ksd photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Άνοιξαν οι πωλήσεις για εισιτήρια Αθήνα – Μόσχα με την AEGEAN

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η AEGEAN άνοιξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για την πτήση Αθήνα – Μόσχα, με την πρώτη πτήση να είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Όπως έχει γράψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έχει συμφωνηθεί η έναρξη 2 εβδομαδιαίων πτήσεων από ελληνικό αερομεταφορέα και 2 ακόμη από ρωσικό, μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών αρχών, έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες, πλην όμως ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Προς τούτο οι ελληνικές αρχές στις 7 Σεπτεμβρίου εξέδωσαν Notam, η οποία με δύο παρατάσεις ισχύει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και η οποία προφανώς θα ανανεωθεί, χωρίς ωστόσο οι ρωσικές αρχές, όπως προαναφέρεται, να δώσουν την άδεια για την επανέναρξη των πτήσεων.

Η έναρξη στις πωλήσεις των εισιτηρίων από την AEGEAN προφανώς υποδηλώνει την δέσμευση των ρωσικών αρχών να δώσουν τις σχετικές άδειες, αλλά απομένει να επιβεβαιωθεί.

money tourism copyright
Το αεροδρόμιο Domotetovo της Μόσχας | money tourism copyright photo

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Aeroflot, δεν έχει ανοίξει τις πωλήσεις εισιτηρίων προς την Ελλάδα.

Όπως προαναφέρεται η έναρξη των πτήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα ενεργοποιηθούν οι άδειες από την ρωσική πλευρά, θα γίνει από την AEGEAN στις 25 Οκτωβρίου, οι πτήσεις θα γίνονται Κυριακή και Πέμπτη, και αυτή τη στιγμή το εισιτήριο για την πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας κοστίζει 167,18 ευρώ και η επιστροφή την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 159,67 ευρώ. Οι πτήσεις της AEGEAN θα εκτελούνται με αεροσκάφη Airbus A320.

Το ρεπορτάζ

Όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, “Άδειες για τακτικές πτήσεις από και προς την Ρωσία έδωσε ή ανανέωσε με απόφασή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών, σε αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα νέο για πτήσεις προς Ελλάδα, αν και η σχετική Notam εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο και ανανεώθηκε προχθές, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι ρωσικές αρχές αν και έχουν δώσει άδεια για δύο πτήσεις την εβδομάδα στην AEGEAN, δεν την έχουν ενεργοποιήσει ακόμη, ώστε να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ενεργοποίηση της άδειας για να ξεκινήσουν οι πτήσεις, εξαρτάται από την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής Covid της Ρωσίας, η οποία δεν έχει ληφθεί ακόμη…

Βέβαια είναι άξιο αναφοράς, ότι παρά την αποκάλυψη για την παροχή ανακριβών στοιχείων Covid από την Τουρκία, που οδήγησε σε άμεσο “κλείδωμά” της από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ρωσία κάθε ημέρα συνεχίζουν να υπάρχουν δεκάδες πτήσεις προς την Τουρκία, γεμάτες από Ρώσους τουρίστες, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση της Επιτροπής.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών, ανανεώθηκαν οι άδειες για συνέχιση των πτήσεων από και προς: Λευκορωσία, Μεγάλη Βρετανία, Αίγυπτο, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μαλδίβες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και Τανζανία.

Άδειες, που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη έχουν δοθεί για πτήσεις προς: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Κίνα, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Σαουδική Αραβία, Τουρκμενιστάν, Τσεχική Δημοκρατία και Ουζμπεκιστάν.

Επίσης δόθηκαν άδειες, χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί για πτήσεις τσάρτερ προς Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Γαλλία και Κούβα.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας. “Η άδεια είναι δικαίωμα της αεροπορικής εταιρείας, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά την επανάληψη των πτήσεων”, κατέληξε.

Πηγές που παρακολουθούν το θέμα ανέφεραν στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ότι η απόφαση για την επανέναρξη των πτήσεων, είναι πολιτική και δεν “εμπλέκονται” αεροπορικά, τουριστικά ή υγειονομικά θέματα’.

H Notam

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε στις 5 Οκτωβρίου το επιβατικό κοινό για την ανανέωση της αεροπορικής οδηγίας που αφορά τους μόνιμους κατοίκους Ρωσίας και προβλέπει παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών έως και την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

ksd AEGEAN
adv

Ειδικότερα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 παρατείνεται η notam που προβλέπει ότι όσοι επιβάτες, μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας, ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από την Ρωσική Ομοσπονδία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράλληλα με την ανανέωση της αεροπορικής οδηγίας της ΥΠΑ, παραμένει σε εφαρμογή το ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα από την Ρωσία και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Οι επιβάτες από Ρωσία υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς  τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους.  Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους. Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Notam είχε εκδοθεί στις 21 Σεπτεμβρίου και έληγε σήμερα, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσουν οι πτήσεις οι οποίες θα είναι από έναν ρωσικό και έναν ελληνικό αερομεταφορέα. Προς τούτο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη μικτή διυπουργική επιτροπή, των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *