germany
Βερολίνο | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκτη θέση η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Γερμανών το 2017

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής μεταξύ των τουριστικών προορισμών που προτίμησαν οι Γερμανοί πέρυσι, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, ενώ την ίδια στιγμή η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία αποδυναμώθηκαν και η Τουρκία υπέστη ακόμα μεγαλύτερη πτώση.
Αυτό πιστοποιούν τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας για τον τουρισμό, του BAT Foundation for Future Issues, σύμφωνα με την οποία, νέο ρεκόρ παρατηρήθηκε στα μακρινά ταξίδια.

Η Ελλάδα ήταν «ο νικητής του περασμένου έτους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ulrich Reinhardt. Το ποσοστό της αυξήθηκε από 2,8%, που είχε το 2016, σε 3,1% το 2017, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση πίσω από την Κροατία. Άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί με υψηλότερα ποσοστά από πέρυσι είναι η Σκανδιναβία, η Γαλλία και οι χώρες της Μπενελούξ.

Οι μεγάλες αλλαγές στη ροή επισκεπτών στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το χαρακτηριστικό της ετήσιας έρευνας που έγινε σε περίπου 3.000 Γερμανούς τουρίστες (ηλικίας άνω των 14 ετών) σχετικά με την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά κατά το προηγούμενο έτος.

Για ακόμα μια φορά, η Ισπανία παρέμεινε ο αγαπημένος προορισμός των Γερμανών, ωστόσο είδε το μερίδιό της να μειώνεται ελαφρά από 14,1% το 2016 σε 13,7% πέρυσι. Περίπου ένας στους επτά ταξιδιώτες από τη Γερμανία πέρασε τις διακοπές του στις Βαλεαρίδες Νήσους, στα Κανάρια Νησιά ή στην ισπανική ενδοχώρα. Ο καθηγητής Ulrich Reinhardt, δήλωσε ότι η ηπειρωτική χώρα ανακάμπτει χάρη στον υπερπληθυσμό των νησιών από τουρίστες.

Η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας το 7,7% όλων των γερμανικών διακοπών, ποσοστό επίσης πιο χαμηλό από το αντίστοιχο του 2016. Ομοίως, το ποσοστό της Αυστρίας μειώθηκε σημαντικά στο 3,9%, ωστόσο ανέβηκε στην τρίτη θέση των προτιμήσεων. Αυτό συνέβη διότι η Τουρκία έπεσε από το 4,4%, που είχε το 2016, στο 3,6% καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Τουρισμού. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι οι ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια: μόνο το 5% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα και ασφαλείς στην Τουρκία.

Οι προοπτικές για το τρέχον έτος είναι μεικτές. Παρόλο που οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέφεραν ισχυρές κρατήσεις, μόνο το 1% των Γερμανών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στη χώρα φέτος.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε ένα νέο ρεκόρ στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων το 2017. Το ποσοστό των Γερμανών που πέρασαν τις κύριες διακοπές τους εκτός Ευρώπης αυξήθηκε από 11,4% το 2016 σε 13,1% πέρυσι και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Νικητές ήταν προορισμοί στη Νότια και Ανατολική Ασία -από την Κίνα και την Ταϊλάνδη έως την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα- με ποσοστό 2,9% και η Βόρεια Αφρική με την Αίγυπτο και την Τυνησία να σταθεροποιούνται επίσης στο 2,9%. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνη για τους Γερμανούς τουρίστες. Η Καραϊβική (2,2%) και η Μέση Ανατολή (1,2%) ήταν επίσης επιτυχημένες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Η.Π.Α. ήταν ένας από τους «χαμένους» κατά το πρώτο έτος προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ το 3,1% των Γερμανών πολιτών ταξίδεψε στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, το 2016, το ποσοστό ανήλθε μόλις στο 2,2% το 2017.

Παρά τη συνολική αύξηση στις μετακινήσεις εκτός χώρας, οι περισσότεροι Γερμανοί εξακολουθούν να περνούν τις κύριες διακοπές τους στη χώρα τους. Ο αριθμός παρέμεινε σταθερός στο 34% και πέρυσι. Οι κορυφαίοι εγχώριοι προορισμοί ήταν η Βαυαρία και οι δύο παράκτιες περιοχές του Mecklenburg – Vorpommern και του Schleswig-Holstein.

Συμπεραίνουμε ότι η άνοδος της οικονομίας και η χαμηλή ανεργία προκάλεσαν αύξηση των ταξιδιών το 2017. Συνολικά το 58% των Γερμανών πραγματοποίησε ένα ταξίδι τουλάχιστον πέντε ημερών – το υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας. Κατά μέσο όρο, το κύριο ταξίδι διήρκεσε 13 ημέρες. Οι δαπάνες για διακοπές επίσης αυξήθηκαν: κατά μέσο όρο, οι Γερμανοί πολίτες δαπάνησαν 1.193€ / άτομο για το κύριο ταξίδι τους.

Για το 2018, ίσως υπάρξει ακόμα ένα ρεκόρ, δήλωσε ο Reinhardt. «Το ταξιδιωτικό έτος 2018 υπόσχεται περαιτέρω ανάπτυξη: ένας στους δύο είναι ήδη βέβαιος ότι θα ταξιδέψει φέτος και σχεδιάζει διακοπές. Τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων είναι και πάλι μια τάση. Θα είναι επίσης για τον τουρισμό στη Γερμανία. Η κατάσταση της τοπικής ασφάλειας θα είναι και πάλι σημαντική κατά την επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *