money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής στη Μύκονο, με 200 βίλες βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, αποκάλυψε η ΑΑΔΕ 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Φρένο σε φοροδιαφυγή μαμούθ που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ από πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην Μύκονο, έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πιο αναλυτικά, στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ πιάστηκε εταιρεία που διαχειρίζεται πολυτελή ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση. Μέσω σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Πάρτι φοροδιαφυγής

Σχεδόν 200 υπερπολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο προβάλλονταν και ενοικιάζονταν μέσω της ιστοσελίδας, χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία. Επιπροσθέτως, προσφέρονταν και πολλές επιπλέον υπηρεσίες, όπως παροχή υπηρετικού προσωπικού, διοργάνωση πάρτι, δείπνα, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ανά ακίνητο και μόνο τα πρόστιμα αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Πώς πιάστηκαν στη φάκα

Μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις των καταλυμάτων δεν ανέφεραν τον Αριθμό Μητρώου των Ακινήτων.

Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη.

Ο Γιώργος Πιτσιλής

Όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, σε παρουσία του στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, συνοδευόμενος από τον κ. Τίμο Παπαδόπουλο, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών και τον γενικό διευθυντή Τελωνείων κ. Κωνσταντίνο Μουρτίδη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του μέλους του ΔΣ ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Δεριζιώτη, στα 580 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2022 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, έναντι μόλις 70 εκατ. € το 2017, γεγονός που δείχνει το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στον τομέα αυτό.

βραχυχρόνια μίσθωση
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως είπε ο διοικητής, τα μεγέθη αυτά είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της σχετικής νομοθεσίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για την βραχυχρόνια μίσθωση, υιοθετώντας την σχετική εισήγηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, και της συνεργασίας με τις πλατφόρμες, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό case study καλής πρακτικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, “…είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια σύλληψης φορολογητέας ύλης στο πεδίο αυτό και επιταχύνθηκε σοβαρά με την αλλαγή της νομοθεσίας. Πλέον είναι αντιληπτό από τις πλατφόρμες ότι είμαστε σύμμαχοι και κανείς μας δεν επιθυμεί ο κλάδος να αποτελεί πεδίο φοροδιαφυγής”. Και συνέχισε: “Με την συνεργασία μας με τις πλατφόρμες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διατηρούν τα ακίνητά τους προς μίσθωση σε αυτές, πιέστηκαν και δήλωσαν τα εισοδήματα, αφού ταυτοποιούνται μέσω του μητρώου. Το πρόβλημα της ταυτοποίησης είναι πανευρωπαϊκό και οι κινήσεις μας έχουν υιοθετηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές αρχές”.

βραχυχρόνια μίσθωση
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι σε όσους δεν δηλώνουν τα εισοδήματα η υπηρεσία θα καταλογίσει όλα τα σχετικά πρόστιμα, ενώ προανήγγειλε κινήσεις και συνεργασίες και με μικρότερες πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν και με άλλους τρόπους και όχι μόνο με τον κλασικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του Τουρισμού πολλάκις έχουν ζητήσει την συνολική ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σαφείς κανόνες αναφορικά με τον αριθμό των ιδιοκτησιών και των ημερών ενοικίασης σε ετήσια βάση, ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου – Ιδιοκτήτη, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΙΤΕΠ το 43% των κλινών που διατίθενται στην Αθήνα, είναι μη ξενοδοχειακές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *