kountoura

Στην Αλεξανδρούπολη η Έλενα Κουντουρά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά   με όλους τους φορείς για τα θέματα και τις προτεραιότητες στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη σύσκεψη στις 26 Απριλίου, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης  εντεταλμένος για θέματα τουρισμού κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, και φορείς και εκπρόσωποι των επαγγελματιών  της περιοχής.

Από πλευράς υπουργείου και ΕΟΤ συμμετείχαν η γενική γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ1Η υπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παρουσίασε την υλοποιούμενη τουριστική πολιτική με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, που αποτυπώνεται στις υψηλές  τουριστικές επιδόσεις την διετία 2015-2016 καθώς και στην υψηλή  ζήτηση για το 2017.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης την τελευταία διετία και στις δυνατότητες προσέλκυσης τουρισμού όλο το χρόνο, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στο θεματικό τουρισμό και τον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την εξέταση και προώθηση όλων των θεμάτων, με έμφαση στην συνδεσιμότητα, την διαθεσιμότητα των υποδομών φιλοξενίας και την  προώθηση  των θεματικών τουριστικών προϊόντων,  όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο τουρισμός υπαίθρου, η κρουαζιέρα, το city-break και η γαστρονομία.

Στην τοποθέτησή τους οι φορείς εξήραν το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη στην προώθηση και προβολή στο εξωτερικό της Περιφέρειας,  ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για πρόσφατες ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως  η ταχεία αναγνώριση των ιαματικών πηγών στην περιοχή.   Παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για κάθε ζήτημα ξεχωριστά, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει καθιερωθεί με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ.

Στην Αλεξανδρούπολη, η υπουργός  συναντήθηκε  με τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του υπουργείου,  κ. Νικόλαο  Γκουλιώτη, και επισκέφθηκε το ΙΕΚ Τουρισμού του υπουργείου στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε από την διευθύντρια κα Μαρίνα Μπελτσίδου  για τη λειτουργία της Σχολής και συνομίλησε με τους σπουδαστές.

Στο Δρόμο του Μεταξιού

Στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης νέων τουριστικών συνεργασιών, με επίκεντρο την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά και τη διαδρομή του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, όπου η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, χαιρετίζοντας την έναρξη της πρώτης διεθνούς Διημερίδας του  Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού,  στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιείται 26 και 27 Απριλίου.

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει ως  στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών – προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης,  και διασυνοριακών συνεργασιών  για την αξιοποίηση της  πολιτιστικής κληρονομιάς του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα και κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου.

Στην έναρξη, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Ταλεμπ Ριφάι, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα, αποτέλεσε ιδανική επιλογή  για την φιλοξενία της εκδήλωσης που εστιάζει στην κληρονομιά του ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού.  Ο κ. Ριφάι, τόνισε ότι ο Δρόμος του Μεταξιού, ως κορυφαία ιστορική διαδρομή, προσελκύει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνώς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει βήμα για τον σχεδιασμό κοινών πολιτικών και νέων σημαντικών τουριστικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός, έχουν  καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και συνεργασία στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού και των προορισμών, μέσω της πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού.

«Επιδιώκουμε  να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες στις οποίες θα στηριχθούν νέες συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες διακρατικά,  ώστε να υποστηρίξουμε την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με όρους και πολιτικές που θα προστατεύουν και θα προάγουν το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο κάθε περιοχής, τον πολιτισμό και την ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά, και φυσικά την ιδιαίτερη τουριστική ταυτότητα των προορισμών μας», ανέφερε η κα Κουντουρά.

Η υπουργός  παρουσίασε την εθνική τουριστική πολιτική που υλοποιείται σε ορίζοντα τετραετίας για την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, με πέντε στρατηγικούς άξονες την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα όλο το χρόνο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, επισήμανε η Υπουργός, δημιουργεί  νέες και σταθερές πηγές εσόδων και απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες,  και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος  αναφέρθηκε στη σημασία ανάληψης της διοργάνωσης αυτής, και τις προοπτικές που διανοίγονται   για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς επίσης  και στο σχεδιασμό για την ενίσχυση του τουριστικού  μεριδίου της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού,  κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, παρουσίασε το τουριστικό προϊόν και τις  θεματικές μορφές τουρισμού, που προσφέρει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επικεφαλής του Προγράμματος του Δρόμου του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κα Alla Peressolova, παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τους στόχους του προγράμματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής σε ειδική ενότητα, και αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση της πολιτικής  για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και στη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στις εργασίες παρέστη η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, και η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *