ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο 1,2 δισ. οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2015 σύμφωνα με τον ΠΟΤ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε 1,2 δισ. διαμορφώθηκαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 50 εκατομμύρια επιπλέον ταξιδιώτες, σε σύγκριση με το 2014.

Αυτά προκύπτουν στην τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), σύμφωνα με την οποία, το 2015, ήταν μία ακόμη χρονιά κατά την οποία ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε με ποσοστά μεγαλύτερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.

Θετικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές για άνοδο του τουρισμού και το 2016, η οποία εκτιμάται πως θα κυμανθεί μετά 3,5%-4,5%.
7Η ζήτηση το 2015 παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, ισχυρή αν και με ανάμεικτα αποτελέσματα μεταξύ των επιμέρους προορισμών, λόγω των ασυνήθιστα έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων και στην αυξημένη ανησυχία σε θέματα ασφάλειας.

Η Ευρώπη, η Αμερική, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού κατέγραψαν αύξηση στις διεθνείς αφίξεις 5%. Η Μέση Ανατολή παρουσίασε αύξηση 3%, ενώ η Αφρική κατέγραψε μείωση 3%.

Ανά υπο-περιοχή, τα καλύτερα αποτελέσματα κατέγραψαν η Ωκεανία, η Καραϊβική, η Κεντρική 2Αμερική και η Βόρεια Ευρώπη (+7%), ακολουθούμενες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία (+6%).

Στην Ευρώπη οι αφίξεις άγγιξαν τα 609 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 28 εκατομμύρια σε σχέση με το 2014. Η Γηραιά ήπειρος, ήταν το 2015 η περιοχή με τις περισσότερες αφίξεις στον κόσμο.

Η βελτίωση πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών ενίσχυσε την ενδοπεριφερειακή ζήτηση, ενώ,  παράλληλα, η αυξανόμενη δυναμική από long-haul αγορές, όπως η  Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα της Ευρώπης.

Η Μεσόγειος υποδέχτηκε 10 εκατ. περισσότερους ταξιδιώτες σε σχέση με το 2014 (+5%), κατεγράφοντας ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Βόρεια Ευρώπη, με αύξηση 7% και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με αύξηση 6% είδαν τη μεγαλύτερη σχετική ανάπτυξη, προσθέτοντας 5 εκατ. και 7 εκατ. αφίξεις, αντίστοιχα, ενώ η Δυτική Ευρώπη με αύξηση 3%, ανέφερε επιπλέον 6 εκατ. αφίξεις το 2015.

Οι διεθνείς αφίξεις3 στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 5%, ή σε επιπλέον 9 εκατομμύρια, για να φθάσουν τα 191 εκατομμύρια, σταθεροποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2014 (8%). Η ανατίμηση του δολαρίου τόνωσε τον εξερχόμενο τουρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, που αμφότερες κατέγραψαν αύξηση 7% στις αφίξεις. Έτσι, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική η αύξηση στις τουριστικές αφίξεις εμφανίζονται πιο συγκρατημένες (+5%), μετά την ισχυρή ανάπτυξη που παρουσίασαν το 2014.
Στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού η αύξηση του τουρισμού διαμορφώθηκε στο 5%, ή σε 13 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς τουριστικές αφίξεις, οι οποίες στο σύνολό τους διαμορφώθηκαν σε 278 εκατομμύρια, ωστόσο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων προορισμών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Ωκεανία (+7%) και στην Νοτιοανατολική Ασία +6%,ενώ στη Νότια και Βορειοανατολική Ασία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά +4%.

4Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 3%, φθάνοντας τα 54 εκατομμύρια, εδραιώνοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014, χρονιά κατά την οποία οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7%.
Στην Αφρική, σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων μειώθηκε κατά 3%. Η μεγαλύτερη μείωση (-8%) καταγράφηκε στη Βόρεια Αφρική, ενώ μηδενική ήταν η αύξηση στην υποσαχάρια Αφρική (0%). Η συνολική τουριστική ζήτηση στην Αφρική σταδιακά επιστρέφει στην ανάπτυξη. Σε απόλυτους αριθμούς, η Αφρική, το 2015 υποδέχθηκε 53 εκατομμύρια τουρίστες.

Καλή χρονιά για τις αερομεταφορές το 2015

Από τα δεδομένα των ICAO, IATA και ACI προκύπτει ότι το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τις αερομεταφ6ορές. Οι επιβάτες αερογραμμών που πραγματοποίησαν πτήσεις τόσο εξωτερικού, όσο και εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 6,4%, διαμορφούμενοι σε 3,5 δισ.. Ανάλογη πορεία κατέγραψε και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, η οποία αυξήθηκε κατά 6,1%.

Αυτοί οι δείκτες συμβαδίζουν με τη θετική τάση των διεθνών τουριστικών αφίξεων που παρουσίασαν αύξηση κατά 4,4%  το 2015.

Με δεδομένο ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 1,2 δισ. διεθνείς ταξιδιώτες χρησιμοποιούν αεροπορικά μέσα μεταφοράς, τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αερομεταφορές αναπτύσσονται ταχύτερα από τις επίγειες μεταφορές.

Σε ανοδική τροχιά η ευρωπαϊκή και αμερικανική ξενοδοχία

Σύμφωνα με τα δεδομένα της STR Global, το 2015 η ευρωπαϊκή και η αμερικανική ξενοδοχειακή βιομηχανία εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα και στους τρεις κύριους δείκτες της πληρότητας, της μέσης τιμής δωματίου (ΑDR) και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR).

H μέση πληρότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,5%, φθάνοντας το 70,1%. Υπολογιζόμενη σε ευρώ, η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε 4,6% και άγγιξε τα 112 ευρώ και ο δείκτης RevPAR αυξήθηκε κατά 7,1%, αφθάνοντας τα 79 ευρώ.

Από την άλλη, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και η Μέση Ανατολή και Αφρική, εμφάνισαν αδύναμα αποτελέσματα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *