Photo by cottonbro on Pexels

STR: Επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα για την παγκόσμια ξενοδοχειακή ζήτηση

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η παγκόσμια ξενοδοχειακή ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται και ο δείκτης μέτρησης της ανάκαμψης έφτασε, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η STR.

Μεταξύ των ξενοδοχείων που αναφέρουν τα αποτελέσματα τριμήνου από το 2019 έως σήμερα, η ζήτηση τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 6% χαμηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της STR, o Σεπτέμβριος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας όπου η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης διαμορφώθηκε σε σχετικά σταθερό σημείο -λίγο περισσότερο από το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν έχει επιταχυνθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σημάδι. Υπενθυμίζεται ότι για το μεγαλύτερο μέρος της εποχής της πανδημίας, η εγχώρια αναψυχή και η εγχώρια ζήτηση ήταν οι πρωταρχικοί παράγοντες των επιδόσεων των ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο. Η συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης κατά τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει υπάρξει μια επαναφορά στο μείγμα της ζήτησης, καθώς η άνω του μέσου όρου ζήτηση αναψυχής οδεύει προς τα κανονικά επίπεδα, ενώ και τα εταιρικά ταξίδια συνεισφέρουν στην άνοδο αυτή.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες έχουν επανέλθει, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει σημαντικά, αν όχι καταργήσει, τους περιορισμούς στα διεθνή εισερχόμενα ταξίδια, οδηγώντας σε αυξημένη διεθνή ζήτηση.

Η αλλαγή στο μείγμα της ζήτησης υποδηλώνει βιωσιμότητα για τον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς η εξάρτηση από το συμπλήρωμα των παραγόντων ζήτησης θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να διατηρήσουν τη ζήτηση σε όλες τις εποχικές μεταβολές, την πολιτική αστάθεια και τις οικονομικές προκλήσεις, που επηρεάζουν τις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα ο δείκτης ADR

Ενώ η ζήτηση βαδίζει προς την πλήρη ανάκαμψη, η μέση ημερήσια τιμή (ADR), όχι μόνο έφτασε, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τα προ-πανδημικά επίπεδα. Ενώ μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται σε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό περιβάλλον, η πραγματική ADR, ή ADR χωρίς τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, έχει παραμείνει σταθερά πάνω από το 90% των επιπέδων πριν από τον κορωνοϊό.

Ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των τιμών, αλλά η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης είχε μεγαλύτερη επιρροή στην αύξηση της πραγματικής ADR. Η αύξηση της ζήτησης, περισσότερο από τα επίπεδα απόλυτα ζήτησης, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της ADR τέσσερις έως έξι μήνες αργότερα. Έτσι, η υψηλή αύξηση της ζήτησης σήμερα υποστηρίζει την αύξηση της τιμής στην πορεία.

Βέβαια, ενώ ορισμένες τάσεις αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι πάντα η ίδια όταν η ανάλυση γίνεται σε επίπεδο χώρας, αγοράς και υποαγοράς. Η Ευρώπη και η Αμερική αντιμετωπίζουν πληθωρισμό-ρεκόρ. Η Μέση Ανατολή, που βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να προκαλεί τη ζήτηση για μεγάλα γεγονότα για να αντιμετωπίσει την υψηλή αύξηση της προσφοράς, ενώ παράλληλα βλέπει ορισμένες από τις κύριες αγορές προέλευσης να επηρεάζονται από οικονομικές ανησυχίες. Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είδε μόλις πρόσφατα αρκετούς σημαντικούς προορισμούς (Ιαπωνία, Ταϊλάνδη) να ανοίγουν εκ νέου, ενώ η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά προέλευσης της περιοχής, παραμένει περιορισμένη με πολιτικές “μηδενικού Covid”.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενθαρρυντικές τάσεις, η ανάκαμψη των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σε πραγματικούς όρους θα συνεχίσει να εξελίσσεται ανομοιόμορφα και να παραμένει άπιαστη για ένα ή δύο χρόνια ακόμη, ανάλογα με την περιοχή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *