belgium
Photo by Stephanie LeBlanc on Unsplash

Στις πρώτες επιλογές των Βέλγων η Ελλάδα, με 1 στους 4 να την επιλέγουν | 8% αύξηση στις δαπάνες σε σύγκριση με το 2019 λέει η TUI | ΛΙΣΤΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τη μία χώρα μετά την άλλη να αίρουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τους ιολόγους να βλέπουν θετικά το Καλοκαίρι, υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη στους Βέλγους ταξιδιώτες ότι οι περισσότεροι περιορισμοί, τα τεστ και οι καραντίνες θα είναι σύντομα παρελθόν, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις επιλογές τους, ενώ παρατηρείται και σημαντική αύξηση της δαπάνης.

Πιο αναλυτικά, ο υψηλός αριθμός κρατήσεων που κατέγραψε η TUI Belgium τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρία, καθιστά σαφές ότι ο Βέλγος ετοιμάζει και πάλι σχέδια για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές. Τα all-in θέρετρα, είναι μακράν η αγαπημένη επιλογή πολλών οικογενειών. Ακόμη και τα ταξίδια στην πόλη, που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, έχουν αρχίσει να αποκτούν ξανά δυναμική.

tui money tourism copyright photo IMG_6237
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός στο Βέλγιο, βλέπει με ικανοποίηση τις κρατήσεις τον Ιανουάριο, έναν παραδοσιακά ισχυρό μήνα κρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο αριθμός των κρατήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν σχετικά χαμηλός μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά τον Ιανουάριο –και ειδικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες– “πνέει αέρας στα πανιά”. Τώρα δε που όλο και περισσότερες χώρες καταργούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και οι ιολόγοι προσβλέπουν επίσης στο Καλοκαίρι με σιγουριά, η TUI καταγράφει ακόμη περισσότερες κρατήσεις κάθε μέρα από ό,τι κατά τον μήνα Ιανουάριο του έτους αιχμής 2019. Και ο Βέλγος ακολουθεί και πάλι την πραγματική του προτίμηση κατά τον καθορισμό του προορισμού των διακοπών του.

Περίπου επτά στους δέκα Βέλγους κάνουν κράτηση για διακοπές all-in, συνήθως σε θέρετρα με πολλές επιλογές για οικογένειες.

Η Ισπανία ήταν για άλλη μια φορά ο πιο δημοφιλής προορισμός τον Ιανουάριο με 35% των κρατήσεων. Οι περισσότερες παραλιακές περιοχές είναι στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ οι Βαλεαρίδες Νήσοι κατέγραψαν αύξηση 5% τον περασμένο μήνα. Οι Κανάριοι Νήσοι είναι ο απόλυτος πρωτοπόρος με αύξηση 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019.

Και η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά: ένας στους τέσσερις Βέλγους που κάνει κράτηση για διακοπές με αεροπλάνο θα πάει σε ελληνικό νησί αυτό το Καλοκαίρι. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ως αποτέλεσμα, πολλά ξενοδοχεία θα γεμίσουν γρήγορα και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για last minute κρατήσεις.

Τα πιο θεαματικά νέα, ωστόσο σύμφωνα με την TUI Belgium, είναι η επιστροφή της Τουρκίας με τουλάχιστον 20% περισσότερες κρατήσεις από ό,τι τον Ιανουάριο του 2019. Η Τουρκική Ριβιέρα, γνωστή για τα υψηλής ποιότητας all-in θέρετρα με εξαιρετική σχέση τιμής-ποιότητας, είναι ακόμη η ο καλύτερος προορισμός σε ολόκληρη την προσφορά της TUI.

Πολλοί Βέλγοι ήθελαν να ζήσουν τις διακοπές τους κοντά στο σπίτι τους κατά την περίοδο του κορωνοϊού και έκαναν κράτηση για διακοπές με αυτοκίνητο στο Βέλγιο ή σε μια γειτονική χώρα. Αυτή η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Γαλλία εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός με το 30% των κρατήσεων, αλλά η Αυστρία καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με μερίδιο αγοράς 20%.

Τα ταξίδια στην πόλη ανακαλύπτονται ξανά και οι κλασικές πόλεις της Νότιας Ευρώπης βαθμολογούνται ιδιαίτερα αυτό το Καλοκαίρι. Το Λονδίνο, που ήταν στο top 3, εξακολουθεί να παλεύει λόγω των αυστηρών μέτρων κορωνοϊού του Ηνωμένου Βασιλείου και του υποχρεωτικού διεθνούς διαβατηρίου ως αποτέλεσμα του Brexit.

Το 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νούμερο ένα προορισμό για τους Βέλγους αναδείχθηκε την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο η Ελλάδα, για πρώτη φορά, μπροστά από την Ισπανία, με τη Ρόδο να “χρίζεται” στον πιο δημοφιλή προορισμό, σύμφωνα με στοιχεία της TUI Βελγίου.

Στο σύνολό τους τα ελληνικά και ισπανικά νησιά υποδέχθηκαν μεγάλο αριθμό Βέλγων παραθεριστών το 2021, με το νησί της Σαντορίνης να ξεχωρίζει με 50% περισσότερες κρατήσεις απ’ ότι το 2019. Ωστόσο, ο πιο δημοφιλής προορισμός στη βελγική αγορά αναδείχθηκε η Ρόδος, ακολουθούμενη από τη Μαγιόρκα, την Κρήτη, την Κω και την Τενερίφη.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUI Βελγίου, της νούμερο ένα ταξιδιωτικής εταιρίας στο Βέλγιο, η Ελλάδα συγκέντρωσε το 2021 το 46% του συνολικού αριθμού των Βέλγων ταξιδιωτών, έναντι του 39%, που προσέλκυσε η Ισπανία. Η Βουλγαρία (5%), η Ιταλία (4%) και η Πορτογαλία (3%) συμπλήρωσαν τις πρώτες 5 χώρες για αεροπορικές διακοπές από τη βελγική αγορά, με πολύ πιο μέτρια ποσοστά.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν πράσινο ή πορτοκαλί κωδικό για μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά τα στοιχεία μόλυνσης, εξηγεί σίγουρα αυτήν την επιτυχία της χώρας την χρονιά που έκλεισε.

Ξοδεύει περισσότερα…

Ο Βέλγος ξοδεύει περισσότερα και στις καλοκαιρινές του διακοπές. Για διακοπές με αεροπλάνο, ο μέσος προϋπολογισμός ανά άτομο είναι 1330 €, αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2019. Προϋπολογισμός 450 € έχει διατεθεί για διακοπές με αυτοκίνητο, 20% υψηλότερος από το 2019. Και ένα ταξίδι στην πόλη μπορεί να κοστίσει επίσης κατά μέσο όρο 400 € ή 12% περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Ο κύριος μήνας αναχώρησης είναι ο Ιούλιος και ακολουθεί ο Μάιος.

Οι 5 κορυφαίες χώρες για πακέτα διακοπών με πτήση

1. Ισπανία
2. Ελλάδα
3. Τουρκία
4. Αίγυπτος
5. Τυνησία

Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου

1. Τουρκική Ριβιέρα (Αττάλεια)
2. Ρόδος
3. Τενερίφη
4. Κρήτη
5. Γκραν Κανάρια

Οι 5 κορυφαίες χώρες για διακοπές με αυτοκίνητο

1. Γαλλία
2. Αυστρία
3. Ισπανία
4. Ιταλία
5. Γερμανία

Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για διακοπές με αυτοκίνητο

1. Τιρόλο
2. Κόστα Μπράβατς
3. Λίμνη Γκάρντα
4. Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν
5. Προβηγκία

Τα 5 κορυφαία ταξίδια στην πόλη

1. Ρώμη
2. Παρίσι
3. Μπαρτσελόνα
4. Βαλένθια
5. Λισαβόνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η βελγική επιτροπή διαβούλευσης αποφάσισε να μειώσει την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα μειωθεί από 270 ημέρες σε 150 ημέρες, από την 1η Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να ωθηθούν περισσότεροι άνθρωποι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εμβολιασμού με αναμνηστικό εμβόλιο.Ελλάδα

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *