money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Τι είπε ο δικαστής στην προσφυγή του MAG και πολλών εταιριών για το σύστημα φωτεινού σηματοδότη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Συζητήθηκε την Παρασκευή, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, η προσφυγή του Manchester Airport Group (MAG) και μιας σειράς εταιριών που συντάχθηκαν μαζί του, κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη διαχείριση του συστήματος “φωτεινού σηματοδότη” για τα διεθνή ταξίδια, με τον Δικαστή Lewis να υποστηρίζει ότι, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεση.

Η πλευρά των εναγόντων ζητούσε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τη δημοσιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση της εκάστοτε χώρας στο σύστημα “φωτεινού σηματοδότη”, με τους δικηγόρους που ενεργούσαν για λογαριασμό της πλευράς του Manchester Airport Group, κατά την εξέταση της προσφυγής, να ισχυρίζεται ότι, η διαχείριση του συστήματος για διεθνή ταξίδια είναι αδιαφανής και παράνομη.

Σε μια αξίωση που ασκήθηκε εναντίον των υπουργών μεταφορών και υγείας, οι δικηγόροι του ομίλου MAG ζήτησαν επανεξέταση της αναγκαιότητας των περιορισμών που επιβάλλονται για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ην. Βασίλειο από ταξίδι σε “πορτοκαλί” χώρα.

Ζήτησαν, επίσης,  τη δημοσίευση των επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων, στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις κατηγοριοποίησης των χωρών, ιδίως σε σχέση με την απόφαση της 3ης Ιουνίου να διαγραφεί η Πορτογαλία από τον “πράσινο” κατάλογο.

Ο Tom Hickman, ενεργώντας για τον MAG, σημείωσε ότι η έκθεση Global Travel Taskforce της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, καθόρισε ένα πλαίσιο για το σύστημα φωτεινού σηματοδότη με μια “σαφή και βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση βάσει κινδύνου”.

Ανέφερε τα λεγόμενα του γραμματέα μεταφορών, Grant Shapps, σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο, όταν παρουσιάστηκε το σύστημα, σύμφωνα με τα οποία, ο Shapps τότε είχε υποστηρίξει για την προσέγγιση των δεδομένων, που “κρύβονται” πίσω από τις αποφάσεις ότι, “αφορούν τις μεταλλάξεις του ιού και την ικανότητα της χώρας να ελέγχει την ποιότητα των δεδομένων της. “Νομίζω ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός πως όλα αυτά θα δημοσιευτούν φέτος, τόσο η μεθοδολογία, όσο και τα δεδομένα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν πώς και γιατί συγκεκριμένες χώρες συμπεριλαμβάνονται σε συγκεκριμένες λίστες”, είχε πει ο Shapps.

Βασιζόμενος στη δήλωση, ο Hickman υποστήριξε: “Πρόκειται για μια σαφής δήλωση ότι, οι πληροφορίες θα δημοσιευτούν. Λέει πως θα δημοσιευθούν, τόσο η μεθοδολογία, όσο και τα δεδομένα. Για κάθε λογικό άνθρωπο αυτά τα λεγόμενα συνιστούν μια ξεκάθαρη δέσμευση”.

“Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη σε μια αξιολόγηση. Δεν γνωρίζουμε πόσες χώρες έχουν υποβληθεί σε αξιολογήσεις κινδύνου”, είπε στο Δικαστήριο ο Hickman, με τον Δικαστή Lewis να λέει αναφερόμενος στη δήλωση της συνέντευξης τύπου του Shapps: “Αυτή ήταν μια δήλωση σε μια συνέντευξη τύπου και μια απάντηση σε μια ερώτηση. Υπάρχει δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που να μπορεί να εκτελεστεί σε δικαστήριο; ”

Ο Hickman είπε στο Δικαστήριο: “Ο πελάτης μου πήρε πολύ σοβαρά αυτό που ειπώθηκε. . . Το μόνο που ζητώ είναι οι πληροφορίες που πιστεύουμε ότι υπάρχουν”.

Οι δικηγόροι που ενεργούσαν εξ ονόματος των κατηγορουμένων από την πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι, η δήλωση του Shapps στη συνέντευξη τύπου “πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σχόλιο, εκτός απάντησης, σε μία απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου”.

Σύμφωνα με τον Δικαστή, πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι, δεν είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν στοιχεία να στηρίξουν την υπόθεση. “Έχετε πολύ λίγα στοιχεία”, είπε απευθυνόμενος στους εναγομένους.

Ο Δικαστής ολοκλήρωσε την ακρόαση λέγοντας: “Θέλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ προσεκτικά, ώστε να κάνουμε το σωστό, καθώς πιστεύω πως θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις όπως αυτή”.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε με τους Ryanair, IAG από την πλευρά της British Airways, Virgin Atlantic, TUI UK και την easyJet ως ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκ μέρους του Clive Jacobs για τις κυβερνητικές, ταξιδιωτικές πολιτικές κατά του Covid-19, έγιναν επίσης δεκτά από το Δικαστήριο, χωρίς καμία αντίρρηση, αποτελώντας μέρος των αποδεικτικών στοιχείων κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση.

Η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *