Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash
Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Ξεκινούν οι πτήσεις από Σουηδία στις 22 Ιουλίου|Νέα αλλαγή επί τα βελτίω για το PLF

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει από τις 22 Ιουλίου τις πτήσεις από Σουηδία, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Στέλιος Πέτσας.

petsasΟ κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι από τέλη Ιουλίου, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, να επιτρέπονται οι πτήσεις από τις ΗΠΑ, με την υποχρέωση των τουριστών να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου, έως 72 ώρες πριν από την πτήση, κατά τα πρωτόκολλο που ακολουθείται στην είσοδο τουριστών από τα Βαλκάνια, από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

ksd
adv

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας είπε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στον Προμαχώνα, όπου μέχρι στιγμής τα θετικά κρούσματα είναι 4πλάσια από τα αντίστοιχα στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η έως την 11η Ιουλίου,  67.797 τεστς, εκ των οποίων 218 θετικά, ποσοστό 0,35%.Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την  εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και με την Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 15 Ιουλίου ξεκινούν και οι πτήσει από την Αγγλία.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων, στην σημερινή της συνεδρίαση θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα υπάρξει σχετική απόφαση.

Αλλαγή στο PLF

Παράλληλα, νέα αλλαγή επί τα βελτίω, έγινε στην συμπλήρωση του PLF, η εφαρμογή του οποίου υπήρξε προβληματική στην αρχή, δημιουργώντας αρκετά θέματα.

Συγκεκριμένα, μετά την αλλαγή από 48 σε 24 ώρες του ελάχιστου διαστήματος που πρέπει ο τουρίστας να συμπληρώσει την ειδική φόρμα, υπάρχει νέα αλλαγή στην διατύπωση, όπου πλέον προβλέπεται η συμπλήρωσή του έως την προηγούμενη ημέρα.Συγκεκριμένα, η νέα διατύπωση έχει ως εξής: “Travelers boarding or embarking on the previous day of the arrival will be allowed to do so upon showing the confirmation email, since they will receive their QR code during their flight or voyage”.

ksd photo
© money tourism copyright photo

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που ταξιδεύει νωρίς το πρωί μπορεί να το συμπληρώσει ακόμη και στις 23.59, βοηθώντας σημαντικά τις last minute κρατήσεις.

Πιο αναλυτικά, στο travel.gov.gr, αναγράφονται τα εξής:

“Welcome to Greece!

Beginning July 1, 2020, the Greek government has determined how the country will welcome travelers, carry out the necessary diagnostic screening and keep everyone safe throughout the season.

The Passenger Locator Form (PLF) is a key element in the planning. All travelers must complete their PLF until the day before entering the country, providing detailed information on their point of departure, the duration of previous stays in other countries, and the address of their stay while in Greece. In case of multiple stays, they are required to provide the address for the first 24 hours at least.

 • Travelers will receive a confirmation email upon submission of the PLF.
 • Travelers will receive the PLF with their unique Quick Response (QR) code on the day of their scheduled arrival in Greece (at midnight) and will be notified via email (the QR code will be provided in a link in the confirmation email).
 • Travelers boarding or embarking on the previous day of the arrival will be allowed to do so upon showing the confirmation email, since they will receive their QR code during their flight or voyage.

The PLF can also be found on the Visit Greece app and at travel.gov.gr.

It is strongly recommended that all visitors download the Visit Greece app (GDPR compliant) for free, prior their arrival in Greece”.

Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Σε ό,τι αφορά  τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας δήλωσε αναλυτικά:Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των ντόπιων κρουσμάτων χτυπά καμπάνα προειδοποίησης για όλους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την Παρασκευή συγκάλεσε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επισημάνθηκε η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο  ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και

3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και  να αναδειχθεί η Πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε. Αντιθέτως οφείλουμε  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού. Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά  είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο  εφησυχασμό.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1η  Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

2ον. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

3ον. Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

4ον. Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται”.

Tagged

3 σχόλια στο “ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Ξεκινούν οι πτήσεις από Σουηδία στις 22 Ιουλίου|Νέα αλλαγή επί τα βελτίω για το PLF

 1. Φιλε μου κανενα πανηγυρι δεν απαγορευτηκε! Ολη η Ελλαδα ειναι ενα μεγαλο Πανηγυρι και ολοι ειμαστε για τα πανηγυρια! Κανενας δεν πληροφορειται, τι γινονται ολα αυτα τα κρουσματα που ανακοινωνονται, πως εγινε η διαχειριση τους, τι εγινε με τα ξενοδοχεια, εμειναν σε αυτα, πηγαν σε ξενοδοχεια covid; Σεβομαι και την αποψη του κυριου Δεριζιωτη, να μην στοχοποιουνται οι προορισμοι, αλλα οσοι δεν ανοιξαν τα ξενοδοχεια τους, το εκαναν απο πνευμα υπευθυνοτητας και φοβου απεναντι στο αγνωστο και στις συνεπειες που μπορει να εχουν αυτοι και η επιχειρησεις τους! Δεν γινεται λοιπον, να υπαρχει ενα σκοταδι, για το τι γινεται στην πραγματικοτητα στους προορισμους, πως γινονται οι ελεγχοι και αν γινονται και οχι μονο να ανοιγουμε διαδοχικα τα συνορα σε ολους, ακομη και στους πλεον επιφοβους πελατες! Δε μπορει να επικρατει ο αθεμιτος ανταγωνισμος, να ανοιγουν, ιδιως μικρα καταλυματα, χωρις ουσιαστικα να τηρουν τα μετρα και αλλα να μενουνε κλειστα, οχι γιατι δε θελουνε, αλλα εξ αιτιας αυτου του αλαλουμ, που επικρατει!

 2. Ζητούν δημοσιοποίηση στοιχείων και για τα εισαγόμενα κρούσματα
  Του Μιχαήλ Λιάπη

  Ο γαλανός ουρανός, ο ήλιος και οι μοναδικές παραλίες τις Χαλκιδικής δεν στάθηκαν ικανά να «κρύψουν» την πραγματικότητα που ισχύει με τα κρούσματα του κορωνοϊού που καθημερινά αυξάνονται, ενώ καταστηματάρχες της περιοχής μιλούν στο TyposThes και εκφράζουν φόβους για την υγεία τους, κάνουν λόγο για κρούσματα που δεν ανακοινώνονται επίσημα λόγω του ότι είναι εισαγόμενα, την ώρα που δεν υπάρχει ακόμη κάποιο ξενοδοχείο «αναφοράς» σε ολόκληρο τον Νομό.

  Οι καταγγελίες των καταστηματαρχών έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη δύο καταγεγραμμένα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις και τα επιπλέον δύο που εντοπίστηκαν σε ζευγάρι Σέρβων πριν από λίγες ημέρες οι οποίοι σημειωτέων εγκατέλειψαν την Χαλκιδική και την χώρα μας, χωρίς να υπάρξει κάποιο μέτρο καραντίνας.

  Όπως κατήγγειλαν στο TyposThes καταστηματάρχες της Χαλκιδικής που διατηρούν με νύχια και με δόντια τα καταστήματά τους σε ορισμένα από τα πλέον τουριστικά μέρη, υπάρχουν αναφορές για περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε αλλοδαπούς σε ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως λένε, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων που διέμεναν στα ξενοδοχεία ήταν… fast track στέλνοντας τους τουρίστες με… τρόπο στο σπίτι τους, περιστατικά που αποτελούν κοινό μυστικό μεταξύ των κατοίκων των περιοχών. Άλλωστε, στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για τις περιοχές που εμφανίζονται τα κρούσματα αφορούν αποκλειστικά τον εσωτερικό πληθυσμό και όχι τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν πως καλό θα ήταν να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση για τα «εισαγόμενα» κρούσματα και τις περιοχές που εμφανίζονται ώστε να μην υπάρχει παραφιλολογία γύρω από τα μέρη που βρίσκονται.

  Την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί για τους επιχειρηματίες στην Χαλκιδική, την ώρα που κυνηγάνε τουρίστες με το… ντουφέκι, έρχονται να επισκιάσουν οι «φήμες» που διαδίδονται από στόμα σε στόμα στα τουριστικά μέρη για νέα ενδεχόμενα τοπικά lock- down στην χώρα μας, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τα χερσαία σύνορα και τον τρόπο που εισέρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *