tzitzikostas

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα με τη Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο και τον Μητροπολίτη Γεράσιμο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνάντηση με τη Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο London Breed και τον Μητροπολίτη του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμο, είχε στο περιθώριο της επιχειρηματικής αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την κ. Breed στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο για τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και ΗΠΑ, για τους στενούς δεσμούς της Θεσσαλονίκης με το Σαν Φρανσίσκο και τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο περιοχών.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, παρουσία του Προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα, του ελληνικής καταγωγής πρώην Δημάρχου της πόλης Art Agnos, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο Αντώνη Σγουρόπουλου, των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στον τομέα του real estate George Marcus και Victor Makras και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα πρότεινε στη Δήμαρχο να είναι το Σαν Φρανσίσκο η τιμώμενη πόλη της πρώτης έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4th», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2020. Η κ. Breed δήλωσε θετική στην πρόταση του κ. Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων καινοτομίας της Silicon Valley για τη συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Συμφωνήθηκε επίσης με την επιστροφή της επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, η Περιφέρεια και η ΔΕΘ-Helexpo να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη συμμετοχή του Σαν Φρανσίσκο στη «Beyond 4th», ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να διοργανωθεί ένα business forum καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή επενδυτών και αμερικανικών εταιριών καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών, που θα είναι και ο προάγγελος της έκθεσης του επόμενου Οκτωβρίου.

«Θα είναι τιμή μας η πόλη του Σαν Φρανσίσκο να συμμετάσχει σε αυτή την πρώτη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόκειται για μια πόλη, η οποία φιλοξενεί το παγκόσμιο καινοτομικό κέντρο, τη Silicon Valley. Θα κερδίσουμε έτσι όλοι σε επίπεδο τεχνογνωσίας και θα έχουμε την ευκαιρία, αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς να ενημερωθούμε αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη συνεργάζεται και ωφελείται από την ύπαρξη ενός τέτοιου σημαντικού πυρήνα τεχνολογικής αιχμής. Πώς αφομοιώνει στην καθημερινότητά της και συνεργάζεται με το κέντρο καινοτομίας που λειτουργεί και πώς κερδίζει όχι μόνο σε επίπεδο φήμης και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σε επίπεδο λύσεων σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε επίσης με τον Μητροπολίτη του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμο, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο Αντώνη Σγουρόπουλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Γεράσιμο για το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη όλα αυτά τα χρόνια και για τη συνοχή που επιτυγχάνει μέσα από την αδιάλειπτη λειτουργία της και τις προσπάθειες του Μητροπολίτη στην ελληνική κοινότητα της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Μητροπολίτη να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Θεσσαλονίκη, που είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1990. «Δεν θέλουμε η αδελφοποίηση να μένει στα χαρτιά, ούτε να ατονεί. Θέλουμε να έχει ουσία και αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως θέλουμε με το κύρος σας και το θεσμικό σας ρόλο να συμβάλλετε, ώστε Σαν Φρανσίσκο και Θεσσαλονίκη να αποκτήσουν κοινές αναφορές, να συνεργαστούν ουσιαστικά και να αποκτήσουν διαύλους συνεχούς επικοινωνίας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος και την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή της Καλιφόρνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Γεράσιμος δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του Προξενείου και της Περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειές τους για πιο ουσιαστική συνεργασία των πόλεων, με την προοπτική ενίσχυσης της αδελφοποίησής τους, που θα αποτελέσει και τη βάση περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων, μέσα από κοινές εκδηλώσεις και στις δυο πόλεις.

Τόσο στη Δήμαρχο όσο και στον Μητροπολίτη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δώρισε ένα πολυτελές λεύκωμα με την Ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *