Photo by King's Church International on Un
Photo by King’s Church International on Unsplash

Στις 60 £ μειώνεται η τιμή του PCR στη Βρετανία | Ελπίδες για την ταξιδιωτική αγορά | Διαβουλεύσεις σε εξέλιξη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στη Βρετανία συζητήσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού, όπως εκτίμησε την Παρασκευή στο ρεπορτάζ του το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κυβέρνηση, μετά την αρχική απογοήτευση από την έκθεση της Global Travel Taskforce, ενώ ήδη μειώθηκε στις 60 λίρες, από περίπου 130, το κόστος του PCR test, προφανώς και με κυβερνητική παρέμβαση, αφού ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είχε δώσει την σχετική υπόσχεση, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και υπερδιπλάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, ο  μεγαλύτερος πάροχος test PCR Covid-19 του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε την μείωση κατά 50% του κόστους της δοκιμής προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος, σε έως 60 £ ανά δοκιμή.

ksd PRIMAGEL
adv

Σήμερα οι δοκιμές PCR μπορούν να κοστίσουν 100 £, και συχνά πολύ περισσότερα, καθώς σύμφωνα με έρευνες το κόστος του PCR στη Βρετανία κατά μέσο όρο κοστίζει, από 128 έως 132 £ ανά άτομο, ενώ το μέσο κόστος δοκιμής πριν από την αναχώρηση σε οκτώ βασικούς προορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 60-62 €.

Η εταιρεία Randox, δίνει πλέον την τιμή των 60 λιρών, ανακοινώνοντας ότι ανταποκρίθηκε αφού ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps ζήτησε να μειωθεί το κόστος των δοκιμών PCR για διεθνή ταξίδια.

“Προκειμένου να επιτευχθεί η τιμή των 60 £, η οποία περιορίζεται σε εκείνους που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια, οι αγοραστές θα πρέπει να εφαρμόσουν έναν κωδικό έκπτωσης που μπορεί να ληφθεί αρχικά από τις αεροπορικές εταιρείες κατά την κράτηση ταξιδιού”, δήλωσε η Randox. Η χρέωση £ 60 βασίζεται σε ένα κιτ δοκιμών PCR που παραγγέλνεται online για τη συλλογή δείγματος στο σπίτι με το δείγμα να επιστρέφει στο εργαστήριο για την εξέταση. Το κόστος περιλαμβάνει ΦΠΑ και μεταφορά.

Η κίνηση ακολουθεί τη δημοσίευση της έκθεσης Global Travel Taskforce που καθορίζει σχέδια για ενδεχόμενη άρση των περιορισμών στα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, ανάλογα με τις δοκιμές PCR πριν την αναχώρηση και την επιστροφή.

Οι ειδικές απαιτήσεις δοκιμών PCR θα βασίζονται στην ταξινόμηση των χωρών προορισμού σε ένα πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Randox Dr Peter FitzGerald δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τόσο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας όσο και του βρετανικού κοινού σε αυτήν την άνευ προηγουμένου στιγμή, η Randox θα μειώσει το συνολικό κόστος των δοκιμών PCR για όσους στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια σε 60 £ ανά δοκιμή. Μπορούμε να δούμε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει τόσο η ταξιδιωτική βιομηχανία όσο και το ευρύ κοινό και δεσμευόμαστε για αποτελεσματικές και οικονομικές δοκιμές για την υποστήριξη των παραθεριστών και εκείνων που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια».

Το “ξανασκέφτονται” οι tour operators

H εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις όλων των παραγόντων της βρετανικής ταξιδιωτικής αγοράς.

Μετά την Παρασκευή διαμορφώθηκαν δύο τάσεις στο εσωτερικό της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, κυρίως μόλις έγινε αντιληπτό το οικονομικό κόστους του -αποδεκτού από όλους- συστήματος των φωτεινών σηματοδοτών, κυρίως λόγω των PCR test: Η πλευρά που εκφράζεται κυρίως από την Jet2 που μετέθεσε αμέσως της έναρξη των ταξιδιών της στα τέλη Ιουνίου και η πλευρά που εκφράζεται κυρίως από την TUI που λέει ότι συνεχίζει να εργάζεται για επανεκκίνηση των ταξιδιών στις 17 Μαϊου.

Σημερινές διαρροές στη Βρετανία, που καταγράφονται και σε μεγάλα μέσα όπως το Travel Weekly, αναφέρουν ότι μπορεί να είναι δυνατό και να υπάρξει ένα soft opening των διεθνών ταξιδιών από τη Βρετανία, μετά τις νέες εξελίξεις και βέβαια αφού η κυβέρνηση δημοσίευσε την έκθεση Global Travel Taskforce – που δημοσίευσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ– και σταμάτησε να συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ GLOBAL TRAVEL TASKFORCE, ΕΔΩ

Μια πηγή που είναι σε επαφή με την GTT δήλωσε: «Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα για επανεκκίνηση σε μεγάλη κλίμακα. Οι χώρες που θα είναι στην πορτοκαλί κατηγορία θα έχουν 10 ημέρες καραντίνα με δοκιμή για “απελευθέρωση”, ρύθμιση που φαίνεται δρακόντεια. Στην πράσινη ζώνη μπορούμε να δουλεψουμε αν μπορούμε να μειώσουμε το κόστος. Η δοκιμή είναι ο τομέας στον οποίο θα επικεντρωθούμε. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Όλοι λένε κάτι αλλά η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει αλλαγές, η εργασία της GTT δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό να δούμε που μπορεί να καταλήξει”.

Και κατέληξε: «Έπρεπε να συντάξουν την έκθεση νωρίτερα. Τα σημεία αναθεώρησης θα είναι ζωτικής σημασίας”, προθέτοντας ότι “Υπήρξαν εκκλήσεις στην κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα δεδομένα και τα όρια για την κατηγοριοποίηση χωρών. Έδωσαν τα κριτήρια. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα δημοσιεύσουν τα κατώτατα όρια, επειδή οι άνθρωποι θα τα θεωρήσουν οριστικά.  Η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Το θέμα έχει γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε περισσότερα. Έχουμε τα δομικά στοιχεία, αλλά χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό σχέδιο επανέναρξης. Θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Heathrow, John Holland-Kaye, δήλωσε στο Travel Weekly: «Η 17η Μαΐου πιθανότατα θα είναι ένα soft opening, εάν τελικά είναι η ημερομηνία που θα ξεκινήσουμε. Στη συνέχεια, η επανεξέταση τω κριτηρίων στα τέλη Ιουνίου θα είναι πολύ σημαντική”.

Η Julia Lo Bue-Said, διευθύνων σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, δήλωσε: «Είναι θέμα αναμονής. Το ταξίδι θα συνεχιστεί. [Αλλά] όποιος κάνει κράτηση από τις 17 Μαΐου το κάνει χωρίς καμία βεβαιότητα – το 60% όλων των πωλήσεων των μελών μας τώρα είναι για τον Σεπτέμβριο και μετά”.

Σε μια θετική εξέλιξη, υπουργός της Σκωτίας Νικόλα Στρουγκόν τροφοδότησε ελπίδες για μια συντονισμένη έναρξη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο όταν δήλωσε την χθες Τρίτη : «Ελπίζουμε να συμφωνήσουμε στους κανόνες για διεθνή ταξίδια σε βάση τεσσάρων εθνών». Ωστόσο, είπε: «Ίσως πρέπει να υπομείνουμε περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια για λίγο περισσότερο».

Σημειώνεαι ότι η ABTA και η AOA κάλεσαν την κυβέρνηση να εξετάσει εάν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εξαιρεθούν από τις δοκιμές όταν ταξιδεύουν σε χώρες της πράσινης λίστας.

Ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της Abta, δήλωσε: «Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών πρέπει να είναι προσιτή για όλους – έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν τις πολυπόθητες διακοπές τους στο εξωτερικό και να επισκεφθούν την οικογένεια και τους φίλους τους στο εξωτερικό που δεν είχαν καταφέρει να δoyn για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Karen Dee, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης Αερομεταφορέων, δήλωσε: «Το κόστος των δοκιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημαντικό εμπόδιο στην ουσιαστική επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Με τις δοκιμές πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο να κοστίζουν περίπου το διπλάσιο του μέσου όρου σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τιμωρούνται επειδή θέλουν να ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν γρήγορες δοκιμές στην εγχώρια αγορά, αυτό θα είναι είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι επαγγελματικοί ταξιδιώτες και οι παραθεριστές να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για χώρες με πράσινη λίστα κατά την επιστροφή τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εργαστεί για να μειώσει, εάν όχι να εξαλείψει, το κόστος για τις δοκιμές πριν από την αναχώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς μια οικονομικά αποδοτική λύση όπως αυτή, οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι απρόσιτες για πολλούς και θα βλάψουν ακόμη περισσότερο μια ήδη πληγείσα αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία».

Tagged

2 σχόλια στο “Στις 60 £ μειώνεται η τιμή του PCR στη Βρετανία | Ελπίδες για την ταξιδιωτική αγορά | Διαβουλεύσεις σε εξέλιξη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *