pnevmatika

Συνεχίζεται ο παραλογισμός των υψηλών χρεώσεων σε επιχειρήσεις για πνευματικά δικαιώματα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Συνεχίζεται ο παραλογισμός των υπέρογκων χρεώσεων σε επαγγελματίες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για πνευματικά δικαιώματα.

Όπως επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, η κρατική Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων αντί να εξορθολογίσει το πλαίσιο χρεώσεων, έχει καθορίσει τις ίδιες σχεδόν χρεώσεις με αυτές τις αλήστου μνήμης ΑΕΠΙ.

Οι υψηλές αυτές χρεώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ιδιωτική εταιρεία, που λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης από το 2003 και η οποία θα έχει και αυτή ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις από τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

konsolas
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, θέτει ζήτημα ορθής λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, η οποία, όπως αναφέρει, δεν έχει αναρτήσει, όπως οφείλει από τον νόμο, το πλήρες ρεπερτόριο που εκπροσωπεί στην ιστοσελίδα της προκειμένου να ενημερωθούν οι χρήστες.

Θέτει, επίσης, το ερώτημα με ποια κριτήρια καθορίστηκε το αμοιβολόγιο της ΕΥΕΔ, αν υπάρχει απόφαση έγκρισης από το Δ.Σ, και αν έχει ελεγχθεί η νομιμότητα του αμοιβολογίου της ΕΥΕΔ πριν την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ.

Η ερώτηση

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου, έχει ως εξής:

“Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Υπέρογκες χρεώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων σε επαγγελματίες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων»

Κυρία Υπουργέ,

Τον περασμένο Ιούνιο, ιδρύθηκε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), ως τμήμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και υπό τον έλεγχο του Κράτους.
Πολλοί ανέμεναν ότι θα υπήρχε ένας εξορθολογισμός σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που απαιτούσε η αλήστου μνήμης ΑΕΠΙ από επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Με τη δημοσιοποίηση, όμως, του αμοιβολογίου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, διαπίστωσαν όλοι, τις ίδιες, σχεδόν υπέρογκες, χρεώσεις με αυτές που απαιτούσε η ΑΕΠΙ.
Είναι σαφές, ότι οι χρεώσεις αυτές, δημιουργούν πρόβλημα στους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.
Φυσικό επόμενο είναι, σε λίγο καιρό, να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι οφειλές τους προς την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι υπάρχει και ιδιωτική εταιρεία, που λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης από το 2003 και η οποία θα έχει και αυτή ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις από τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Το ζητούμενο, σε αυτή την περίπτωση, είναι η λειτουργία της κρατικής Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης και κατά πόσο αυτή κινείται σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται από το σχετικό νόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Γιατί η ΕΥΕΔ δεν έχει αναρτήσει, ως οφείλει από τον νόμο, το πλήρες ρεπερτόριο που εκπροσωπεί στην ιστοσελίδα της προκειμένου να ενημερωθούν οι χρήστες;
2. Με ποια κριτήρια καθορίστηκε το αμοιβολόγιο της ΕΥΕΔ; Υπάρχει απόφαση έγκρισης από το Δ.Σ;
3. Έχει ελεγχθεί η νομιμότητα του αμοιβολογίου της ΕΥΕΔ πριν την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ; Ποιος πραγματοποίησε τον έλεγχο;
4. Ποιους αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης δεν εκπροσωπεί σήμερα η ΕΥΕΔ σε σχέση με αυτούς που εκπροσωπούσε η ΑΕΠΙ;
5. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει συλλέξει η ΕΥΕΔ στη βάση αυτού του αμοιβολογίου, μέχρι σήμερα; Πότε προτίθεται να το διανείμει στους δικαιούχους;
6. Ποιο λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί για τη διανομή στους δικαιούχους, αυτό της ΑΕΠΙ για το οποίο η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young είπε ότι είναι ακατάλληλο, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να συνάγει ασφαλή συμπεράσματα, ή υπάρχει νέο λογισμικό και ποιο είναι αυτό;
7. Εκτιμά το Υπουργείο Πολιτισμού ότι με το συγκεκριμένο αμοιβολόγιο θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαγγελματίες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου”

Tagged

1 σχόλιο στο “Συνεχίζεται ο παραλογισμός των υψηλών χρεώσεων σε επιχειρήσεις για πνευματικά δικαιώματα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *