Συνάντηση Μητσοτάκη – Περιφερειαρχών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ
  • Κώστας Αγοραστός: «Στις Περιφέρειες είμαστε όλοι μια γροθιά και προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί»

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ευχήθηκε για μία «αληθινή, ειλικρινή συνεργασία. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρμαχος του ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι με αυτήν την επίσκεψή του στην ΕΝΠΕ εγκαινιάζεται ένας κύκλος ουσιαστικής συνεργασίας. 

Κ. Μητσοτάκης: «Είμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα κύκλο ουσιαστικής συνεργασίας ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Υπήρξα – και παραμένω – υπέρμαχος του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών. Σωστά αναδείξατε, στην εισαγωγή σας, τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει επιτελέσει ο σχετικά νέος αυτός θεσμός. Όχι απλά και μόνο στη διαχείριση ζητημάτων καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στη δρομολόγηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Και εκεί πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία έχετε επιτελέσει αυτό το κομμάτι της αποστολής σας.
Θα σταθώ σε κάτι το οποίο είπες, αγαπητέ Κώστα, στην εισαγωγή: Ότι προσβλέπεις σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο μαζί μας. Αυτό θέλουμε και εμείς. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από το δικό μας προγραμματικό λόγο, θεσμικές ατέλειες, που ταλανίζουν και σήμερα ακόμα, την Αυτοδιοίκηση συνολικά. Να αντιμετωπίσουμε, σε συνεννόηση μαζί σας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με περιττή γραφειοκρατία, που δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και να επαναδρομολογίσουμε – κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικό σημαντικό – τα όρια άσκησης εξουσίας και αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διακυβέρνησης.
Όταν είχα βρεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα από τα σημαντικά έργα τα οποία είχαμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, αφορούσε ακριβώς ένα έργο το οποίο προσδιόριζε αυτά τα όρια και τις αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων Αυτοδιοίκησης. Τι πρέπει να κάνει η κεντρική εξουσία; Τι πρέπει να κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες;
Άρα, οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου τους μπορεί να επιβάλει και συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών; Πώς μπορεί να ενισχυθούν οι Περιφέρειες; Και πως τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών επικαλύπτονται με αυτά των Δήμων, με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού;
Έχετε πια και εσείς, αλλά και ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, αρκετή εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνουν σχετικά σύντομες παρεμβάσεις διοικητικού χαρακτήρα. Παρεμβάσεις που να μπορούν να κάνουν και το δικό σας έργο πιο εύκολο και να απελευθερώσουν και πόρους, αλλά κυρίως και χρόνο. Έτσι ώστε να μπορείτε να επιτελείτε τη βασική σας υπηρεσία, που είναι ο σχεδιασμός και η χάραξη πολιτικής – σε περιφερειακό επίπεδο – πάντα προς όφελος των πολιτών, τους οποίους και εσείς υπηρετείτε.
Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε εδώ, όχι τόσο για να μιλήσουμε, αλλά για να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας. Προσδοκούμε σε έναν οργανωμένο διάλογο. Και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο με τους αρμόδιους Τομεάρχες, αλλά και με τη Γραμματεία του Κόμματος, η οποία αρχίζει να αποκτά ένα διαφορετικό χαρακτήρα και να εστιάζει περισσότερο στα θεσμικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Αυτοδιοίκηση.
Είμαι πάντα ανοιχτός και πάντα διαθέσιμος να συζητάμε προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αλλά φυσικά και για τα προβλήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση της τρέχουσας επικαιρότητας. Η οποία, πολλές φορές, μας ξεπερνά και μας βάζει όλους σε μία μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Όπως συμβαίνει με το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο θέλω απλά να επισημάνω την – κατά την άποψή μας – αδυναμία της Κυβέρνησης να έρθει σε μια οργανωμένη συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και ειδικά με τις Περιφέρειες, που θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο, προκειμένου να διευκολύνουν στην κατανομή αυτού του προβλήματος, σε όλη την Επικράτεια. Με έναν τρόπο, όμως, οργανωμένο σε συνεννόηση με τοπικές κοινωνίες.
Η Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Περιφέρειες έχουν εκεί να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Διότι γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αλλά μπορούν να σταθούν και πάνω από τα μικρά συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως ένας δήμαρχος να μη μπορεί ο ίδιος ή να μη θέλει να ξεπεράσει.
Προσβλέποντας, λοιπόν, σε αυτόν τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την παρουσία σας εδώ. Είμαι έτοιμος να ακούσω τους συναδέλφους και να απαντήσω στις απόψεις και στις τοποθετήσεις που είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν. Τις περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Κ. Αγοραστός: «Σας καλωσορίζουμε στην Ένωση Περιφερειών.

Στις Περιφέρειες που, τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την αλλαγή στον Καλλικράτη, έδειξαν, απέδειξαν, με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, ότι μπορούν και δημιουργούν. Και δημιουργούν σε μια χώρα, που αντιμετωπίζει και τη φτώχεια και την ανεργία.
Στις Περιφέρειες που έχουν υγιή οικονομικά.
Στις Περιφέρειες που πρέπει και κάνουν το έργο της ανάπτυξης. Αλλά ταυτόχρονα και της διαχείρισης της καθημερινότητας, των μικρών προβλημάτων, που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα για τον κάθε συνάνθρωπό μας.

Στις Περιφέρειες των πολλών έργων. Που έριξαν χρήμα στην πραγματική οικονομία. Που αξιοποιούν και το τελευταίο ευρώ της Ευρώπης.
Στις Περιφέρειες, που – στις δύσκολες στιγμές – δεν σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Δεν παραδοθήκαν, όταν είχαμε πρόβλημα χρηματοδότησης και σταμάτημα των έργων το καλοκαίρι. Και πρότειναν πραγματικά βιώσιμη λύση με την αλλαγή στο 100% της χρηματοδότησης από την Ευρώπη. Έτσι ώστε να πάρουμε ετεροχρονισμένα τα εθνικά χρήματα, τα οποία είχαν επενδυθεί σε έργα από το ’07 έως το ’15, τον Οκτώβριο.
Στις Περιφέρειες, που έχουν ένα συγκεκριμένο μελετημένο πρόγραμμα για το νέο ΕΣΠΑ, που βγήκε με συλλογική ηγεσία από κάτω προς τα πάνω. Και ταυτόχρονα ένα έργο, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί. Γιατί καλούνται να το υλοποιήσουν εκείνοι που το αποφάσισαν.
Σε ότι αφορά στο προσφυγικό οι Περιφέρειες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της κρίσης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με σεβασμό και ενδιαφέρον.

Η Ελλάδα είναι στην 1η γραμμή της γεωπολιτικής, δηλαδή του συνδυασμού των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτισμικών, κοινωνικών διακυβευμάτων. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεργασία.

Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται όσο ποτέ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή και κοινωνική ισορροπία. Η νέα Ελλάδα θα είναι η Ελλάδα των Περιφερειών. Η αλήθεια, η ουσία, η επεξηγηματικότητα και η κυριολεξία, είναι δυνάμεις επαναστατικές, απελευθερωτικές και δημιουργικές.

Υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Είναι η ταχύτητα επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείων και Περιφερειών. Για το καλό των συνανθρώπων μας πάντα. Είναι η ελλιπής χρηματοδότηση όσον αφορά το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτες και να αποκαταστήσουμε την ασφαλή επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων και της μετακίνησης των εμπορευμάτων. Προβλήματα τα οποία έχουμε. Και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία – είναι η απαρχή σήμερα μιας συνεργασίας – με επόμενες συναντήσεις να συζητήσουμε.

Γιατί εμείς προσδοκούμε στη συνεργασία. Εμείς εδώ, όλοι μια γροθιά, προσπαθούμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπό μας και να φέρουμε και ανάπτυξη στις Περιφέρειές μας. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, έχουμε αναγάγει την προσωπική μας ευθύνη σε εθνική ευθύνη. Παίρνουμε ευθύνες. Δεν επιδιώκουμε μετάθεση ευθυνών. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και για έργα και για προγράμματα που δεν μας αναλογούν. Βάζουμε μπροστά το ‘’εμείς’’ και όχι το ‘’εγώ’’. Σας ευχαριστούμε πολύ. Και προσδοκούμε και σε άλλες συναντήσεις για την επίλυση προβλημάτων των συνανθρώπων μας».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *