Στην Αθήνα η «Ολυμπιάδα» του Διαστήματος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research (COSPAR), επέλεξε την Αθήνα ως την διοργανώτρια πόλη του   44ου   Παγκόσμιου Επιστημονικού Διαστημικού Συνεδρίου της COSPAR.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 24 Ιουλίου 2022.

Η ελληνική υποψηφιότητα, επικράτησε ανάμεσα στους φακέλους διεκδίκησης της Βαρσοβίας, της Λωζάνης και της Πράγας, σ’ έναν ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου. Μάλιστα η επιλογή της Αθήνας έγινε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 42ου Συνεδρίου της COSPAR στην Pasadena της California των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.300 διαστημικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη συμμετοχή της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα–COSPAR 2022 στο Συμβούλιο της COSPAR, ως διοργανώτρια πλέον, θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 18–21 Μαρτίου 2019, στα Κεντρικά Γραφεία της COSPAR στο Παρίσι. Εκεί θα παρουσιαστούν διεξοδικά όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να φιλοξενήσει η Αθήνα το COSPAR 2022 καθώς και το σχέδιο προώθησης της διοργάνωσης και δυναμικής παρουσίας της στο 43η Επιστημονικό Συνέδριο της COSPAR στο Σύδνεϋ της  Αυστραλίας τον Αύγουστο του 2020.

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του COSPAR 2022 βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσει το βίντεο που απετέλεσε την «αιχμή του δόρατος» της επιτυχημένης ελληνικής υποψηφιότητας και συνόδευσε τον λεπτομερή φάκελο που συνέταξε η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, σε συνεργασία με την εταιρεία AFEA Travel and Congress Services.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε δύο χρόνια. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 καταξιωμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, καθώς και  εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας με τα   εκθεσιακά τους περίπτερα .

Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ η στήριξη από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική.

Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, καθώς πρόκειται για μια  πολυεπίπεδη πρόκληση για τη χώρα και μια σπουδαία ευκαιρία να καταδειχθεί διεθνώς ότι, η Ελλάδα έχει την υποδομή και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό, ώστε να πρωταγωνιστήσει στη Διαστημική Έρευνα και Τεχνολογία.

Η διεθνής Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) ιδρύθηκε το 1958, λίγο μετά την έναρξη της διαστημικής εποχής. Σκοποί της είναι η προαγωγή της διεθνούς Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας και η ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος. Αποτελεί βήμα διαλόγου και συνεργασίας παγκοσμίως, μακριά από πολιτικές επιδιώξεις, συνεργαζόμενη στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της COSPAR σχεδόν από την ίδρυσή της, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Αθήνας και ιδιαιτέρως τη συνθέτη κα Ευανθία Ρεμπούτσικα, για την ευγενική προσφορά της μουσικής επένδυσης του βίντεο της υποψηφιότητας, καθώς και την κα Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφο της ΕΡΤ, για την καθοριστική της συμβολή στην υλοποίηση  του.

Μέλη Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής

Πρόεδρος Σταμάτιος Κριμιζής, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών

Αντιπρόεδρος Χρήστος  Ζερεφός, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών

Εκτελεστικός Διευθυντής Μανώλης Γεωργούλης, ΚΕΑΕΜ της Ακαδημίας Αθηνών

Βασίλης Αγγελόπουλος, Πανεπιστήμιο California / Los Angeles

Λουκάς Βλάχος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Άγγελος Βουρλίδας, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Ιωάννης Δαγκλής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μάνος Κιτσώνας, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Χάρης Κοντοές, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Γεώργιος Κοντόπουλος, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών

Χρύσα Κουβελιώτου, Πανεπιστήμιο George Washington

Χρυσούλα Κουρτίδου – Παπαδέλη, Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Αθηνά Κουστένη, Γαλλικό Ίδρυμα Ερευνών (CNES)

Νίκος Κυλάφης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Παύλος Μιχελής, Ινστιτούτο Μηχανικής Υλικών και Γεωδομών

Άλκηστη Μπονάνου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μανώλης Πλειώνης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εμμανουήλ Σαρρής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Νίκος Σέργης, Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Διονύσης Σιμόπουλος, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Κανάρης Τσίγκανος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υποστηρικτές Ελληνικής Υποψηφιότητας ATHENS COSPAR 2022

Aegean Airlines, AFEA Travel & Congress Services, Airbus, si-Cluster, Ακαδημία Αθηνών, Δήμος Αθηναίων, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ευγενίδου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *