ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σοβαρό πρόβλημα στη Ρωσία, στα 80 ρούβλια η ισοτιμία με το ευρώ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας αναδεικνύεται η πολύ μεγάλη διολίσθηση του ρουβλίου, έναντι των ξένων νομισμάτων και κυρίως του ευρώ, γεγονός που έχει ήδη καταστήσει τα τουριστικά πακέτα για το εξωτερικό 20% ακριβότερα.

euroΗ ισοτιμία ευρώ προς ρούβλι έφτασε στο 1 προς 80, που αποτελεί ρεκόρ διετίας και βρίσκεται και πολύ κοντά σε ρεκόρ 12ετίας, από το 2006!!!

Το τελευταίο “ράλλι” στο χρηματιστήριο της Μόσχας ξεκίνησε την Δευτέρα, 9 Απριλίου, όταν η  ​​ισοτιμία του ευρώ για πρώτη φορά από τις 3 Αυγούστου 2016 αυξήθηκε πάνω από τα 75 ρούβλια, ενώ το δολάριο ανέβηκε στα 60,13 ρούβλια.

Οι πράκτορες

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στην ρωσική αγορά, με επιστολές τους προς τα ξενοδοχεία, ζητούν προσφορές – καθώς οι κρατήσεις early booking τελείωσαν -, τόσο για την υψηλή, όσο και για την χαμηλή περίοδο, ενώ επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστεί ή ίδια κατάσταση στην αγορά, δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το μέγεθος των αερoπορικών θέσεων – κρατήσεων, που έχουν προγραμματίσει.

Πιο αναλυτικά, σε μία από τις επιστολές που έχει στα χέρια του το Money-tourism.gr, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Η ρωσική αγορά έχει μια γενική πτώση του 15% για το 2018, έναντι του 2017 στις πωλήσεις στην Ελλάδα.
  • Η Κρήτη, παρουσιάζει μια πτώση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια ημερομηνία.
  • 1 ΕΥΡΩ = 80 RUB αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το ιστορικό υψηλό των τελευταίων 2 ετών, και οι τιμές των πακέτων μας, αυξήθηκαν δραματικά μέχρι 20%, λόγω της διολίσθησης του νομίσματος.
  • Οι πωλήσεις στην υψηλή περίοδο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση.
  • Μέχρι τώρα δεν λαμβάνουμε SPO (σ.σ. special offers), τόσο για την χαμηλή, οσο και για την υψηλή περίοδο, και με αυτή τη ροή κρατήσεων, φοβούμαστε ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το μέγεθος του προγράμματος.
  • Οι επιθετικές πολιτικές των ανταγωνιστικών προορισμών, επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις μας στην Ελλάδα.

Μάλιστα στις επιστολές, πέραν της ζήτησης ειδικών προσφορών και εκπτώσεων από τους ξενοδόχους, οι πράκτορες επισημαίνουν πρακτικές ντάμπινγκ από πράκτορες στη Ρωσία και ζητούν από τους ξενοδόχους, ώστε τα ξενοδοχεία τους να μην συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή.

Το ρούβλι

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η σημαντική μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, οφείλεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επηρεάστηκε επίσης από την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

russiaΡώσοι τουριστικοί παράγοντες τονίζουν ότι οι διακυμάνσεις στο εθνικό νόμισμα μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα εκτιμούν ότι οι πελάτες των ταξιδιωτικών γραφείων θα κάνουν μια “παύση” στο κλείσιμο πακέτων διακοπών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, διαφορετικού όμως επιπέδου για τον καθένα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα, όπου το σύστημα διατροφής All inclusive είναι διαδεδομένο, η ανατίμηση του ρουβλίου, θα επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό. Για ορισμένους άλλους προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία, η μείωση των πωλήσεων μπορεί να είναι πιο σημαντική λόγω του ότι θα είναι πιο δύσκολο για τους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών και των γευμάτων.

Από την πλευρά τους οι τουριστικοί πράκτορες, εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, θεωρούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από τους Ρώσους όχι με ακύρωση των διακοπών, αλλά με προσεκτική επιλογή του προορισμού, στροφή σε χώρες με χαμηλότερο επίπεδο τιμών, μείωση της διάρκεια του ταξιδιού ή επιλογή φθηνότερων ξενοδοχείων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *