pkm

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “World Travel Market”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι ισχυρές επιδόσεις των τουριστικών μεγεθών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη φετινή της συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση “World Travel Market” στο Λονδίνο (5-7 Νοεμβρίου 2018), όπου η Περιφέρεια φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ.

Παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, αλλά και οι επικεφαλής της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, κατά τις συναντήσεις τους με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονία σε ξεχωριστό τουριστικό προορισμό ανάμεσα στους 70 συνεκθέτες του περιπτέρου του Ε.Ο.Τ. με ανερχόμενη δυναμική και με ενισχυμένη παρουσία στη διεθνή τουριστική αγορά για την επόμενη πενταετία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εξαιρετικές επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας για το 2017, έτος κατά το οποίο η Κεντρική Μακεδονία παραμένει πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας σε αφίξεις, με περισσότερα από 7 εκατομμύρια επισκέπτες και με αυξημένες κατά 1 εκατομμύριο τις αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2016. Εξάλλου, οι ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό και τα συνεχή ιστορικά-ρεκόρ σε έσοδα, αφίξεις και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βρετανικών ΜΜΕ στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market.

Ανάλογες ήταν οι επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας και στις διανυκτερεύσεις, με αύξηση πάνω από 10%, καθώς και στα τουριστικά έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιδόσεις αυτές ενισχύθηκαν και αναμένεται να υπάρξει νέο ιστορικό ρεκόρ για την Κεντρική Μακεδονία, παράλληλα με το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων σε επίπεδο χώρας, το οποίο θα αγγίξει τα 33 εκατομμύρια τουρίστες και περίπου τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό για την Κεντρική Μακεδονία για το έτος 2018. Μάλιστα στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market ειδικοί του τουριστικού τομέα θεωρούν ότι η δυναμική της Κεντρικής Μακεδονία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στις προκρατήσεις από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ θετικό κλίμα στην έναρξη των  προκρατήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά.

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, μετά και τη συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market, ότι και την επόμενη χρονιά τα τουριστικά μεγέθη για τους προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας θα ενισχυθούν σημαντικά.  Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να είναι και το 2019 η πρώτη Περιφέρεια όχι μόνο σε αφίξεις, αλλά και σε έσοδα. Κατ’ επέκταση αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη με την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, την ανάταση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και φυσικά, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Περιφέρειάς μας.

Οφείλουμε να δουλέψουμε μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συνεργαστούμε με αγαστή σύμπνοια και την επόμενη χρονιά, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία και η κρίσιμη χρονική συγκυρία που ο τουρισμός καλπάζει. Άλλωστε τα λαμπρά τουριστικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών οφείλονται ακριβώς σε αυτή τη συνεργασία και στο κοινό όραμα που έχουμε μοιραστεί και έχουμε επιτύχει όλοι μαζί, να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία πρώτη Περιφέρεια στον τουρισμό», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Παράλληλα με τη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “World Travel Market”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε θεματική εκδήλωση στο Λονδίνο για την προβολή και προώθηση του θρησκευτικού και του ιστορικού της τουρισμού, σε στοχευμένο κοινό εκπροσώπων των Βρετανικών ΜΜΕ και τουριστικών πρακτόρων (6 Νοεμβρίου 2018).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλούσια πολιτισμική και θρησκευτική παρακαταθήκη του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών, μέσα από τη διαδρομή του στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς και τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Ο Απόστολος Παύλος, με την παγκόσμια ακτινοβολία της προσωπικότητάς του, αποτελεί εξέχουσα μορφή για τη χριστιανική θρησκεία και συνιστά σημείο αναφοράς για την υλοποίηση της στρατηγικής προώθησης και προβολής του θρησκευτικού τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας και της εδραίωσής της ως προορισμού με απαράμιλλη ιστορία και πλούσιο πολιτισμό με βαθιές ρίζες.

Η δεύτερη παρουσίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Λονδίνο αφορούσε στα μνημεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, για τα οποία το ενδιαφέρον των βρετανικών τουριστικών πρακτόρων ήταν πολύ μεγάλο και πολλοί από αυτούς τα έχουν εντάξει στα προγράμματά τους. Μάλιστα, το “Μέτωπο της Θεσσαλονίκης” (Salonica Front WWI) προτείνεται ως ένα από τα 10 καλύτερα war memorial tours στον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Daily Mail” του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το νέο οπτικοακουστικό υλικό θεματικής τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέματα τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και το «Μέτωπο Πολέμου της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας» (War Memorial).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *