creta

Στις 6 Ιουνίου ο καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου «Καστρί» στην Χερσόνησο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Την Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017, στις 10:30 π.μ. το ξενοδοχείο «Creta Maris Beach Resort» διοργανώνει μια μοναδική εκδήλωση/δραστηριότητα, κατά την οποία θα προχωρήσει σε καθαρισμό – αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου «Καστρί».

Το ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort θα έχει την τιμή να συνεισφέρει στο σημαντικό έργο της φροντίδας των αρχαιοτήτων της χώρας μας, προχωρώντας σε καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου «Καστρί», ο οποίος υπήρξε πολύ σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου με επιστρώσεις ευρημάτων από διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το πρόγραμμα της δράσης, έχει ως εξής:

10:30 – 10:45
Συγκέντρωση πελατών & ομάδας Creta Maris Green Team στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου

10:45
Αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο του Καστρίου

11:00 – 12:30
Καστρί: Συλλογή υπολειμμάτων χόρτων, συλλογή σκουπιδιών και καθαρισμός χώρου.

12:30 – 12:45
Κρητική τσικουδιά, δροσερά φρούτα και χυμοί

13:00
Αναμνηστική φωτογραφία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καστρίου

Τα πρωιμότερα ίχνη κατοίκησης στην ακρόπολη «Καστρί», ανάγονται στην Πρωτομινωική περίοδο. Στην Ύστερη Κλασική-Πρώιμη Ελληνιστική εποχή χρονολογούνται τμήματα του αμυντικού συστήματος που περιβάλει το λόφο, περικλείοντας εκτενή αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανότατα ελληνιστικού ιερού, κάτω από τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, στα πρότυπα οργάνωσης των αρχαίων κρητικών ακροπόλεων.

Η παλαιοχριστιανική βασιλική Καστρίου, γνωστή και ως «Βασιλική Β», είναι τρίκλιτη με εγγεγραμμένη αψίδα, πλευρικά βοηθητικά δωμάτια, νάρθηκα, αίθριο, βοηθητικούς χώρους και νότια είσοδο με πρόπυλο στα νοτιοδυτικά, όπου λαξευτή, στον φυσικό βράχο, σκάλα. Η πιο παλαιά αναφορά για το Καστρί συνδέεται με τη λειτουργία της Χερσονήσου ως επισκοπικής έδρας ενώ σε άλλη αναφορά γίνεται λόγος «αρχαίο και φημισμένο επισκοπείο».

Ο χριστιανικός ναός στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με αψίδα στην ανατολική πλευρά και νάρθηκα στα δυτικά, έχει κτιστεί πάνω σε κτήριο της ελληνιστικής περιόδου, ίσως τον γνωστό από τις πηγές αρχαίο ναό της Βριτομάρτιδος Αρτέμιδος, και σ’ ένα άλλο ορθογώνιο αδιάγνωστο κτήριο του 4ου μ.Χ. αι., το οποίο φέρει ψηφιδωτό δάπεδο. Η βασιλική των τελών του 5ου αι. διατηρεί αποσπασματικά σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα, με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα στο κεντρικό κλίτος, τον νάρθηκα και το νότιο ταφικό παρεκκλήσι. Στη ΝΔ γωνία βρίσκεται τάφος με μαρμαροθέτημα και την επιγραφή «ΠΗΓΑΣΙΟΣ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΕΑΥΤΟΥ». Σε άγνωστη χρονική στιγμή πριν το 616 η βασιλική δέχτηκε μία μεγάλη επέμβαση κατά την οποία ανακατασκευάστηκε το τρίβηλο άνοιγμα του κεντρικού κλίτους, ενώ αντικαταστάθηκε μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου με πλάκες πωρόλιθου. Η οριστική κατάρρευσή της μάλλον προκλήθηκε από σεισμό κατά την περίοδο βασιλείας του αυτοκράτορα Ηρακλείου (610-641), οπότε στο εξής ο χώρος άρχισε να χρησιμοποιείται για πρόχειρη κατοίκηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *