Photo by Frederick Wallace on Unsplash

Στα 37,5 εκατ. ευρώ η αγορά του σκοτεινού τουρισμού το 2034

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα σημειώσει η αγορά του σκοτεινού τουρισμού την επόμενη δεκαετία, φθάνοντας τα 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2034 από 29,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Ο σκοτεινός τουρισμός, ένα εξειδικευμένο τμήμα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που αφορά θέματα τα οποία αποτελούν μάλλον ταμπού, αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά μέχρι το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Future Market Insights.

Η μελέτη προβλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τον παγκόσμιο σκοτεινό τουρισμό, με την αγορά να αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,5%.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη του σκοτεινού τουρισμού είναι η επιθυμία των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας, καθώς και η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια για θέματα που θεωρούνται σχεδόν αδιανόητα.

Οι ταξιδιώτες έλκονται όλο και περισσότερο από τοποθεσίες που σχετίζονται με ιστορικές τραγωδίες, καταστροφές και θηριωδίες, επιδιώκοντας να αποκτήσουν γνώσεις για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτά.

Η εκπαιδευτική πτυχή του σκοτεινού τουρισμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δημοτικότητά του. Πολλοί ταξιδιώτες θεωρούν τις επισκέψεις σε τέτοιους προορισμούς ως ευκαιρίες να μάθουν για τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που περιβάλλουν τα ιστορικά γεγονότα, ακόμη και αν η εμπειρία μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα δυσφορίας ή δυσαρέσκειας.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιομηχανίας του σκοτεινού τουρισμού δεν είναι απρόσκοπτη. Οι ηθικοί προβληματισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία απέναντι στους τοπικούς πληθυσμούς και τους επιζώντες αυτών των καταστροφών, παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις.

Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για γνώση και κατανόηση και των ηθικών επιπτώσεων της επίσκεψης χώρων που συνδέονται με ανθρώπινες τραγωδίες παραμένει βασική πρόκληση, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους διαχειριστές των χώρων.

Παρά τα εμπόδια αυτά, η βιομηχανία του σκοτεινού τουρισμού παρουσιάζει απίστευτες δυνατότητες επέκτασης και καινοτομίας. Υπό την προϋπόθεση ότι το ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό θα παραμείνει υψηλό, οι βιώσιμες πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στις ηθικές εκτιμήσεις και την εμπλοκή της κοινότητας θεωρούνται απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης της Future Market Insights περιλαμβάνουν:

– Το τμήμα του ολοκαυτώματος αναμένεται να κατέχει μερίδιο αγοράς 28,6% μέχρι το 2024.
– Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταγράψουν CAGR 1,5% μέχρι το 2034.
– Η Ιταλία προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη, με προβλεπόμενο CAGR 1,7% έως το 2034.
– Το τμήμα των online κρατήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 39,2% έως το 2024.

Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού τοπίου του σκοτεινού τουρισμού, οποιοσδήποτε αριθμός ταξιδιωτικών πρακτόρων, ταξιδιωτικών γραφείων και οργανισμών διαχείρισης προορισμών ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς. Οι τοπικοί φορείς σε δημοφιλείς προορισμούς σκοτεινού τουρισμού ανταγωνίζονται επίσης για την παροχή ξεναγήσεων, υπηρεσιών διερμηνείας και παροχών για τους επισκέπτες.

Καθώς ο κλάδος του σκοτεινού τουρισμού συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, ικανοποιώντας παράλληλα την αυξανόμενη ζήτηση για καθηλωτικές ιστορικές εμπειρίες. Με προσεκτικό σχεδιασμό και υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές, ο σκοτεινός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις για το άθλιο παρελθόν της ανθρωπότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *