deriziotis

Στην Οικονομία και τον Τουρισμό, το κάρο πάει μετά το άλογο…

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Τέτοιο καιρό, κάθε χρόνο, αρκετά ξενοδοχεία είχαν ανοίξει, τα υπόλοιπα ήταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, καταστήματα άνοιγαν, τα νησιά μας “άνοιγαν” και όλοι ήταν σε εγρήγορση, ενόψη της καλοκαιρινής σαιζόν.

Φέτος όμως όλα είναι πρωτοφανώς διαφορετικά.

Τίποτα δεν θυμίζει Απρίλη, τίποτα δεν θυμίζει Ελλήνων Πάσχα, παρά μόνο ο καιρός κι αυτός τις τελευταίες ημέρες.

Κορωνοϊός, ή όπως αλλιώς λέγεται και γράφεται, γαρ…

Κατ’ αρχάς αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους υπουργούς και τις υγειονομικές αρχές και βεβαίως την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τον καθηγητή Τσιόδρα, για τον ιατρικό χειρισμό του θέματος.

Μπράβο, μπράβο, μπράβο, 1000 μπράβο για όσα έκαναν και κάνουν, φροντίζοντας να διαφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία.

Κανένα μπράβο όμως σε όσους χυδαιολόγησαν, σε όσους εύχονταν νεκρούς και σε όσους συμπολίτες μας παραβίασαν τα μέτρα.

Και βέβαια η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει και για τον Τουρισμό.

Όμως αν όλα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, σύντομα η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες θα βγουν από το lock down και η κανονική ζωή θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά.

Και θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά και ο Τουρισμός, ο οποίος αποτελεί μείζονα δραστηριότητα για την ελληνική Οικονομία. Θεωρώ απολύτως προφανές δε το πόσο σημαντικός είναι και αποφεύγω να πλατιάσω με το τι συνεισφέρει στο ΑΕΠ, στην Απασχόληση, κ.λπ..

Και προφανώς και ολόκληρη η ελληνική Οικονομία.

Εκεί τι γίνεται;

Φοβάμαι όχι πολλά.

Και εξηγούμαι: Καλά τα 800άρια, προφανώς πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, καλές οι θεωρίες περί κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, δανείων, επιστρεπτέων προκαταβολών και διαφόρων άλλων, αλλά επί του πρακτέου;

Ποια είναι τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να βάλουν ξανά τις μηχανές μπροστά;

Θα μου πει κάποιος, έχει δοθεί αναστολή πληρωμών σε φόρους, δόσεις, δάνεια, κ.λπ.

Ε και;

Το ότι δεν τα πλήρωσε κάποιος 31 Μάρτη και θα τα πληρώσει 30 Αυγούστου ή 32 Φλεβάρη, βοηθάει σε κάτι; Και σε τι βοηθάει το να λειτουργεί μια επιχείρηση υπό ένα τέτοιο καθεστώς, να συσσωρεύει ζημιές, αφού με μηδενικό τζίρο μόνο αυτό κάνει, και να μην κατεβάσει ρολά και να περιμένει να φτιάξουν τα πράγματα;

Και τι είδους μέτρα είναι αυτά που όταν δεν γράφονται στο γόνατο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς αλλαγές και διορθώσεις, λένε στην επιχείρηση ότι ΘΑ σου ανακοινώσουμε τους όρους της όποιας βοήθειας.

Τι πάει να πει ΘΑ;

Οι οικονομίες και ο προγραμματισμός δεν λειτουργούν με το ΘΑ…

Και τι είδους μέτρα είναι αυτά που σου επιβάλλουν για μια 5ετία να μην κάνεις απολύσεις; Και προς Θεού μακριά από εμένα απόψεις εναντίον των εργαζόμενων, αφού αυτοί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά κάθε επιχείρησης, αλλά η έλλειψη οποιασδήποτε ευελιξίας, μόνο σε Σοβιετία παραπέμπει. Δηλαδή αν φέτος πρέπει να λειτουργήσει κάποιος με λιγότερο προσωπικό, σε σχέση με πέρυσι ή λίγους μήνες πριν γιατί να μην μπορεί να το κάνει και του χρόνου ή σε λίγους μήνες να αυξήσει το προσωπικό;

Η Απασχόληση κύριοι, προστατεύεται όταν λειτουργούν και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις. Διαφορετικά είναι μια χίμαιρα.
Βεβαίως υπάρχει και άλλη λύση: να προσληφθούν όλοι στο Δημόσιο…

Και πως θα δοθούν τα δάνεια, όταν εκτός από την ενημερότητα στις 31 Δεκεμβρίου, υπάρχουν ακόμη … 154 προϋποθέσεις;

Και πάμε στον Τουρισμό.

Έχοντας στο νου τον χειρισμό της υπόθεσης της Thomas Cook, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε σπουδαία πράγματα.

Θυμίζω ότι έγιναν ελάχιστα πράγματα, καθυστερημένα και με την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση έχει κάτι με τον Τουρισμό.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι που θέλει να κρατάει αποστάσεις από τον Τουρισμό.

Όμως δεν βλέπω την αναμενόμενη ζέση με τον κλάδο, που στήριξε καθοριστικά στην Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ούτε να γίνονται πράξη τα θερμά λόγια προ των εκλογών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της στήριξης του κλάδου, ούτε της επανεκκίνησής του. Υπάρχει ένα υπουργείο Τουρισμού που απλώς παρακολουθεί, με εξαίρεση την υπόθεση του voucher που και πάλι διευκρινίσεις περιμένει η αγορά και πέραν τούτου ουδέν.

Να θυμίσω απλώς ότι αν η υπόθεση της Thomas Cook ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για μια μερίδα ξενοδοχείων και επαγγελματιών, η σημερινή κατάσταση αφορά στο σύνολο της ελληνικής Οικονομίας, με ότι αυτό σημαίνει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την  δέουσα σοβαρότητα.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν, όποτε κι αν αυτό γίνει.

30 Ιούνη, 30 Ιούλη, 30 Αυγούστου.

Γιατί όλοι οι ανταγωνιστές εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάποια στιγμή θα ανοίξουν  και θα ήταν καταστροφικό η Ελλάδα να μείνει εκτός αγοράς για ένα χρόνο.

Τι σημαίνει προετοιμασία για άνοιγμα;

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, εξασφάλιση ρευστότητας, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, κανόνες λειτουργίας μονάδων, κανόνες εισόδου στην χώρα, συνεννοήσεις με όλους τους “εταίρους” εντός και εκτός Ελλάδος (αεροπορικές, πράκτορες, tour operators, κ.λπ.κ.λπ.), οι οποίοι αγωνιούν εξίσου,  και έναν …”Τσιόδρα” στρατηγό με μια ομάδα διαχείρισης κρίσης, που το γράφω  και το ξαναγράφω, θα έπρεπε να υπάρχει από τη  πρώτη στιγμή και το υπουργείο Τουρισμού μου απάντησε ότι υπάρχει, αλλά μέλη της είναι μόνο στελέχη του υπουργείου!!!

Τι υπάρχει απ΄ όλα αυτά;

Τίποτε απολύτως.

Πέραν 1-2 τηλεφωνημάτων, τα οποία μάλιστα προήλθαν από το εξωτερικό και που κάποιοι τα βάφτισαν “συμφωνίες με τους tour operators”. Διαρροές που πέραν από κωμικές, αφού ουδεμία σοβαρή συζήτηση έχει γίνει που να προδιαθέτει για κάποια συμφωνία σύντομα, παγιδεύει την κυβέρνηση και υπουργούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αν τα λεγόμενά του μεταφέρθηκαν ορθά, δήλωσε προχθές ότι μέσα στην  ερχόμενη εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη θα επισφραγιστούν συμφωνίες με 2 tour operators.

Και βέβαια όλος ο κλάδος γνωρίζει τα δρώμενα και απλώς γελάει.

Και κάποιοι χωρίς συναίσθηση της κοινής λογικής (σ.σ. για ρεπορτάζ ούτε λόγος), τα αναπαράγουν.

Ας περιμένουμε τις τηλεδιασκέψεις και τις συμφωνίες την ερχόμενη εβδομάδα…

Πέραν αυτών όμως, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, έχουν ετοιμάσει ή ετοιμάζουν πρωτόκολλα για το πως θα γίνεται η διακίνηση των τουριστών, πως θα γίνεται η λειτουργία των ξενοδοχείων, τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος, τι γίνεται με τις παραλαβές των αποσκευών, πως θα γίνεται η διακίνηση στα λιμάνια, τι θα γίνει με τις οδικές αφίξεις, και άλλα πολλά.

Εμείς;

Πετάμε την μπάλα κατά την προσφιλή μας τακτική στο υπουργείο Υγείας…

Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτα για τις αβελτηρίες και τις παραλείψεις, αλλά προς το παρόν σταματάω εδώ.

Θα ήθελα να τονίζω όμως εν κατακλείδι δύο πράγματα:

1. Η ενότητα του κλάδου είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.
2. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το θέμα, προσωπικά. Όπως έχει πει ο ίδιος, η αγαπημένη ατάκα από καθηγητή του στο πανεπιστήμιο ήταν, “οι επιχειρήσεις δεν πτωχεύουν όταν συσσωρεύουν ζημιές, πτωχεύουν όταν αδειάσει το ταμείο”. Και η χάραξη οικονομικής πολιτικής θέλει περισσότερο όραμα και λιγότερη λογιστική.

Η γιαγιά μου έλεγε: Δεν μπορεί το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο…

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και του χρόνου καλύτερα και όλοι εδώ με Υγεία.

ΥΓ: Ορθή η πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα, για συνάντηση με τους εκπροσώπους των μεγάλων tour operators στην Ελλάδα, αφού ουδείς τους έχει χτυπήσει την πόρτα.
ΥΓ1: Ας αφήσουμε καλύτερα τα φληναφήματα περί εσωτερικού Τουρισμού, εκτός αν απευθυνόμαστε πολιτικά στο εσωτερικό ακροατήριο
ΥΓ2: Όσοι ξενοδόχοι, και είναι αρκετοί, σκέφτονται ότι θα ήταν καλύτερο να μην ανοίξουν φέτος, πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές.
ΥΓ3: Προτιμώ να είμαι χρήσιμος, από αρεστός

Tagged

16 σχόλια στο “Στην Οικονομία και τον Τουρισμό, το κάρο πάει μετά το άλογο…

  1. Χίλια μπράβο για το εμπεριστατωμένο άρθρο σου φίλε Κώστα. Προσυπογράφω. Γιατί μένουμε μεν σπίτι αλλά κανείς δεν θέλει και να του κλείσουν το σπίτι!
    Ζούμε σε μια εποχή που τα στερεότυπα και οι ατάκες έχουν πάρει θέση παραγκωνίζοντας κάθε φωνή προβληματισμού και λογικής.

  2. Συγχαρητήρια! από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί ……Το υπουργείο Τουρισμού είναι αρνητικότατο και εχθρικό προς τα ξενοδοχεία …όπως και επι Τσίπρα ..Μόνο ο Κουλής θα σώσει την κατάσταση ..αν θέλει !
    καλή Ανάσταση …

  3. Χρηστός Ανέστη, Υγεία Σωματική και Ψυχική!! Νομίζω ότι μετά από αυτό το άρθρο, μπορεί κανείς να αρθρογραφεί σχετικώς, μόνο αν έχει κάτι πραγματικά Νέο να πει και επί των γραφομένων. Τα λέει όλα!! Μόνον στο θέμα του ΥΓ έχω μια μικρή διαφωνία, εν μέρει, το σχόλιο αφορά μόνο στην Πολιτεία και το Κράτος, ο Ιδιωτικός Τομέας έχει πολλλάκις προσεγγίσει τους tour operators, όμως το πρωτοφανές της σαιζόν, φέρνει τον χρόνο αντίπαλό του… Συγχαρητήρια και πάλι και κυρίως για τη στάση Χρησιμότητας και όχι Αρκεσκείας…

    1. Αληθώς ο Κύριος. Σας ευχαριστώ για το πολύ ευγενικό σχόλιό σας. Χρόνια Πολλά. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Το ΥΓ στο οποίο αναφέρεστε δεν συγκρίνει με τον ιδιωτικό τομέα. Στα … ενδότερα του υπουργείου αναφέρεται. Να είστε καλά.
      Κων. Δεριζιώτης

  4. Τα γραφόμενα σας είναι σωστά. Θα έπρεπε να έχουν δωθεί σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στο πως τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα, όποτε και αν είναι αυτή. Γιατί είναι αδιανόητο και μόνο να αιωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Ειδικά εδώ στην Ρόδο από όπου είμαι και εργαζομαι εμμέσως στον τομέα αυτό, όλα είναι αλυσίδα αφού η πλειονότητα των εργαζομένων του νησιού ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό είτε σε ξενοδοχεία είτε σε παρεμφερείς επιχειρήσεις π.χ. εστιατόρια, bar κτλ. Και αυτή η αλυσίδα θα γίνει χιονοστιβάδα που θα καταστρέψει την οικονομία νησιών ιδίως, αν δεν υπάρξει η διαβεβαίωση πως με πρόγραμμα θα υπάρξει σίγουρα η επόμενη μέρα. Με αυτόν στον τρόπο θα στηριχθεί η ψυχολογία των εργαζομένων, πράγμα εξίσου σημαντικό με την στήριξή των επιχειρήσεων. Να καταλάβουν οι εργαζόμενοι πως θα υπάρξει συνέχεια στον τουρισμό και φέτος, έστω και αργα πως δεν θα χαθεί όλη η χρόνια. Ευχαριστώ.

  5. Κε Δεριζιώτη, αγαπητό επιτελείο, θα ζητήσω και πάλι συγγνώμη, αν σας κουράζω, αλλά στο Σχόλιό μου, το “Χρηστός Ανέστη” είναι ανεπίτρεπτο. Δεν ξέρω αν το έκανα εγώ ή ο διορθωτής μου, αλλά σας παρακαλώ όταν είναι επιτρεπτό από το φόρτο εργασίας σας, αλλάξτε το σε “Χριστός Ανέστη”, δεν είναι σωστό σε ένα ώριμο και υψηλού επίπεδου διάλογο να υπάρχουν τέτοια λάθη, έστω ορθογραφικά!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι η δικτατορία του … κορρεκτορα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μπούμε να αλλάξουμε το σχόλιο οποιουδήποτε σχολιαστή. Φαίνεται όμως το νέο σχόλιό σας. Να είστε καλά.

  6. Εξαιρετικός για άλλη μία φορά ! Ευχαριστούμε πολύ που μεταφέρετε τις σκέψεις και τις αγωνίες στο ευρύ κοινό. Μακάρι να ακουστούν και να διαβαστούν εκεί που χρειάζεται αυτά που γράφετε !
    Χριστός Ανέστη ! Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, δύναμη και τύχη !

  7. Οτι καλυτερο εχω διαβασει μεχρι τωρα. Καλυτερα δυσαρεστος παρα απλως,αρεστος!! Μακαρι να διαβαζαν ολοι στον ξενοδοχειακο κλαδο αυτο το γραφημα και 2 φορες μακαρι ο υπουργος τουρισμου να το διαβαζε κι αυτος…

  8. Για μένα πρέπει να ενεργήσουν μόνοι τους οι ξενοδόχοι και να κάνουν ενέργειες ώστε να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αφού έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα ως προς την λειτουργία τους και των εργαζομένων τους και να μην περιμένουν από κανέναν υπουργό η υπουργείο το τι θα γίνει, γιατί πρώτον δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και δεύτερον δεν τους νοιάζει κιόλας, έτσι κ αλλιώς περαστικοί είναι σαν βουλευτές και ότι αρπάξουν από παντού… Κρίμα πάντως για όλους τους εργαζόμενους που είχαν τις ελπίδες τους να εργαστούν φέτος και να βγάλουν κάποια χρήματα ώστε να τα’ι’σουν τις οικογένειές τους και να περάσουν τον χειμώνα που έρχεται… και κρίμα κιόλας και για τους νέους εργαζόμενους που θα πηγαινανε για πρώτη φορά να εργαστούν φέτος στα νησιά στα ξενοδοχεία οι οποίοι ούτε ταμείο ανεργίας παίρνανε ούτε τίποτα και δεν πρόλαβαν ούτε καν την πρόσληψη να υπογράψουν ώστε τουλάχιστον να παίρνανε κάτι από αυτά τα ψυχούλα που δίνει η κυβέρνηση σαν επιδόματα..

  9. Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμενη και αξιόλογη σκιαγραφηση του Τουριστικού Θέματος σε σχέση με την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης! Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει επιτέλους κατανοητό ότι προϋπόθεση της κάθε επανεκκίνησης είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας.αναλογικα όλων των συναφών επιχειρήσεων και κυρίως αυτων που δραστηριοποιουνται στην δημιουργία του Τουριστικού εισοδήματος της χώρας. Συγκεκριμένα στήριξη του Ιδιωτικού τομέα με ενίσχυση αρχικά των πρωτογενων επιχειρήσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών, ξενοδοχειακων καταλυμάτων, μεταφορεων, ξεναγων, κλπ. Το “Καρρο” ανοίξαμε και σας περιμένουμε είναι προϋπόθεση προβολής και προσελκυσης τουριστών. Συγχρόνως απαραίτητη προϋπόθεση η ενίσχυση και επιτέλους ανάλογη παροχή απαιτούμενης ρευστότητας σε κάθε είδους “αλογα” διακινητες και διοργανωτες εκδρομών και τουριστικών πακέτων , όπως πχ. εξειδικευμενοι τουριστικοι πράκτορες και οργανωτες ταξιδιων που δραστηριοποιουνται στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού. Όσον αφορά στην οποιαδήποτε διαφημιστική δαπάνη και κονδύλια για την προβολή και διαφήμιση του εθνικού Τουριστικού προϊόντος, το ερώτημα είναι διπλό εκ των οποίων ΕΝΑ: είναι σωστό το timing? Πρώτα εξασφαλίζεται η ύπαρξη, η διαθεσιμοτητα (προϋποθετει έλεγχο) και η ευρυθμη λειτουργία του”προιοντος” και έπεται η προβολή και διαφήμιση! Αλλιώς υπάρχει και η αρνητική πλευρά με μεσομακροχρονιες συνέπειες και επιπτώσεις.

  10. Εξαιρετικός και αληθινός ο τρόπος που πλαισιώνετε το πρόβλημα. Θα είμαστε συμπαραστάτες μαζί σας με τα χιλιάδες εποχικά καταστήματα (που δεν ενδιαφέρουν το Υπ Τουρισμού) δίπλα η μέσα στα Ξενοδοχεία προκειμένου να επιβιώσουμε όλοι για να επανέλθουμε το 2021 με περισσότερη δύναμη και αγάπη για τον τουρισμό μας. Ελπίζουμε έστω και τώρα να αφυπνιστεί το οικονομικό επιτελείο. Χριστός Ανέστη με υγεία δύναμη Ειρήνη.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *