exr

Στις 9 Νοεμβρίου θα πέσει η αυλαία της τουριστικής σεζόν στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 θα πέσει η αυλαία της τουριστικής σεζόν. Η τελευταία πτήση τσάρτερ για φέτος είναι η EW 9630 της Eurowings που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου στις 11.45 το πρωί, προερχόμενη από το Düsseldorf της Γερμανίας και θα αναχωρήσει στις 12.35 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με συνολικά 162 επιβάτες, τους τελευταίους επισκέπτες του νησιού.

Φέτος η τουριστική σεζόν παρατείνεται για λίγες ημέρες.

Βέβαια, παρά τη μικρή παράταση, η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν αρχίσει να κλείνουν τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία εκτός πόλης, ενώ μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου προβλέπεται ότι θα έχουν κλείσει τα περισσότερα. Μετά τα μέσα του μήνα θα είναι κατακόρυφη η πτώση της κίνησης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Η φετινή σεζόν αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στην αγορά. Μπορεί οι αφίξεις να κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018 ή να παρουσιάζουν μικρή μείωση, σε επίπεδο εισπράξεων καταγράφεται όμως μεγαλύτερη υστέρηση.
Την ίδια στιγμή διάχυτη είναι η αβεβαιότητα για την τουριστική σεζόν του 2020 λόγω του ενδεχόμενου Brexit και των συνεπειών που θα επέφερε μία τέτοια εξέλιξη.
Παράλληλα μένει να αποδειχθεί εάν τελικά καλυφθεί το κενό στην αγορά μετά την πτώχευση του Thomas Cook.

Αποτιμώντας τη φετινή σεζόν, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, δήλωσε:
“Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της φιλοξενίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τουριστική περίοδος κυμάνθηκε στα περσινά δεδομένα και ενδεχομένως να υπάρχει κάποια μείωση σε εισπράξεις και διανυκτερεύσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ξενοδόχους που είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον Thomas Cook. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το χλιαρό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικά υποτονικός”.
Πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά και τα ανοιχτά ζητήματα για την επόμενη τουριστική περίοδο. “Η επόμενη σεζόν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία και το Brexit. Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα καλυφθεί το κενό της Thomas Cook αλλά και πόσο θα είναι έτοιμο το νησί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός προβλέπεται εντονότερος το 2020”, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Το τοπίο αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο (WTM), όπου αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες τάσεις για το 2020.
“Κάθε μέρα που περνά λιγοστεύουν οι επισκέπτες του νησιού. Μετά τις 17 Οκτωβρίου θα είναι κατακόρυφη η πτώση ενώ μέχρι τις 24 του μηνός θα κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία και κυρίως όλα όσα είχαν μεγαλύτερη συνεργασία με τον Thomas Cook.
Οι αφίξεις μπορεί να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι ελαφρώς μειωμένες, δεδομένη είναι όμως η μείωση των εσόδων, πράγμα που οφείλεται στις μεγάλες προσφορές που έδωσαν τα ξενοδοχεία, ως μοναδική λύση για τη διάσωση των πτήσεων που παρουσίαζαν χαμηλές πληρότητες. Εάν ακυρώνονταν οι πτήσεις με μεγάλη δυσκολία θα αναπληρώνονταν την επόμενη χρονιά.

Μέσα σε όλα πρέπει να υπολογιστεί και η απώλεια των εσόδων από την Thomas Cook. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν θα λείψουν από την αγορά διότι η απώλεια θα μετακυλήσει στους επιμέρους τομείς. Τα πράγματα δεν προβλέπονται εύκολα για το 2020. Θα έχουμε όμως μία πρώτη εικόνα στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *