afantou

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση για την ακύρωση της απόφασης Μπαλτά για το γκολφ Αφάντου !!!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με την υπ’ αρίθμ. Α202/2021 απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απορρίφθηκε η αίτηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά με την οποία, μετά από αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου, χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος μείζων έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου, από το Λαδικό έως τον Λουτάνη ποταμό, στα Κολύμπια.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, την προσφυγή στο ΣτΕ υπογράφουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, νομίμως εκπροσωπούμενη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι κ.κ. Νικόλαος Κουμνάκης, αρχιτέκτονας – μηχανικός, κάτοικος Ρόδου και Αντιγόνη Μιχαλάκη, δικηγόρος, κάτοικος Ρόδου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην αίτηση ακύρωσης, που υπέβαλε ο νομικός της σύμβουλος κ. Γ. Φιλιππάκος, επισημαίνει ότι έχει νόμιμο συμφέρον για την άσκηση της προσφυγής, διότι αφενός μεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, τα ρυθμιστικά ή χωροταξικά ή πολεοδομικά σχέδια και τις αποφάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων και για τα οποία εκφράζει γνώμη υποχρεωτικά στο πλαίσιο έκδοσης της οποιασδήποτε κανονιστικής πράξης, αφετέρου δε γνωμοδοτεί και για κάθε θέμα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος για το οποίο ζητείται η παροχή γνώμης, όπως είναι εν προκειμένω και τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής (ειδικότερα αυτής που αναγνωρίζεται ως Ερημόκαστρο και που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα, στα όρια των πρώην Δήμων Καλλιθέας και Αφάντου).

Ο κ. Κουμνάκης είναι ιδιοκτήτης ακινήτων συνολικού εμβαδού 4 στρεμμάτων περίπου, άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή “Σαντάλια” Αφάντου, που πλήττονται από την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, ενώ η κ. Μιχαλάκη είναι ιδιοκτήτρια έκτασης εμβαδού 4.460 τ.μ που βρίσκεται στη περιοχή “Μέσα Βασταός” Αφάντου, άρτιας και οικοδομήσιμης. Με την προσφυγή υποστηρίχθηκε ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου -Τραουνού -Αφάντου, για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών μετά την κήρυξη του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και τη διεξαγωγή νεώτερων ανασκαφικών ερευνών, όπως εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την ύστερορωμαϊκή περίοδο, διευρύνοντας υπέρμετρα τα όρια της αρχαιολογικής ζώνης.

ksd ΣτΕ
adv

Κατά την έκδοσή της, ο πρώην υπουργός, έχοντας υπόψη έγγραφα, μεταξύ των άλλων, έλαβε γνώμες τόσο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κ.Α.Σ. (συνεδρία 5/9.2.2016) όσο και από την KB’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Δωδεκανήσου) η οποία και διαβίβασε σε αυτόν το υπ’ αριθμό. 3719/10-6-2013 έγγραφο της, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ότι «μέσα στα όρια του παραπάνω χώρου έχουν εντοπιστεί πολλές αρχαιότητες, οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της προτεινόμενης κήρυξής του, ως χώρου αρχαιολογικού ελέγχου, καθόσον μάλιστα η οικοδόμηση της περιοχής με στόχο την κακώς εννοούμενη «τουριστική αξιοποίηση» έχουν αρχίσει να αλλοιώνουν τον έως τώρα αγροτικό της χαρακτήρα».

Σε σχέση με την προσβαλλόμενη πράξη τέθηκαν ζητήματα τα οποία αντιστοιχούν στους εξής προβαλλόμενους με την αίτηση ακυρώσεως λόγους:
1. Αναρμοδίως εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη με υπουργική απόφαση και όχι με προεδρικό διάταγμα (παραβίαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντ.).
2. Παραβιάστηκε εν προκειμένω ουσιώδης τύπος της διαδικασίας καθώς δεν ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (σύμφωνα με το άρθρο 188 του ν. 3852/2010), του Υπουργού Τουρισμού και του ΤΑΙΠΕΔ.
3. Παραβιάστηκε το άρθρο 91 του ν. 1892/1990 κατά την οποία η διαδικασία οριοθετήσεως των ζωνών και του καθορισμού των όρων και περιορισμών δόμησης πρέπει να ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την υποβολή της σχετικής προτάσεως από την αρμόδια αρχαιολογική Εφορεία.
Η καθυστέρηση στην διαδικασία συνιστά και ελλιπή αιτιολογία».

Το ΣτΕ απέρριψε τους λόγους αυτούς και η απόφασή του αναμένεται να καθαρογραφεί το προσεχές διάστημα.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *