης Ιατρός Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης. Εκλέκτορας Π.Ι.Σ για τον Ι.Σ.Κέρκυρας. Ειδικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη περιφέρεια. Πρώην Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Κέρκυρας. Πιστοποιημένος ιατρός για Covid-19 από W.H.O. Πιστοποιημένος Ιατρός για την AXA ασφαλιστική( Βρετανικό κομμάτι). Favored provider for Corfu from SOS Denmark Insurance. Certified provider for Falk, Gouda Scandinavian insurances.

Tagged

1 σχόλιο στο “Σοβαρά κενά στην διαχείριση των κρουσμάτων Covid | Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ | Στο υπουργείο Τουρισμού η ευθύνη (;) που τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *