Φωτό: Pexels

Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια σειρά από συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων έλαβαν χώρα τελευταία στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, με το Iberostar Las Dalias, στην Τενερίφη, να αλλάζει χέρια, μεταξύ των άλλων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον οίκο HVS, η αμερικανική επενδυτική εταιρία Starwood Capital Group προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση του Iberostar Las Dalias, Costa Adeje, στην Τενερίφη, από την ισπανική τουριστική εταιρία και τον ξενοδοχειακό όμιλο Iberostar Group, έναντι τιμήματος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ (238.000 ευρώ ανά δωμάτιο), με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης.

Το τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 420 δωματίων, ξενοδοχείο, το οποίο μόλις πρόσφατα επαναλειτούργησε μετά από ανακαίνιση, πρόκειται να αποκτηθεί από το μη εισηγμένο REIT της Starwood, Starwood Real Estate Income Trust, αποτελώντας τη δεύτερη ευρωπαϊκή επένδυση του REIT με χρηματοδοτική μίσθωση και την πρώτη στην Ισπανία.

Από την άλλη, η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KSL Capital Partners απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ολλανδικού ομίλου Eden Hotels από την οικογένεια Dijkstra, η οποία έχτισε τον όμιλο μέσω τριών γενεών, τα τελευταία 75 χρόνια, ώστε σήμερα να περιλαμβάνει 14 ξενοδοχεία με σχεδόν 2.000 δωμάτια, κυρίως, στο Άμστερνταμ και σε άλλες ολλανδικές πόλεις.

Οι όροι της επένδυσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Η οικογένεια Dijkstra θα διατηρήσει ένα σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στον όμιλο και ο Leon Dijkstra θα παραμείνει στον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος.

Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Eden Hotels περιλαμβάνουν το Eden Hotel Amsterdam, 400 δωματίων, που βρίσκεται στον ποταμό Amstel κοντά στο Rembrandtplein, καθώς και το Hard Rock Hotel Amsterdam American, που βρίσκεται στο Leidseplein.

Η νέα συνεργασία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου στην Ευρώπη.

Μία ακόμη στρατηγική συμφωνία αφορά στην ενός χαρτοφυλακίου έξι ξενοδοχείων, 1.900 δωματίων, στη Σαρδηνία και τη Σικελία,  της Mangia, στην Ιταλία, από την Hotel Investment Partners (HIP), στην οποία ανήκει μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Blackstone.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η οικογένεια Mangia θα παραμείνει ως μέτοχος στην κοινοπραξία και θα συνεχίσει να λειτουργεί τα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τρία ακίνητα στη Σαρδηνία (Cala Blu, Marmorata και Agrustos) και τρία στη Σικελία (Brucoli, Costanza και Pollina).

Η HIP και η οικογένεια Mangia συμφώνησαν να επενδύσουν 85 εκατ. ευρώ για την επανατοποθέτηση αυτών των έξι περιουσιακών στοιχείων, τα επόμενα χρόνια.

Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη “εμπλοκή” της HIP στην Ιταλία, η οποία επεκτείνει περαιτέρω τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων-θερέτρων στη Νότια Ευρώπη, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον 71 ακίνητα και περίπου 21.000 δωμάτια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *