money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Ξεκινούν test Covid στη Βρετανία | Μειώνεται η καραντίνα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Βρετανία από τις 15 Δεκεμβρίου, θα είναι σε θέση να διακόπτουν την περίοδο καραντίνας τους, μετά από πέντε ημέρες, εάν υποβληθούν σε test Covid, το οποίο θε είναι αρνητικό. Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης θα καλύπτεται από τον ταξιδιώτη.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος στην Βρετανία, χαιρέτισε την -αναμενόμενη από καιρό- νέα αυτή πολιτική, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, αλλά την χαρακτήρισε “πολύ καθυστερημένη”. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι επιβάτες που φθάνουν από προορισμό που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο ταξιδιωτικών διαδρόμων της κυβέρνησης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Ωστόσο θα μπορούν να μειώσουν την περίοδο των 14 ημερών,  πληρώνοντας για test Covid από ιδιωτική εταιρεία, μετά από πέντε ημέρες με κόστος £ 65 – £ 120.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καραντίνα θα μειωθεί κατά «έως τα δύο τρίτα», επιβεβαιώνοντας τη νέα  στρατηγική.

Αφίξεις από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ταξιδιωτικών διαδρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν την επιλογή να κάνουν μια δοκιμή μετά από πέντε ημέρες καραντίνας, με αρνητικό αποτέλεσμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να συνεχίσουν την καραντίνα έως τις 14 ημέρες.

Ο Grant Shapps δεν επιβεβαίωσε ποιος τύπος δοκιμών θα γίνεται δεκτός ως μέρος του σχεδίου όταν έκανε την ανακοίνωση, αλλά σήμερα το πρωί μιλώντας στο BBC είπε ότι μια σειρά δοκιμών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφ’ όσον πληρούν συμφωνημένες προδιαγραφές.

Ανέφερε επίσης ότι το κόστος των δοκιμών που προσφέρθηκαν από έναν ακόμη εγκεκριμένο κατάλογο εγκεκριμένων προμηθευτών κυμαινόταν από £ 65 έως £ 120, και είπε ότι αναμένει ότι το κόστος θα μειωθεί «καθώς η αγορά εξελίσσεται».

Ο τύπος των test που θα γίνονται δεκτές θα επηρέαζε το συνολικό μήκος της καραντίνας, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR χρειάζονται έως και δύο ημέρες για να βγουν, καθώς απαιτούν εργαστηριακή ανάλυση, ενώ άλλες δοκιμές έχουν πολύ ταχύτερες απαντήσεις.

Ο Shapps αποκάλυψε επίσης ότι ήθελε να καταργήσει πλήρως την καραντίνα, αντικαθιστώντας την με καθημερινά τεστ κορονοϊού. Δήλωσε στην The Telegraph ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε ένα καθεστώς ταχείας δοκιμής για το νέο έτος, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι ταξιδιώτες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έπρεπε πλέον να απομονωθούν.

Είπε ότι πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω καθημερινών δοκιμών, που χρησιμοποιούνται σε πιλοτικά προγράμματα μαζικών δοκιμών στο Λίβερπουλ και σε άλλες πόλεις και τα οποία παρέχουν αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.

Όσοι επιλέξουν το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν για ένα τεστ Covid-19 από έναν ιδιωτικό πάροχο από μια εγκεκριμένη από την κυβέρνηση λίστα. Το test Covid δεν θα μπορεί να γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS Test and Trace) και θα γίνεται σε επιβάτες που φτάνουν με αεροσκάφος, πλοίο ή τρένο.  Όσοι επιλέγουν να μην το κάνουν θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Οι δοκιμές δεν θα πραγματοποιούνται στην άφιξη των ταξιδιωτών, αλλά 5 ημέρες μετά την άφιξη.

ksd Covid
adv

Κάνοντας την ανακοίνωση για τη μείωση της καραντίνας, ο Shapps είπε: «Έχουμε ένα σχέδιο για να διασφαλίσουμε ότι η πορεία μας σε αυτή την πανδημία είναι προσεκτική και ισορροπημένη, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε τώρα να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα διεθνή ταξίδια, διατηρώντας παράλληλα το κοινό ασφαλές. Η νέα μας στρατηγική δοκιμών θα μας επιτρέψει να ταξιδέψουμε πιο ελεύθερα, να δούμε αγαπημένους και να οδηγήσουμε στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Δίνοντας στους ταξιδιώτες την επιλογή να υποβληθούν σε test την πέμπτη ημέρα, υποστηρίζουμε επίσης την ταξιδιωτική βιομηχανία, στην ανάκαμψή της από την πανδημία”.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε: «Η διασφάλιση της δυνατότητας ασφαλών ταξιδιών ήταν προτεραιότητα για την Παγκόσμια Ειδική Ομάδα Εργασίας. Αυτή η δοκιμή την πέμπτη ημέρα της περιόδου 14 ημερών καραντίνας, θα εντοπίζει τα θετικά περιστατικά κορονοϊού και θα επιτρέψει σε όσους είναι αρνητικοί να επιστρέψουν στη δουλειά και να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό θα γίνει με το κόστος να βαρύνει τον ταξιδιώτη για να προστατεύσει την ικανότητα του NHS Test and Trace και να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει συμπτώματα θα έχει την δυνατότητα να υποβληθεί σε εξέταση”.

Η κυβέρνηση είπε ακόμη ότι η έκθεση της Global Travel Taskforce, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον πρωθυπουργό, «καθορίζει επίσης μια πορεία για την επανεκκίνηση του τομέα κρουαζιέρας», αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ανέφερε ότι οι συστάσεις βασίζονται σε συμβουλές από μια κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων από τις αεροπορικές, θαλάσσιες, διεθνείς σιδηροδρομικές, τουριστικές και ξενοδοχειακές βιομηχανίες.

Το πρόγραμμα «Test to Release» ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης στα αεροδρόμια και τις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης, που καλύπτουν ένα σταθερό κόστος έως και 8 εκατομμύρια λίρες ανά τομέα. Η υποστήριξη αυτή υπόκειται σε όρους και θα ξεκινήσει το νέο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak είπε: «Η αεροπορική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας, γι’ αυτό την υποστηρίξαμε σε όλη αυτήν την κρίση μέσω του συστήματος διατήρησης θέσεων εργασίας, των δανείων και των αναβολών των φορολογικών καταβολών. Αυτό το νέο πακέτο υποστήριξης για τα αεροδρόμια, παράλληλα με ένα νέο καθεστώς δοκιμών για διεθνείς αφίξεις, θα βοηθήσει τον κλάδο να απογειωθεί και πάλι”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *