russian

Στη Ρόδο το δημοφιλές τηλεοπτικό κανάλι “Live Planet” της Ρωσίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αγριοελιές, αγαύες, αγριομουριές, άγριες φραγκοσυκιές, μπουκαμβίλιες, κάκτοι, θάμνοι, βότανα, από τα πιο σπάνια είδη του κόσμου και μαζί με αυτά το πλατώνι –το μοναδικό αυτό ελάφι Dama- Dama, οι πεταλούδες  “Panaxia  quandripunctaria” που συναντά κανείς μόνον στο βιότοπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, την Κοιλάδα των Πεταλούδων, το ψάρι γκιζάνι, ακόμα και τα σκαθάρια του νησιού, η μοναδική εν κατακλείδι Φύση της Ρόδου, αποτέλεσε πόλο έλξης και έρευνας Ρώσων επιστημόνων και δημοσιογράφων του Live Planet, που επισκέφθηκαν το νησί το χρονικό διάστημα από τις 14- 16 Ιουνίου 2017.

Το ταξίδι σε Ρόδο και Κω διοργάνωσε ο  ΕΟΤ και  το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. Ρωσίας, στο πλαίσιο προώθησης  της Ελλάδας στην Ρωσική τουριστική αγορά.

Συνεργείο του δημοφιλούς τηλεοπτικού καναλιού “Live Planet” της Ρωσίας,  αποτελούμενο από έξι άτομα, παραγωγό, σκηνοθέτη, οπερατέρ και δημοσιογράφο της εκπομπής Nature Study Classes with Alexander Khaburgaev, έναν από τους γνωστότερους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους της Ρωσίας, επέλεξε τη Ρόδο ως αντικείμενο σχολαστικής έρευνας για τα σπάνια πλάσματα της φύσης που ζουν στο νησί και τα είδη που ευδοκιμούν στη ροδίτικη γη.

Μαζί τους και ο γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας, κος Δημήτρης Λιάτσος. Τα στελέχη του  Live Planetήσαν ο  δημοφιλής παρουσιαστής κ. Alexander Khaburgaev, οι οπερατέρ κύριοι Vladimir Burtcev και   Igor Bogatyrev, ο ηχολήπτης κ. Dmitry Kislov, η σκηνοθέτης  κα Elena Loseva και ο παραγωγός κ. Oleg Shumakov.

Οι ομορφιές της Ρόδου

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το νησί της Ρόδου και οι ομορφιές του για δεκαετίες τώρα, έχουν αποτελέσει  πόλο έλξης και έμπνευσης για πολλούς επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ο επισκέπτης μπορεί αμέσως να διακρίνει τις  ξεχωριστές ομορφιές του νησιού, πέρα από το γνωστό στερεότυπο  «ήλιος και θάλασσα».  Η Ρόδος είναι ένας τόπος ευλογημένος, προικισμένος από την ίδια τη φύση, με όμορφες ακτές μήκους πολλών χιλιομέτρων, πλούσιο υποθαλάσσιο περιβάλλον και μια μοναδική ποικιλία φυτών και ζώων στην ενδοχώρα της. Διαθέτει άφθονα νερά, ποικιλία φυσικού τοπίου και ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.

Οι Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι, συνοδευόμενοι από το στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου κα Σέβα Τσίμπλη, όργωσαν κυριολεκτικά  το νησί μας τις λίγες ημέρες της παραμονής τους εδώ, από την πόλη της Ρόδου μέχρι την Κοιλάδα των Πεταλούδων -όπου παρακολούθησαν και πήραν πλάνα απ΄ όλο τον κύκλο της πεταλούδας – και τη Φάρμα Στρουθοκαμήλων, από τον Προφήτη Ηλία, όπου ενθουσιάσθηκαν με τα αιωνόβια δέντρα του και την Ελεούσα, μέχρι το Ελαφοκομείο του Δήμου Ρόδου στο Ροδίνι, όπου ζουν 95 ελάφια dama dama σε περιφραγμένο χώρο και μη προσβάσιμο στο κοινό, από τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, όπου εντυπωσιάσθηκαν από το Μουσείο της Μέλισσας, μέχρι το Ενυδρείο,  δεν άφησαν γωνιά που να μην επισκεφθούν, να καταγράψουν με την τηλεοπτική  κάμερα, να ερευνήσουν την άγρια φύση της Ρόδου,  τα σπάνια είδη ζώων και φυτών που συναντούσαν στο διάβα τους.

Ενθουσιάσθηκαν με την άλλη πλευρά της Ρόδου, όχι την τουριστική, τη σχεδόν άγνωστη ακόμα και στους Ροδίτες, αν εξαιρέσεις τους πλέον μυημένους στη φύση, εντυπωσιάσθηκαν από το ηλιοβασίλεμα στο Έλαφος και Ελαφίνα με θέα τον Προφήτη Ηλία.

Δεν παρέλειψαν, επίσης, να περπατήσουν στα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης, θαύμασαν το μεγαλείο που εκπέμπει το μοναδικό παγκοσμίως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά και τις μπουκαμβίλιες στα σπίτια.

Πήραν πλάνα με drone από το Μαντράκι, τη Μεσαιωνική Πόλη, το τουριστικό λιμάνι, το λιμάνι της Ακαντιάς.

Γνώρισαν ανθρώπους του νησιού  και έζησαν τη μοναδική ροδίτικη φιλοξενία.

Δοκίμασαν τα τοπικά φαγητά και πήραν μαζί τους μελεκούνια και παραδοσιακά γλυκίσματα που τους χάρισαν ντόπιοι επιχειρηματίες.

Στην ενδελεχή έρευνα των Ρώσων επιστημόνων και δημοσιογράφων για τα σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου της Ρόδου συνέβαλαν με τις γνώσεις τους οι : κ. Παναγιώτης Ματθαίου της “Off Rhodes Adventures Safari”  γνώστης των περιοχών φυσικού κάλλους της Ρόδου, της χλωρίδας και πανίδας του νησιού, ο κ. Ανδρέας Σιούλας, διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, η θαλάσσια βιολόγος κα Μαρία Κορσίνη- Φωκά και η υπεύθυνη κτηνίατρος- υγιειονολόγος του Ελαφοκομείου Ρόδου στο Ροδίνι, προϊσταμένη του Κτηνιατρικού Τμήματος Δήμου Ρόδου κα Αικατερίνη Βελώνη.

Η σύντομη αυτή επίσκεψη ήταν καθοριστική για τους Ρώσους επισκέπτες οι οποίοι γνώρισαν  τη Ρόδο όχι μόνον ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, ως τόπου έρευνας για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των Ρώσων επισκεπτών  διαμορφώθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού στη Ρόδο, του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα από την υπεύθυνη κα Μαίρη Θυμιανού.

Ο κ. Δημήτρης Λιάτσος ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους όλων, για τη διοργάνωση του ταξιδιού, την αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Βεατρίκη Σέρβου, τον προϊστάμενο του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης κ. Κώστα Χατζίκο, την προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κ. Ειρήνη Χατζηνικολάου και ιδιαιτέρως το στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Σέβα Τσίμπλη που ακούραστα τους ακολούθησε και με την ενημέρωση που τους παρείχε διευκόλυνε κατά πολύ τη δουλειά τους. «Έμειναν, όπως υπογράμμισε, εντυπωσιασμένοι από την άψογη συνεργασία, την ενημέρωση και κυρίως τη μοναδική ροδίτικη φιλοξενία που τους αγκάλιασε, όλες τις ημέρες της παραμονής τους στο νησί».

Για την εξαίρετη εικόνα που είχαν για το νησί μας και τη φιλοξενία οι Ρώσοι επισκέπτες, συνέβαλαν τα μέγιστα και Ρόδιοι επιχειρηματίες, όπως:

Ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος  για τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο «Athena» – ABETE  Κ. Κωσταρίδης,  η Έλαφος Ξενοδοχειακή ΕΠΕ, η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ,  η Φάρμα Στρουθοκαμήλων Γ. Κεφάλα – Γ. Καλαφατάς ΟΕ, η  “Off Rhodes Adventures Safari ” των κυρίων Παναγιώτη Ματθαίου και Ελευθέριου Σπάρταλη, το Παραδοσιακό Κατάλυμα «Κούκος», η ψαροταβέρνα – μεζεδοπωλείο «Χατζηκέλης» και τα εστιατόρια «Νήσος» και «Lipsi» του Κωνσταντίνου Ζώης και Σία ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι όλο το καταγεγραμμένο υλικό από την πλούσια φύση της Ρόδου θα προβληθεί στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, σε ντοκυμαντέρ των 10 επεισοδίων των 26 λεπτών, ενώ το συνεργείο συνέχισε το ταξίδι του και στην Κω προκειμένου να καταγράψει και εκεί τη χλωρίδα και πανίδα του νησιού, σε 10 επεισόδια των 4,5 λεπτών το καθένα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *