elounda

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την επένδυση ανέγερσης του πολυτελούς θερέτρου της Mirum Hellas, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Το «ΟΚ» έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσει η μεγάλη στρατηγική επένδυση πολυτελούς θερέτρου-χωριού, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, της Elounda Hills, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Η τουριστική αυτή επένδυση είναι της εταιρείας Mirum Hellas, που ανήκει στον Ρώσο Βιτάλι Μπορίσοφ και περιλαμβάνει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, λουξ ξενοδοχεία, μεγάλο τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αναζωογόνησης (spa, πισίνες, κ.λπ.), καθώς και άλλες εγκαταστάσεις. Τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο μήνα, ενώ για ορισμένα από αυτά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπορίσοφ την τελευταία δεκαετία έχει προχωρήσει στην αγορά δεκάδων οικοπέδων αξίας περίπου 70 εκ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμ. στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Η επένδυση αφορά τρεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 730 κλινών και τουριστικές εγκαταστάσεις σε έκταση 768.673 στρεμμάτων. Αναλυτικότερα, το παραθεριστικό τουριστικό χωριό θα έχει έκταση 695.270 στρεμ., η δασική έκταση είναι 53.218 στρεμ. και η έκταση του αιγιαλού-παραλίας ανέρχεται στα 20.185 στρέμ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στόχος της επένδυσης είναι η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και χρήσεις όπως είναι πολιτιστικές, αθλητικές, πρόνοιας, εκπαίδευσης. Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ελικοδρομίων, καζίνων και άλλων υποδομών που θα εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του χωριού, ενώ αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Συγκεκριμένα, εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκεδάσεως, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοικτές πισίνες και γυμναστήρια, ενώ θα υπάρχουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι για την στάθμευση αυτοκινήτων, σε διάφορα σημεία της όλης έκτασης.

Την ίδια στιγμή, στην παράκτια περιοχή η οποία βρίσκεται μπροστά από την εν λόγω έκταση θα δημιουργηθεί μεγάλος πολυτελής τουριστικός λιμένας (πολυτελής μαρίνα), που θα περιλαμβάνει μαρίνα, αγκυροβόλια και καταφύγιο τουριστικών σκαφών, κ.λπ.

Συνολικά, στη νέα πολυτελή μαρίνα που θα δημιουργηθεί στην Ελούντα, θα υπάρχουν 202 θέσεις ελλιµενισµού, εκ των οποίων οι 64 θέσεις θα είναι για μόνιμο ελλιµενισµό και 138 θέσεις εποχιακού ελλιµενισµού, για σκάφη αναψυχής διαφόρων µεγεθών.

Με το σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Elounda Hillς”, της “Mirum Hellas”, στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της περιφέρειας Κρήτης».

Όπως αναφέρει το διάταγμα η επίμαχη έκταση βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και σε απόσταση μικρότερη των 7 χ.λ.μ. από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ακίνητο της επένδυσης βρίσκεται στην περιοχή Πλευρά Λενικών του Δήμου Αγίου Νικολάου και στα δυτικά του κόλπου του Μιραμπέλλου στην περιοχή Σχίσμα Ελούντας, με πρόσωπο επί της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου-Βρουχάς.

Η σύνδεση της περιοχής με τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα γίνεται μέσω του οδικού δικτύου, αλλά και της σύνδεσης μέσω θαλάσσης από την Ελούντα προς τον Άγιο Νικόλαο και το αντίστροφο. Πλέον του κύριου οδικού δικτύου θα λειτουργήσει και ένα εσωτερικό δευτερεύον δίκτυο πλάτους 7,50 έως 8 μέτρων, το οποίο θα συνδέεται με το βασικό. Το δευτερεύον αυτό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα, μίνι λεωφορεία και ελαφρά φορτηγά και θα εξυπηρετεί τους διαμένοντες, στα ξενοδοχεία, κατοικίες, κ.λπ. Το συνολικό μήκος ολόκληρου του εσωτερικού οδικού δικτύου είναι περίπου 12 χ.λ.μ.

Τα τοπικά οφέλη από την επένδυση

Όπως επισημαίνεται στο διάταγμα κατά την κατασκευή του τουριστικού χωρίου θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται ότι θα προκύψουν σημαντικές άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, στις θέσεις εργασίας δεν προσμετρώνται αυτές που θα προκύψουν κατά την κατασκευή του επενδυτικού σχεδίου και από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600 θέσεις απασχόλησης.

Ακόμη, όπως αναφέρεται «δίνεται απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών, δημιουργεί συνθήκες υπερσυμφόρησης στην μικρού μήκους προσβάσιμη ακτογραμμή».

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται «η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και γενικότερα η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την κατασκευή των προβλεπόμενων υποδομών (κέντρο υγείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.τ.λ.)», ενώ «θα προωθηθεί η κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός των κατοικιών του χωριού θα γίνει «με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Παράλληλα, στοχεύετε «η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά οικονομικό και κοινωνικό».

Όσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης νερού, εγκατάσταση υποσταθμών μέσης τάσης, χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για θέσεις στάθμευσης, καθώς και χώρος για αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις.

Η έκταση των 768.673 στρεμμάτων βρίσκεται σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), για την οποία έχει οριστεί συντελεστής δόμησης 0.2 και εισφορά γης 50%.

Επίσης προβλέπονται ειδικοί όροι δόμησης, όπως είναι ότι όλες οι κατασκευές πρέπει να προσαρμόζονται «στην φυσιογνωμία του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως επίσης πρέπει να χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά, και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον».

Η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού για τα κτίρια των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής πρέπει να είναι στα 50 μέτρα, ενώ η ελάχιστη απόσταση από το όριο των όμορων δασικών εκτάσεων ορίζεται στα 10 μ. και η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού των κτιρίων κατοικίας τα 30 μ. και των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής τα 50 μ.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση της όλης έκτασης, πρέπει να ανέρχονται σε 50% τουλάχιστον της ζώνης ΕΣΧΑΣΕ. Μάλιστα, προβλέπεται η φύτευση των χώρων πρασίνου με είδη που αυτοφύονται στην περιοχή της Κρήτης και έχουν χαμηλές υδατικές απαιτήσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Επίσης, επιτρέπεται στην επίμαχη περιοχή η διατήρηση των υφιστάμενων καλλιεργειών και των αντλητικών εγκαταστάσεων που τις εξυπηρετούν, ενώ αντίθετα πρέπει να απομακρυνθούν τα θερμοκήπια καλλιεργειών.

Δεν παραλείπει να προβλέψει το σχέδιο διατάγματος, ότιη τοποθέτηση στις παραλίες ομπρελών, καθισμάτων, κ.λπ. θα καθοριστεί βάσει μελέτης που θα εκπονήσει ο τοπικός Δήμος με τον περιορισμό να παραμένει ελεύθερη ζώνη ελάχιστου πλάτους που θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τη μορφολογία της παραλίας από την ακτογραμμή.

Κατασκευές

Σε όλη την έκταση ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,2 υπολογιζόμενος επί όλης της ζώνης της ΕΣΧΑΣΕ. Η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται στα 500 τ.μ., ο συντελεστής κάλυψης ορίζεται σε 0,50, ενώ προβλέπεται μέγιστο ύψος κτιρίων τα 10,75 μ., με μόνη την εξαίρεση των 5 κτιρίων-τοποσήμων που προβλέπεται μέγιστο ύψος τα15 μ.

Στην περιοχή επιτρέπονται οι κατασκευές:

1. Ξενώνων, ξενοδοχείων και λοιπών εγκαταστάσεων, 2. κατοικιών 3. γραφείων – καταστημάτων μέχρι 200 τ.μ., 4. εστιατορίων, 5. αναψυκτηρίων, 6. Κέντρων διασκέδασης και αναψυχής, 7. χώροι συνάθροισης κοινού, 8. πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, 9. κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, 10. θρησκευτικοί χώροι, 11. κτίρια, χώροι στάθμευσης, 12. πρατήρια βενζίνης, 13. αθλητικές εγκαταστάσεις, 14. σταθμοί επιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς αποκλειομένων των αμαξοστασίων, 15. συνεδριακά κέντρα, 16. ελικοδρόμια, 17. καζίνα, 18. τουριστικοί λιμένες και 19. έργα εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά μόνο ως έργα εξυπηρέτησης των εγκαταστάσεων που επιτρέπονται.

Πολυτελής μαρίνα

Η μαρίνα στο πλαίσιο του project Elounda Hills, σύμφωνα με το master plan που έχει περιλαμβάνει:

1) Λιµενική εγκατάσταση πρόσδεσης και εξυπηρέτησης super-yachts για τον εποχιακό ελλιµενισµό σκαφών, µε κατάλληλα διατεταγµένα µόνιµα αγκυροβόλια και προστατευµένο από τον καιρό µέτωπο για την εξυπηρέτηση της από/επιβίβασης από τα tender των σκαφών, καθώς και παραλιακή διαµόρφωση για περιπάτους και αναψυχή,

2) Λιµενολεκάνη 1, για τον µόνιµο ελλιµενισµό σκαφών αναψυχής,

3) Μέτωπο ελλιµενισµού για τον εποχιακό ελλιµενισµό super- και mega-yachts, το οποίο αναπτύσσεται κατά µήκος του παραλιακού µετώπου,

4) Λιµενολεκάνη 2, για τον µόνιµο ελλιµενισµό σκαφών αναψυχής µικρού µεγέθους,

5) ∆ύο προβλήτες σχήµατος «Τ» για τον εποχιακό ελλιµενισµό megayachts,

6) Μέτωπο ελλιµενισµού 2, για τον εποχιακό ελλιµενισµό σκαφών αναψυχής, το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα µε το παραλιακό µέτωπο και

7) Μέτωπο ελλιµενισµού 3, για τον εποχιακό ελλιµενισµό σκαφών αναψυχής (κυρίως super-yachts), το οποίο επίσης αναπτύσσεται παράλληλα µε το παραλιακό µέτωπο.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, κατόπιν αυτών, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Πυργάκη μετά την επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος εξέδωσαν γνωμοδότηση με την οποία το έκριναν νόμιμο και απλώς έκαναν νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr,  Παναγιώτης Τσιμπούκης

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *