money tourism copyright photo vouli 2020
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύγκρουση στην Βουλή για τον Τουρισμό | “Καλά Χριστούγεννα” λέει η Κ. Νοτοπούλου | “Τέλμα και αδιέξοδο” διαπιστώνει ο Γ. Φραγγίδης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σύγκρουση γύρω από τον Τουρισμό σημειώθηκε σήμερα στην Βουλή, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τον Τουρισμό, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το υπουργείο Τουρισμού για προχειρότητα και τον Χάρη Θεοχάρη να κάνει τονίζει ότι «Απαιτείται εθνική προσπάθεια για τη στήριξη του Τουρισμού” και να υπογραμμίζει ότι “Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με ξεκάθαρο στόχο για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης υπογράμμισε  στην τοποθέτησή του ότι είναι “Κατώτερη των περιστάσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση», ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου ρώτησε ρητορικά: «Καλά Χριστούγεννα» θα μας παρουσιάσετε το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού; 

Στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για τον Τουρισμό,  συγκαταλέγονται μέτρα, όπως:

  • μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στον τουρισμό,
  • ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και «κούρεμα»,
  • επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα,
  • αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων,
  • αναστολή πλειστηριασμών για όλο το 2021, κ.ά..
ksd PRIMAGEL
adv

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον Τουρισμό, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού κ. Γιώργος Φραγγίδης, άνοιξε τον κύκλο των τοποθετήσεων, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης στον τουρισμό την περσινή χρονιά, τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου. Όμως και προϋπάρχοντα της πανδημίας προβλήματα, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook και ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμειναν χωρίς αντιμετώπιση.

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ούτε φέτος έχει πείσει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα, τη στήριξη και την ανάκαμψη του τουρισμού. Η κατάσταση στην τουριστική αγορά είναι επισφαλής και αμφίσημη. Οι κρατήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Η υγειονομική εικόνα της χώρας είναι επιβαρυμένη αλλά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς ούτε ο εμβολιασμός των εργαζομένων του κλάδου έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπαιδευτεί στα νέα βελτιωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι πύλες εισόδου της χώρας για τον οδικό τουρισμό δεν έχουν ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Τα ξενοδοχεία covid πέρυσι ήταν ένα φιάσκο λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων και πολλά δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για την  περσινή χρονιά. Τι διαφορετικό έχετε προνοήσει φέτος; συνέχισε ο υπεύθυνος τομέα τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, φυτοζωούν ή απειλούνται με λουκέτο. Οι εργαζόμενοι βιώνουν ανασφάλεια, εργασιακά κεκτημένα ετών διακυβεύονται, πολλοί έχουν μείνει απροστάτευτοι, η ανεργία αυξάνεται. Η  κυβέρνηση ψάχνει ευκαιρία να αποκλείσει δικαιούχους από μέτρα στήριξης, όπως στην περίπτωση των τουριστικών λεωφορείων, όπου θέτει ως προϋπόθεση για την επιδότησή τους την προσκόμιση του Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμου Σήματος, το οποίο οι  μισοί περίπου δεν έχουν κατορθώσει να εκδώσουν εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Φραγγίδης υπενθύμισε στους υπουργούς ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει  ήδη από πέρυσι ένα σχέδιο εξόδου του τουρισμού από την κρίση, ενώ συνεχώς κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι ευτυχές ότι υιοθετήσατε την πρότασή μας, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψή μας με την FedHATTA, για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους, είπε χαρακτηριστικά.

Στις προτάσεις μας συγκαταλέγονται επίσης μέτρα ,όπως:

  • μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στον τουρισμό,
  • ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και «κούρεμα»,
  • επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα,
  • αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων,
  • αναστολή πλειστηριασμών για όλο το 2021, κ.ά..

Για τα self tests, που πρόσφατα ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στον εβδομαδιαίο υγειονομικό έλεγχο, εμείς προτείνουμε να γίνονται στη μέση της εβδομάδας, ενώ κάθε Δευτέρα να πραγματοποιείται έλεγχος από τον ΕΟΔΥ.

Ο υπεύθυνος τομέα τουρισμού εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση για το περσινό καχεκτικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ με 3 εκατ. ωφελούμενους και 15 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Επιπλέον, σημείωσε, το ίδιο το τουριστικό προϊόν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, με έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού βιωματικής εμπειρίας, την ψηφιοποίηση των  υπηρεσιών, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, την αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Η κρουαζιέρα χρειάζεται επανασχεδιασμό, το πρόβλημα των δασικών χαρτών και ό,τι εμποδίζει τις τουριστικές επενδύσεις να επιλυθούν. Διαχρονικό αίτημα αποτελεί η δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO).

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Αδρανεί, συνέχισε ο βουλευτής. Το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει ότι ο τουρισμός είναι πολυπαραγοντικός και απαιτεί σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας. Αν και ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί δύο φορές την κατάθεση δεκαετούς πλάνου, δεν το έχει κάνει πράξη μέχρι τώρα.

Το ίδιο συνέβη και με την τουριστική εκπαίδευση, που χρειάζεται ένα νέο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αποκτήσει νέα ποιότητα. Η Ελλάδα, ως τουριστική χώρα, θα μπορούσε να αποτελεί εκπαιδευτικό πόλο έλξης και να διαθέτει Πρότυπη Σχολή Τουρισμού, με φοιτητές από όλον τον κόσμο.  Αντ΄αυτού, συνεχίζεται η υποβάθμιση των Ανωτέρων Σχολών Τουρισμού.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, ο τουρισμός επωφελείται έμμεσα, με κονδύλια κατώτερα της συμβολής του στην ελληνική οικονομία. Η προσέγγιση κι εδώ είναι αποσπασματική και χωρίς φιλοσοφία, ενώ δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα, πού θέλουμε να πάμε τον ελληνικό τουρισμό και πώς θα επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι ο ρεαλιστικός στόχος για το 2021 είναι να αποτελέσει μια χρονιά επιβίωσης, συντήρησης και θεμελίωσης γερών βάσεων για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Αυτό σημαίνει ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.  Αυτός ήταν και ο σκοπός που καταθέσαμε αυτήν την επίκαιρη επερώτηση, για να δούμε τι δεν έγινε σωστά πέρυσι και να συνεισφέρουμε όλοι σε μια πιο επιτυχημένη φετινή χρονιά, για το καλό του τουρισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί στη Βουλή 5 μήνες μετά την κατάθεσή της και λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της σεζόν.

Η Κ. Νοτοπούλου

Ο κλάδος του Τουρισμού βαδίζει με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στα τυφλά τόνισε η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΙΝΑΛ εκπροσωπώντας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένα μήνα πριν το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού, το τοπίο όπως είπε παραμένει «πιο θολό από ποτέ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται σε εξαθλίωση εδώ και ένα χρόνο και η κυβέρνηση τους γυρίζει ανάλγητα την πλάτη».

«Κ. Υπουργέ έχετε δυσανεξία στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης την τελευταία περίοδο, επιτρέψτε μου να σας ξανα συστήσω στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες » τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου σχολιάζοντας πως ο Υπουργός Τουρισμού έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει σε Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού που έχει κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου.

notopoulou«Θα μου πείτε, κάλλιο αργά παρά ποτέ έρχεστε να απαντήσετε στην επίκαιρη επερώτηση των συναδέλφων του ΚΙΝΑΛ από τον Δεκέμβριο του 2020, στα μέσα Απριλίου(!) κι ενώ πανηγυρικά εχετε διακηρύξει το άνοιγμα του τουρισμού σε λιγότερο από ένα μήνα. Στην δική μας πότε αλήθεια προγραμματίζετε να ανταποκριθείτε; Να πούμε καλά Χριστούγεννα; Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα Χριστούγεννα που θα μας την απαντήσετε θα ξανά ζήσουμε το κάναμε λάθος νούμερο δυο του κ. Γεωργιάδη» ανέφερε η Τομεάρχης Τουρισμού τονίζοντας πως η περσινή καταστροφική διαχείριση δεν έγινε μάθημα και σήμερα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου, όλα να είναι στον αέρα!

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε τον κ. Θεοχάρη να απαντήσει αν συμφωνεί με το σχόλιο του κ. Γεωργιάδη που δήλωσε οτι «ο Τουρισμός μπορεί να ανοίξει χωρίς να ανοίξει η εστίαση».

Η Τομεάρχης Τουρισμού υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή επιχειρείται άνοιγμα του Τουρισμού στο κενό, με πρωτόκολλα που ακόμη δεν είναι γνωστά, με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό στον αέρα, χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ στους τουριστικούς προορισμούς.

«Διαλύονται κόποι μιας ζωής, συνθλίβονται επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το απειλητικό φάσμα της ανεργίας και της πείνας και καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με 534 ευρώ το μήνα εδώ και έναν χρόνο. Ορισμένοι ούτε  αυτό το πενιχρό επίδομα» υπογράμμισε αναφέροντας  παραδείγματα εργαζομένων που εμπαίζει η κυβέρνηση όπως Ξεναγούς, Τουριστικούς συνοδούς, εποχικούς εργαζόμενους, εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία, τους επαγγελματίες της εστίασης. Εποχικά καταστήματα.

Η Τομεάρχης Τουρισμού επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση. Για ένα ξεχωριστό και γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Με μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Η Τομεάρχης Τουρισμού κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σχετικά με το σχέδιο για την υποδοχή των πρώτων τουριστών που ηδη καταφθάνουν στην χώρα. «Με ποια πρωτόκολλα και ποιες διαδικασίες θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις;».

«Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μία καθόλου σοβαρή κυβέρνηση που το έχει ρίξει σε πανηγύρια και βαφτίσια» σχολίασε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Κ. Νοτοπούλου κάλεσε τον κ. Θεοχάρη να απαντήσει, ποιο είναι το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό; Ποια η προετοιμασία για τα χερσαία σύνορα της χώρας και τη διαχείριση των εισερχόμενων τουριστών; Για ποιο λόγο η επιμονή στον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA; Τι θα γίνει με το γιώτινκ; Τι θα γίνει με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία; Ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν στις κρουαζιέρες; Τι θα γίνει με τα επιστημονικά συνέδρια και τους αρχαιολογικούς χώρους και τι γίνεται με το «πείραμα» της Ρόδου.

Τραγέλαφος κατάντησε είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τον κίνδυνο αν νοσήσει με covid κάποιος τουρίστας, κάτι το οποίο όλοι απεύχονται, που θα νοσηλευτεί; Στις ανύπαρκτες τοπικές μονάδες υγείας;

«Πολύ φοβάμαι διαβάζοντας τις δηλώσεις σας  που μοιάζουν ανατριχιαστικά με τις περσινές, ότι εξακολουθείτε να μην έχετε συναίσθηση της ευθύνης που έχετε απέναντι στον ελληνικό τουρισμό. Ο τουρισμός κύριε Υπουργέ είναι πρωτίστως εμπιστοσύνη. Αλλά κανείς δε μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη πια. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Φροντίστε λοιπόν να βάλετε τάξη στο χάος σας πριν τις 14 Μαΐου»

Ο Χ. Θεοχάρης

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή απαιτείται στήριξη της εθνικής προσπάθειας για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Η Ελληνική Κυβέρνηση υποβάλλει το σχεδιασμό της για το ασφαλές άνοιγμα στην Υγειονομική Επιτροπή και προχωρά σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας υπάρχουν και ισχύουν, στη βάση όσων εφαρμόστηκαν πέρυσι, καθώς αποδείχθηκαν άκρως επιτυχημένα και αποτελεσματικά. Οι ρυθμίσεις είναι κοινοποιημένες στην αγορά. Κάνουμε μία πολύ ενεργή προσπάθεια για το άνοιγμα των αγορών. Στόχος μας είναι να δείξουμε μια καθαρή εικόνα στο εξωτερικό, κάτι που επιτυγχάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες τις οποίες συνάπτουμε. Είμαστε η 1η χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου».

Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «πέρυσι, το 2ο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μπορείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση, τη στιγμή που τον Αύγουστο είχαμε 180 κρούσματα σε 3 εκατ. τουρίστες. Το 2ο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώβριο, όχι τον Αύγουστο του 2020. Επίσης, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ, καταφέραμε τελικά να έχουμε έσοδα 35% περισσότερα, φτάνοντας στα 4,3 δισ. ευρώ».

theoharisΑπευθυνόμενος στους βουλευτές και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα επιμέρους σημεία της επίκαιρης ερώτησης ως εξής:

– Για τα self tests: «Η χώρα μας πρωτοπορεί και στον τομέα των self tests, τα οποία αποτελούν ένα βασικό εργαλείο θωράκισης της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα παρέχει δωρεάν».

– «Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων, υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και πρωτόκολλα λειτουργίας, παράλληλα με το αποτελεσματικό σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγόριθμο ‘EVA’. Πρόκειται για μια δυναμική και απαραίτητη διαδικασία. Ανοίγουμε τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα και στο Νυμφαίο διότι έχουμε σχέδιο, το οποίο και υλοποιείται. Φέτος ανοίγουμε όλους τους διασυνοριακούς σταθμούς, σταδιακά ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο, την ώρα που το σχέδιο αυτό ήδη υλοποιείται».

– «Από σήμερα (19/04/2021) οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και να υπόκεινται σε περιορισμούς».

– «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι η πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, την οποίαν υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις τον Φεβρουάριο, κιόλας υλοποιείται τώρα».

– «Δεν υπάρχουν COVID-Free νησιά. Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος υλοποιείται από το στρατό, για επιχειρησιακούς λόγους και μόνον εμβολιάστηκαν κάποια ακριτικά κυρίως νησιά».

– «Ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν εξαρτάται μόνο από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εξαρτάται και από τις εταιρείες παραγωγής και από τις συμφωνίες της ΕΕ.

Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι οι εργαζόμενοι του τουρισμού θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά στον εμβολιασμό ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν μας  και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μεταφράζεται σε τείχος εμπιστοσύνης».

– «Ως Κυβέρνηση στηρίξαμε τους εργαζόμενους με το Πρόγραμμα ‘Γέφυρα’ και θα συνεχίσουμε τη στήριξη, με όσα μέτρα χρειαστούν. Στηρίξαμε επίσης κλάδους της αγοράς, όπως η κρουαζιέρα, κάτι που φαίνεται και φέτος. Ενισχύουμε ουσιαστικά και έμπρακτα τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων διότι χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον τουριστικό κλάδο».

– «Ευχαριστούμε τον ιδιωτικό τομέα για τη συνεργασία του. Η επιτυχία του περσινού ανοίγματος φάνηκε και από τη βράβευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ ως το 5ο πιο ασφαλές αεροδρόμιο στον κόσμο και της ‘Aegean’ ως η 4η πιο ασφαλής αεροπορική εταιρεία. Παράλληλα, η βράβευση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση της χώρας μας στο εξωτερικό».

-«Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε και το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως. Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκινήσεις μια ημερομηνία, δεν  υπάρχει διακόπτης του τουρισμού. Χρειάζεται χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Και όταν λέμε ότι ανοίγουμε, εννοούμε ότι αφήνουμε την αγορά να προχωρήσει σε λύσεις και συμφωνίες. Δίνουμε μια καθαρή εικόνα. Το ότι έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με σταθερά βήματα. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο εύσημο. Πέρσι δεν υπήρχε η ίδια γνώση. Φέτος έχουμε και τα εμβόλια και τα ‘rapid tests’ τα οποία και θα αξιοποιήσουμε.

Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε ώστε να μην αιφνιδιάζουμε και να δημιουργήσουμε μια πιο φιλική σχέση σε σύγκριση με πέρσι.

Υπάρχουν 5 επίπεδα άμυνας τα οποία επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα. Πρώτη  προϋπόθεση για να έρθει κάποιος τουρίστας είναι είτε να είναι εμβολιασμένος είτε με αρνητικό τεστ είτε να έχει αποδεδειγμένα αναρρώσει. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στη χώρα μας. Όλοι υπόκεινται σε στοχευμένο έλεγχο, ακόμα και οι εμβολιασμένοι. Έτσι έχουμε και ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου. Τρίτον, απομονώνονται άμεσα μαζί με τις οικογένειές τους τυχόν κρούσματα. Και για αυτό έχουμε τα ξενοδοχεία απομόνωσης. Επίσης υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα οποία δουλέψαμε σκληρά μαζί με τους υγειονομικούς και τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα. Τέλος, υπάρχει και ο εμβολιασμός».

-«Είναι χρέος μας τα ‘θέλω’ του παγκόσμιου τουρίστα, να μπορέσουμε να τα προσφέρουμε ως έναν ελάχιστο τρόπο να βοηθήσουμε για να ξαναβρεθεί η ισορροπία και η κανονικότητα. Γιατί ‘All you want is Greece’. Αυτό που θέλεις, που χρειάζεσαι, βρίσκεται εδώ. Διότι η χώρα μας απέδειξε ότι σέβεται και τους πολίτες της και τους φίλους της που επιλέγουν να την επισκεφτούν».

Σχόλιο του Βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την τουριστική επανεκκίνηση

Ο κ. Θεοχάρης με τυμπανοκρουσίες ανακοινώνει ξανά και ξανά το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Χωρίς σχέδιο και με τους γνωστούς αποτυχημένους ερασιτεχνισμούς που κοστίζουν στη δημόσια υγεία και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν.

Παραμένουν αμείλικτα τα ερωτήματα, αν θα καταφέρει ο Τουρισμός να επανακάμψει και πάλι ως ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας, δίδοντας πνοή στον κόσμο του που αγωνιά για το αύριο.

Λέμε ευθέως στον κ. Υπουργό πως η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου θα εγκλωβίσει τον κλάδο στις περσινές παλινωδίες με τα οικτρά αποτελέσματα.

Πρόκειται για ουσιαστικό εμπαιγμό, όταν καλούνται ξενοδόχοι και επαγγελματίες τουριστικών καταλυμάτων να μπουν στη μάχη του ανοίγματος του τουρισμού, όντας οικονομικά και ηθικά καταρρακωμένοι, στερούμενοι και την ελάχιστη χρηματική ρευστότητα που διέθεταν, ταυτόχρονα υπό το σοβαρό κίνδυνο να τεθούν εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και απλήρωτοι εδώ και έναν χρόνο.

Είναι πέρα από κάθε λογική, όταν επιλέγεται αδικαιολόγητα να μην ενταχθούν στα μέτρα επιδότησης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι των τουριστικών γραφείων και οι επιχειρήσεις τους που διακινούν το 85% περίπου του οργανωμένου τουρισμού της χώρας και απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους.

Είναι επιπλέον, ανήκουστο για έναν Υπουργό της Ανάπτυξης, τον κ. Α. Γεωργιάδης εν προκειμένω να μιλά για άνοιγμα του Τουρισμού δίχως, την παράλληλη λειτουργία της εστίασης.

Άγνοια ή πανικός, ας μας το απαντήσει ο ίδιος.

Αλλά, είναι και απορίας άξιο των σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης εφαρμόζοντας σε Ρόδο και Κέρκυρα πιλοτικό πρόγραμμα για Ολλανδούς τουρίστες να μεθοδεύει τη γενίκευση του προτύπου των all inclusive διακοπών που ευνοεί φυσικά, τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και συγκροτήματα.

Είναι δεδομένο πώς η ελληνική οικονομία, αλλά και ο κόσμος δεν αντέχει άλλη μια χρονιά αποτυχίας στον τομέα του τουρισμού γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

Όσο συνεχίζει το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση σε αυτό το ρυθμό, μόνον εξαιρετικά αρνητικές απώλειες μετρά η κοινωνία μας από τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Tagged

1 σχόλιο στο “Σύγκρουση στην Βουλή για τον Τουρισμό | “Καλά Χριστούγεννα” λέει η Κ. Νοτοπούλου | “Τέλμα και αδιέξοδο” διαπιστώνει ο Γ. Φραγγίδης

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *