Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% στην Εστίαση και στα Τρόφιμα, μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 13%, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους ηλικίας έως 25 ετών σε ποσοστό 80%, τόσο για τον εργοδότη, όσο και για τον εργαζόμενο, φορολογικές ελαφρύνσεις για πάνω από 100 προσλήψεις τη χρονιά και μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 1 μονάδα ανά έτος, με προοπτική το 2021 να μειωθεί στο 25%, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου με το οικονομικό επιτελείο στο Ζάππειο Μέγαρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός χώρισε το πακέτο των εξαγγελιών του σε δύο μέρη: Το πρώτο πακέτο αφορά μέτρα που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019, ενώ το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά, τονίζοντας ωστόσο, ότι όλα θα είναι μόνιμου και όχι προσωρινού χαρακτήρα.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε ωστόσο, παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Δ. Τζανακόπουλου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στην φορολόγηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στον φόρο διαμονής και στον ΦΠΑ της διαμονής.
Τουριστικοί κύκλοι σχολίασαν στο money-tourism.gr, ότι “έστω και η μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό, στην εφετινή δύσκολη χρονιά”. Ωστόσο, ανακοίνωσε την μείωση από 1.1.2020 του συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 11%, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή.
Για το 2019 ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής μέτρα τα οποία θα προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή:
- Μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση από το 24 στο 13%.
- Μετάταξη τροφίμων από το 24% στο 13%.
- Μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από το 13% στο 6%.
- Καταβολή 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, η οποία θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Για το 2020, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για πάνω από 20.000 ευρώ από την 1/1/2020.
- Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150%. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους 50%.
- Θετικές ρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για πάνω από 100 προσλήψεις τη χρονιά
- μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 1 μονάδα ανά έτος. Το 2021 θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 25%.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους ηλικίας έως 25 ετών σε ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
- Για νέους έως 29 ετών θα επιδοτείται το 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
- Μείωση φόρου εισοδήματος για τα νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1000 κατοίκους.
- Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες Α και Β.
- Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.
- Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών
- Έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας όπως ίσχυε με τον παλιό κωδικά φορολογίας εισοδήματος με πράσινο (εξυπηρετούμενο) στεγαστικό δάνειο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.
Και συνέχισε: “…θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ”.
Και κατέληξε: “Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς”.
1 σχόλιο στο “Συμβαίνει τώρα: ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ|Μείωση ΦΠΑ στην Εστίαση και στην Ενέργεια|Επιδοτήσεις για επενδύσεις-προσλήψεις|LIVE VIDEO”