spain Reyes Maroto
Η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού, κα. Reyes Maroto.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Μέτρα 723 εκατ. €, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, για την στήριξη του Τουρισμού, από την κατάρρευση της Thomas Cook

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μέτρα στήριξης του τουριστικού τομέα, ύψους 723 εκατ. €, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις από την κατάρρρευση της Thomas Cook, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ισπανική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του προγραμματισμένου για το θέμα αυτό, υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτωβρίου, όπως είχε αποκαλύψει το money-tourism.gr, είχε συνεδριάσει η μικτή διϋπουργική επιτροπή, με τους φορείς του Τουρισμού, και είχαν καταλήξει σε σειρά μέτρων, κόστους 300 εκατ. €, που τέθηκαν προς έγκριση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ωστόσο ενέκρινε μέτρα, υπερδιπλάσιου ύψους.

Τα μέτρα αφορούν κατά το ποσό των 500 εκατ. € στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στον τομέα των ψηφιακών δράσεων και υποδομών, και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους, τα 200 εκατ. € αφορούν σε χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων και τα 23 εκατ. €, είναι απευθείας επιδοτήσεις στις Περιφέρειες των Κανάριων Νησιών και των Βαλεαρίδων.

Πιο αναλυτικά, μετά από πρόταση των Υπουργείων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, και Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε σήμερα το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα, με το οποίο λαμβάνονται επειγόντως μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της αφερεγγυότητας της επιχειρηματικής ομάδας Thomas Cook, καθώς και την ενίσχυση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ισπανικού τομέα του τουρισμού.

Η υπουργός

Για την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Reyes Maroto, «η κυβέρνηση εργάστηκε έντονα για το συντονισμό του έργου των δημόσιων φορέων με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να καθορίσει μια δέσμη μέτρων που προσδιορίζεται σε αυτό το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα, με το οποίο θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις επιπτώσεις της χρεωκοπίας της Thomas Cook, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής του τουριστικού τομέα, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ισπανική οικονομία, στις νέες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς».

Έτσι, στο κείμενο του βασιλικού νομοθετικού διατάγματος, εξηγείται ότι η σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης και η ανάγκη λήψης μέτρων καθιστούν αμέσως, αναγκαία, μια κανονιστική δράση, που να προσφέρει μια γρήγορη απάντηση, και να “ανταποκρίνεται σε μια κατάσταση εξαιρετικής και επείγουσας ανάγκης”.

Υπογραμμίζει επίσης τον στόχο της προώθησης της «ουσιαστικής αντικατάστασης της εξάρτησης που έχει ο ισπανικός τουρισμός από συνεργασίες με πολλές εταιρείες και  εναλλακτικά δίκτυα, που συνδέονται με την ψηφιοποίηση και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις άμεσα”.

Οι ενέργειες και τα μέτρα πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν όλες τις αυτόνομες Περιφέρειες και κυρίως τιςς Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους, διότι έχουν μεάλη εξάρτηση και είναι πιο ευαίσθητες, στις εξαιρετικές περιστάσεις που υπάρχουν με την κατάρρευση της Thomas Cook.

Οι ενέργειες και τα μέτρα αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα σε εκείνα που έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς στον τομέα των αερολιμένων, των εναέριων μεταφορών, κ.λπ., με στόχο τη διασφάλιση της σύνδεσης με τις πλέον πληγείσες περιοχές.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τα 13 μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και τα οποία είχε αποκαλύψει μόνο το money-tourism.gr, είναι τα εξής:

1. Απαλλαγή 100% του τέλους προσγείωσης στους ναύλους επιβατών σε πρόσθετες θέσεις στις διεθνείς πτήσεις που εκτελούνται τη χειμερινή περίοδο (27 Οκτωβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020), σε σχέση με τις προγραμματισμένες στις 31 Αυγούστου 2019. Αυτό θα  ισχύσει για τις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους και αντιπροσωπεύει μείωση κατά 38% όσον αφορά το συνολικό κόστος προσγείωσης και απογείωσης.

2. Μείωση αεροναυτιαλικών τελών σε ποσοστό 12% για τη χρήση του ισπανικού εναέριου χώρου σε νέα δρομολόγια, από την 1η Ιανουαρίου 2020, η οποία θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών.

3. Ενίσχυση των δαπανών προβολής των προορισμών για την προσέλκυση και διατήρηση αεροπορικών εταιρειών.

4. Άνοιγμα γραμμής πίστωσης (δάνεια) μέχρι 200 ​​εκατ. Ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επέκταση των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης σε εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, μέχρι τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2019.

6. Δημιουργία από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης Οικονομικών τοπικών γραφείων ενημέρωσης και διαχείρισης, στα οποία θα απευθύνονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις διαδικασίες που υπάρχουν για αναβολή, αναστολή και άλλες τέτοιες διαδικασίες αναφορικά με εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και εύρεσης εργασίας για όσους έχασαν τις δουλειές τους.

7. Δημιουργία από το Υπουργείο Οικονομικών, ειδικών γραφείων στις Εφορίες στα οποία θα απευθύνονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις διαδικασίες που υπάρχουν για αναβολή, αναστολή και άλλες τέτοιες διαδικασίες αναφορικά με πληρωμές φόρων.

8. Συντονισμός μέτρων υποστήριξης και πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διαδικασία χρεωκοπίας, σε συντονισμό με τις 17 τοπικές κυβερνήσεις.

9. Ανάλυση των υφιστάμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τον επαναπροσανατολισμό τους, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των ατόμων που πλήττονται και να εξασφαλίσουν απασχόληση.spain

10. Πρόγραμμα προώθησης της Ισπανίας ως τουριστικός προορισμός, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ζήτησης εναλλακτικών αγορών προς τον βρετανικό τουρισμό, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πτώχευση του βρετανικού επιχειρηματικού ομίλου.

11. Θέσπιση ειδικών μέτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού 2019-2020, στους πιο πληγέντες προορισμούς (Κανάριοι και Βαλεαρίδες Νήσοι).

12. Ενίσχυση του Δικτύου Ευφυών Τουριστικών Προορισμών, που προωθείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του SEGITTUR, για τη βελτίωση της τουριστικής στρατηγικής των προορισμών.

13. Σχεδιασμός μιας νομικής στρατηγικής για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους, των θιγόμενων επιχειρήσεψν και ελευθέρων επαγγελματιών και των καταναλωτών.

Οι σημερινές ανακοινώσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο, το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, χωρισμένα σε έξι άρθρα, δύο πρόσθετες διατάξεις, μια μεταβατική διάταξη, μια διάταξη κατάργησης και τρεις τελικές διατάξεις, που αναλύονται ως ακολούθως:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II – Μέτρα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης

Το άρθρο 2 θεσπίζει μέτρα για τη στήριξη της παράτασης της περιόδου δραστηριότητας των εργαζομένων με εποχικές σταθερές συμβάσεις στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου και της φιλοξενίας που συνδέονται με τον τουρισμό για τις επιχειρήσεις με κέντρα εργασίας στις αυτόνομες κοινότητες των Βαλεαρίδων Νήσων και των Καναρίων Νήσων. Το επίδομα που προβλέπεται στο άρθρο 9 του βασιλικού νομοθετικού διατάγματος 8/2019, της 8ης Μαρτίου, σχετικά με τα επείγοντα μέτρα κοινωνικής προστασίας και την καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, θα εφαρμοστεί, κατ ‘εξαίρεση, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2019 και του Φεβρουάριου και του Μαρτίου 2020, επιπλέον των μηνών που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο. Το άρθρο 3 προβλέπει ότι η Υπηρεσία Απασχόλησης του Δημοσίου (σ.σ. ισπανικός ΟΑΕΔ) και οι Αυτόνομες Περιφέρειες θα συντονίσουν, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, την προστασία της απασχόλησης και την εκτέλεση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ώστε να ανταποκριθούν στην κατάσταση των εργαζομένων που πλήττονται από αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – Μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης

Το άρθρο 4 προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης στον τομέα του τουρισμού που συνίστανται στην παροχή εντολής στην κυβέρνηση να εγκρίνει μια γραμμή χρηματοδότησης ύψους έως 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων που πλήττονται. Το άρθρο 5 θεσπίζει, με σκοπό την ανάκτηση της απώλειας συνδετικότητας, την εδραίωση της διαφοροποίησης και τη βελτίωση του προορισμού, την άμεση χορήγηση των ακόλουθων επιδοτήσεων: α) στην Αυτόνομη Κοινότητα των Καναρίων Νήσων, για ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ. β) Στην Αυτόνομη Κοινότητα των Βαλεαρίδων Νήσων, για ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV – Το κρατικό χρηματοδοτικό ταμείο για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

Το άρθρο 6 ρυθμίζει το «κρατικό χρηματοπιστωτικό ταμείο για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού» (πρώην «κρατικό χρηματοδοτικό ταμείο για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών»), το οποίο θα στοχεύει στη χρηματοδότηση έργων που αναπτύσσουν τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο την προσαρμογή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως εκείνων που περιλαμβάνουν δράσεις ψηφιοποίησης, καινοτομίας και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, με διαθέσιμες πιστώσειςέως και 500 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας θα διοχετευθεί μέσω του FOCIT – που θα εγγραφεί στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – και η οικονομική διοίκησή του θα πραγματοποιηθεί από το Official Credit Institute.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ – Μέτρα γενικής ενημέρωσης

Η πρώτη πρόσθετη διάταξη προβλέπει τη θέσπιση από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις Αυτόνομες Περιφέρειες, μέτρων γενικής πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό εκκαθάριση στο πλαίσιο των διαδικασιών χρεωκοπίας των εταιρειών του ομίλου Thomas Cook.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ – Ενίσχυση της Στρατηγικής των “Έξυπνων” Τουριστικών Προορισμών

Η δεύτερη πρόσθετη διάταξη προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει € 1.485.000 στον SEGITTUR – εταιρεία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού – προκειμένου να υποστηρίξει την “στροφή” των προορισμών, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τους Έξυπνους Τουριστικούς Προορισμούς, στην προώθηση ορθών πρακτικών στην βιώσιμη ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό, στην αυξημένη κερδοφορία, στην άμβλυνση της εποχικότητας και στην επέκταση της περιόδου, μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των αφίξεων στους μήνες αιχμής.

Και χθεσινή σύσκεψη

Ακόμη, η Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Reyes Maroto, προήδρευσε χθες το απόγευμα στην ολομέλεια του ισπανικού συμβουλίου τουρισμού, συνάντηση εξαιρετικής σημασίας για την ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με την εκκρεμμότητα του Brexit και των επιπτώσεων της χρεοκοπίας του Thomas Cook στον τομέα του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός διευκρίνισε ότι η γραμμή δανείων (μέχρι 200 ​​εκατ. Ευρώ κατ ‘ ανώτατο όριο) που περιλαμβάνει το άμεσο σχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πτώχευσης του βρετανικού οργανωτή ταξιδίων, μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία που επηρεάζεται και αναπτύσσει τη δραστηριότητά της στις Καναρίους Νήσους, στις Βαλεαρίδες Νήσους, στην Περιφέρεια της Βαλένθια, στην Καταλονία και στην Ανδαλουσία. Ανέφερε επίσης ότι η μείωση των τελών προσγείωσης, θα επεκταθεί σε όλα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η AENA.

Ο υπουργός υπενθύμισε τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση, αμέσως μετά την είδηση ​​της πτώχευσης της thomas Cook, που έχουν ως εξής:

  • συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το σχέδιο για την επιστροφή των Βρετανών τουριστών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, με 177 πτήσεις που προγραμμάτισε και εκτέλεσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ,
  • συνάντηση με τις κυβερνήσεις των αυτόνομων Περιφερειώνήτων που επλήγησαν άμεσα στις 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τον πραγματικό της αντίκτυπο,
  • συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τουρισμού στις 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκαν τα μέτρα στους τομείς συνδεσιμότητας, διατήρησης της απασχόλησης, ρευστότητας των επιχειρήσεων και προώθησης της Ισπανίας ως τουριστικού προορισμού.

Όσον αφορά το Brexit, η Reyes Maroto ανέλυσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, το οποίο διαρθρώνεται γύρω από πολίτες και εταιρείες, σε τρεις τομείς (κανονιστικό, υλικοτεχνικό και ενημερωτικό), υπό την επιφύλαξη της αρχής της αμοιβαιότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της  διατήρησης των εμπορικών και τουριστικών ροών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι απαραίτητη.

Στην παρέμβασή της, ανέλυσε την κατάσταση σε μια σειρά από θέματα, όπως οι θεωρήσεις visa, ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός, η υγειονομική περίθαλψη, τα τελωνεία, τα κατοικίδια ζώα, οι πανεπιστημιακές σπουδές ή τα επαγγελματικά προσόντα. Τέλος, αναφέρθηκε στην Ισπανική διαφημιστική εκστρατεία, που ξεκίνησε από την Turespaña και απευθύνεται στους Βρετανούς τουρίστες.

Στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των:

– Υπουργείο Τουρισμού του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού
– Υπουργεία Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Κατανάλωσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
– Κυβερνήσεις όλων των Αυτόνομων Περιφερειών και Πόλεων
– FEMP
– CEOE και CEIM
– UGT και CCOO
– Επιχειρήσεις Ομοσπονδία των Περιφερειακών Ενώσεων Ταξιδιωτικών Γραφείων (FETAVE)
– Ισπανική Ομοσπονδία ξενοδοχείων και εστιατορίων (Fehr)
– Ισπανική Συνομοσπονδία των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων (CEHAT)
– Ινστιτούτο του υπεύθυνου τουρισμού
– Πανεπιστήμιο του Αλικάντε
– Exceltur
– Hosteltur
– Εταιρείες του τομέα

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *