zorzos

Συνέχεια και απάντηση από τον δήμο Θήρας, μετά το χθεσινό δημοσίευμά μας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά το χθεσινό μας δημοσίευμα, με τις καταγγελίες του γνωστού ξενοδόχου κ. Μιλτιάδη Ανδρώνη, για τα δρώμενα στη Σαντορίνη, αναφορικά με οικόπεδο που μίσθωσε με νόμιμες διαδιακασίες κατόπιν διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ, λάβαμε απάντηση από τον δήμο Θήρας, την οποία και δημοσιεύουμε άμεσα, όπως θα πράξουμε βεβαίως και με οποινδήποτε άλλο θέλει να καταθέσει τις απόψεις του, ώστε οι αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο δήμος Θήρας

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θήρας αναφέρει ( σ.σ. η σύνταξη και η ορθογραφία από το  έγγραφο του Δήμου ):
“Θήρα, Παρασκευή 09/06/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΑ

Ο Δήμος Θήρας, σε συνέχεια των επιστολών και ενστάσεων που έχει κάνει προς την ΕΤΑΔ σε σχέση με την υπόθεση μίσθωση της πλατείας στην Οία, δηλώνει τα εξής:

Το ακίνητο αποτελούσε ανέκαθεν πλατεία και ως εκ τούτου, κατ’ ΑΚ 967 & 968, κοινόχρηστο χώρο (πράγμα εκτός συναλλαγής) κυριότητας του Δήμου Θήρας ως καθολικού διαδόχου της Κοινότητας Οίας. Η εν λόγω πλατεία συνδέει συνολικά 7 δημοτικές οδούς και αποτελεί λειτουργικότατο κομμάτι του οικισμού από την αρχή της δημιουργίας του.

Η ΕΤΑΔ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της πράξης προς το κοινωνικό σύνολο και θεωρώντας ότι το κοινόχρηστο αυτό τμήμα του οικισμού της ανήκει, προχώρησε και στην εκμίσθωσή του. Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, αποφασίστηκε ομόφωνα η διοικητική αποβολή από το χώρο, τόσο της ΕΤΑΔ, όσο και του μισθωτή.

Η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας είναι ήδη προγραμματισμένη και έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία στεγασμένου χώρου για τη συλλογή απορριμμάτων (κάτω από την εν λόγω πλατεία), έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι κάδοι συλλογής απορριμμάτων σε ένα σημείο. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ο Δήμος Θήρας, σε καμία περίπτωση δεν έχει αδιαφορήσει για την περιοχή, μια και ήδη έχουν δρομολογηθεί έργα σε αυτή. Κανένας ιδιώτης/επιχειρηματίας δεν μπορεί να προβαίνει σε έργα – ακόμη και κοινωφελή – χωρίς τη θετική γνωμοδότηση του Δήμου.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας μίσθωσε τη συγκεκριμένη πλατεία με σκοπό – όπως προκύπτει από το συμβόλαιο μίσθωσης – την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την επέκταση των καταστημάτων του που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της πλατείας, καθιστώντας απαγορευτική την ελεύθερη χρήση της πλατείας από τους πολίτες.

Η άδεια που εξέδωσε ο Δήμος Θήρας ήταν «Ενημέρωση Οικοδομικών Εργασιών» (γνωστή και ως 48ώρη άδεια) η οποία επουδενί δεν επιτρέπει και δεν δικαιολογεί την εκτέλεση τέτοιων και αυτού του εύρους εργασιών. Ως εκ τούτου, υπήρξε παραβίαση της άδειας και για το λόγο αυτό επιδόθηκε αναστολή των εργασιών. Παρόλα αυτά, ο εν λόγω επιχειρηματίας αδιαφορώντας παντελώς για τους νόμους και την έννομη τάξη συνέχισε και συνεχίζει τις εργασίες του κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε χρόνους που θεωρεί ασφαλείς, παρόλο που το ΑΤ Θήρας έχει συλλάβει τέσσερεις φορές με αυτόφωρη διαδικασία άτομα που εργαζόταν στο χώρο. Επιπλέον, δεν διέθετε την προβλεπόμενη έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Σε ότι αφορά την προσφορά του επιχειρηματία για εκχώρηση πλυστικού μηχανήματος για τον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου της Οίας (μάρμαρα), αν και αρχικά – σε προφορικό επίπεδο – είχε γίνει αποδεκτή, στη συνέχεια απορρίφθηκε, καθώς διαπιστώθηκαν σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων εκ μέρους του. Σε μία τέτοια αποδοχή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ο Δήμος Θήρας και για κανένα λόγο.

Ο Δήμος Θήρας στηρίζει πάντα την επιχειρηματικότητα που συνεισφέρει θετικά τόσο στον τόπο όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Για κανέναν όμως λόγο δεν στηρίζει επιχειρηματικές ενέργειες που σε βάθος χρόνου θα ζημιώσουν τους πολίτες, την οικονομία και πάνω απ’ όλα το φυσικό περιβάλλον”.

Ερωτήματα

Προς το παρόν κρατάμε ότι “Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, αποφασίστηκε ομόφωνα η διοικητική αποβολή από το χώρο, τόσο της ΕΤΑΔ, όσο και του μισθωτή”.
Δηλαδή αφού διενεργήθηκε ο διαγωνισμός νόμιμα και κατακυρώθηκε νόμιμα, ο δήμος …θυμήθηκε να αποφασίσει την διοικητική αποβολή.
Και γιατί δεν το έκανε πριν ή στο στάδιο της διενέργειας του διαγωνισμού;
Και πως επέτρεψε στην ΕΤΑΔ να βγάλει σε διαγωνισμό κάτι που δεν της άνηκε, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου “Το ακίνητο αποτελούσε ανέκαθεν πλατεία και ως εκ τούτου, κατ’ ΑΚ 967 & 968, κοινόχρηστο χώρο (πράγμα εκτός συναλλαγής) κυριότητας του Δήμου Θήρας ως καθολικού διαδόχου της Κοινότητας Οίας”;
Και δεν έχει ευθύνη, ποινικά και αστικά, η διοίκηση του δήμου, που από κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, προσπορίζεται οικονομικά οφέλη μια εταιρία (ΕΤΑΔ);
Τέλος όσον αφορά στη “σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων εκ μέρους του”, που επικαλείται ο κ. δήμαρχος, ας ενημερώσει για το πότε διαπιστώθηκαν και τι μέτρα έχει λάβει ο δήμος που διοικεί.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *