STR : Τι θα συμβεί στα βρετανικά ξενοδοχεία σε περίπτωση Brexit

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο μέσο επίπεδο των τελευταίων 30 διαδοχικών μηνών, του κινητού μέσου όρου εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR).
Ωστόσο, η βρετανική ξενοδοχία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξή της, αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εταιρία μελετών STR.

STR_FLAT_TEAL_WHITE_PMSΣύμφωνα με την μελέτη, ενώ είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής επίπτωση ενός Βrexit, πιθανότατα θα υπάρξει αντίκτυπο στις τρέχουσες επιδόσεις των ξενοδοχείων στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία και έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη 12μηνη αύξηση του κινητού μέσου όρου ανάπτυξης RevPAR από τον Ιανουάριο του 2007, αν και η ανάπτυξη έχει πρόσφατα επιβραδυνθεί.
Τα στοιχεία για το Μάιο του 2016 δείχνουν ότι ενώ η μηνιαία απόδοση του Λονδίνου ήταν θετική, το μέχρι τώρα RevPAR του Μαΐου ήταν κάτω από 3,0% σε GBP99.88, που οφείλεται και στην  πτώση κατά 2,7% στα επίπεδα πληρότητας. Από την άλλη πλευρά, σε εθνικό επίπεδο σημειώθηκε αύξηση του RevPAR για 2,2% σε GBP46.87, ενώ μία αύξηση 2,9% στη μέση ημερήσια τιμή (ADR) αντιστάθμισε τη μείωση κατά 0,6% στην πληρότητα.

str_brexitΗ STR και η Tourism Economics, πιστεύουν ότι η πρόσφατη διακύμανση της βρετανικής λίρας στη χρηματιστηριακή αγορά συναλλάγματος είναι μία πρώιμη ένδειξη του συνολικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει το Brexit στο σύνολο της οικονομίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Οι περισσότερες από τις επιπτώσεις πιθανόν να αφορούν στην εμπιστοσύνη για ταξίδια -ειδικά για τα επαγγελματικά ταξίδια-, οι οποία θα προέρχεται από το αβέβαιο περιβάλλον. Οι προβλέψεις της STR για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λονδίνου παράγονται σε συνεργασία με την Tourism Economics, μία εταιρεία της Oxford Economics.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Η STR και η  Oxford Economics εκτιμούν ότι ένα πιθανό σενάριο Brexit θα ήταν αρνητικό για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Αγγλίας.
Η ασθενέστερη εγχώρια ξενοδοχειακή ζήτηση των καταναλωτών – που συνάδει με τη μείωση του ΑΕΠ – και η αύξηση της ανεργίας πρέπει να αναμένεται αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την Ε.Ε..
Μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις επενδύσεις κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων των ξενοδοχείων, εξαιτίας του επακόλουθου αβέβαιου επιχειρηματικού κλίματος του Brexit. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία είναι μία μεγάλη συνιστώσα για την ξενοδοχειακή αγορά του Λονδίνου.

Από την άλλη πλευρά, η κατακόρυφη πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών που αναμένεται από την Oxford Economics μετά από το Brexit θα κάνει το Λονδίνο πιο προσιτό έως ένα βαθμό. Είναι πιθανό ότι αυτό θα ήταν αρκετό ώστε να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση. Το κλίμα της αγοράς θα παίξει κάποιο ρόλο και θα μπορούσε να οξύνει τις όποιες αρνητικές συνέπειες εάν μία ψήφος εξόδου ακολουθηθεί από μία επιδείνωση των σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Αντιθέτως, μία ομαλή μετάβαση και μία συνεχιζόμενη αντίληψη του Λονδίνου σαν ένα θετικό μέρος για επίσκεψη και συναλλαγές θα μπορούσε να εντείνει τα θετικά αποτελέσματα των τιμών.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Ενώ η Oxford Economics προβλέπει ότι το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη συνολική εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα είναι αρνητικό, υπάρχει μία δυνητικά θετική επίδραση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω της οικονομικής “προσιτότητας” του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λονδίνου ως προορισμού, η οποία προέρχεται από μία ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία.
Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα πιθανόν να παραμείνει, κυρίως από τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χαμηλότερων επενδύσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις των επαγγελματικών ταξιδιών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *