rodos
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μπαίνουν λουκέτα σε καταστήματα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πληθαίνουν τα ενοικιαστήρια στα άδεια καταστήματα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες επιβίωναν οριακά, δεν άντεξαν τη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού και λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, οι ιδιοκτήτες τους παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων, τα οποία αναζητούν πλέον νέους ενοικιαστές.

Όπως φαίνεται, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης, με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν ότι η σεζόν του 2021, θα είναι καλύτερη από τη φετινή, καθώς είδαν τους τζίρους τους να περιορίζονται στο 20% έως 30% του 2019, της καλύτερης τουριστικής περιόδου που βίωσε ποτέ η Ρόδος. Αυτή τη μεγάλη πτώση των τζίρων δεν κατάφερε να διαχειριστεί μερίδα των επιχειρηματιών. Το υψηλό κόστος των ενοικίων, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τις δραστικά μειωμένες εισπράξεις, είναι οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην έξοδο από την αγορά.

Μόνο στην οδό Σωκράτους, στον εμπορικότερο δρόμο της αγοράς της Παλιάς Πόλης της Ρόδου οκτώ καταστήματα διατίθενται προς ενοικίαση αυτή τη στιγμή, ενώ κάποια καταστήματα ήδη άλλαξαν χέρια!

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η φετινή σεζόν ήταν η δυσκολότερη που βιώσαμε ποτέ. Κάποιες επιχειρήσεις πιέστηκαν περισσότερο και αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Όντως υπάρχουν αρκετά άδεια καταστήματα στη Μεσαιωνική Πόλη, στην Οδό Σωκράτους και αλλού, τα οποία πιθανότατα θα περάσουν σε νέα χέρια. Το υψηλό κόστος των ενοικίων, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και η πρωτοφανής μείωση των τζίρων κατέστησαν αδύνατη την επιβίωση ορισμένων εμπορικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, Βασίλης Δοντάς, συμπληρώνοντας ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους αλλά και το πρόγραμμα Νησίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου βοηθούν σημαντικά όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που επίσης δυσκολεύονται, να σταθούν όρθιες. Τονίζει όμως ότι το μέτρο που θα στήριζε την επιχειρηματικότητα με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο, θα ήταν η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Σε μία τόσο δύσκολη τουριστική σεζόν, όλοι οι έμποροι και επαγγελματίες στη Μεσαιωνική Πόλη, βάλαμε πλάτη και ανοίξαμε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις μας για να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες του τόπου μας. Εφαρμόσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού με όποιο κόστος. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης αποτελούν σωτήρια μέσα, αυτά μας βοήθησαν να αντέξουμε. Εξαιρετική πρωτοβουλία και το πρόγραμμα Νησίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που είναι ένα επιπλέον αναγκαίο και ουσιαστικό εργαλείο για την επιβίωσή μας. Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης τα χρειαζόμαστε και ελπίζουμε να έχουν συνέχεια, καθώς δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τις δυσκολίες. Εκείνο όμως το μέτρο που θα χάριζε μεγάλη ανάσα στην αγορά, θα ήταν η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης προσδοκούν μία πιο «βατή» τουριστική σεζόν το 2021 προκειμένου να καταφέρουν να μετριάσουν τις φετινές απώλειες. «Ελπίζουμε ότι η νέα σεζόν θα είναι καλύτερη από τη φετινή. Εάν οι εμβολιασμοί κατά του covid εξελιχθούν επιτυχώς, πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μετά το δεύτερο μισό της χρονιάς θα επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα. Κανείς μας δεν περιμένει να δει θεαματική βελτίωση, τουλάχιστον όμως προσδοκούμε να είναι κάπως πιο βατά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Δοντάς.

Η Διοίκηση του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου (ΣΕΕΜΠ) αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα επαφές με τοπικούς φορείς στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάδειξης της αγοράς της Παλιάς Πόλης και του ίδιου του μνημείου. Ήδη το ΣΕΕΜΠ είχε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων που επρόκειτο να θέσει σε εφαρμογή το 2020, ανέτρεψε όμως όλο το προγραμματισμό η πανδημία του κορωνοϊού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *