Συνεχίζεται το EESD Forum 2024 | Τρεις ανοικτές εκδηλώσεις, 1 masterclass και 3 workshops

ΦΟΡΕΙΣ

Το Europe, Entrepreneurship and Sustainable Development Forum, η μοναδική ετήσια διοργάνωση στη Ρόδο με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα, συνεχίζεται στις 26, 27 και 28 Μαρτίου του 2024. Το φετινό Forum είναι αφιερωμένο στο θέμα «Πολιτισμός, Κοινωνική Καινοτομία & Τουρισμός».

Το Forum ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου με την εκδήλωση «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των Ευρωεκλογών», την οποία συντόνισε ο Σωτήρης Ντάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής & Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητές τον Δημήτριο Τριανταφύλλου, Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, και την Παναγιώτα Μανώλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση του EESD Forum έχει ως θέμα την ανάπτυξη των νέων. Οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες έχουν πολλά να λάβουν από την υιοθέτηση στρατηγικών και πολιτικών που θα προωθούν τνν ενεργό συμμετοχή των νέων, την ανάπτυξή τους και την ενδυνάμωσή τους.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς, (MJur, PhD, CFE, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη) με θέμα «Youth Participation as a condition for Integrity in Local Economic Development»

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τους:
• Anis Boufrikha (National Coordinator of the Tunisian Network of the Anna Lindh Foundation, We Love Sousse, Tunisia)
• Elisa Annette Gelewski (ARTEMIS Project – Kunst und Umwelt Initiative e.V.)
• Χαράλαμβος Παπαϊώαννου (Policy Officer at the European Commission, SNE – Youth policy and Programmes, European Commission, DG EAC-Youth Unit) – Online

Συντονιστής θα είναι ο Στέφανος Κατσούλης, υποψ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ομίλου Νέων για την UNESCO Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Τρίτη, 26 Μαρτίου στις 19:00. Γλώσσα της εκδήλωσης τα αγγλικά.

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου στις 18:00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ακολουθεί εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Ανάπτυξη». Πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα συμβαδίζει και συμπληρώνει την τουριστική βιομηχανία; Είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα μία μεγάλη ευκαιρία για διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος;

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επιλεγμένα project κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τους

  • Anis Boufrikha (National Coordinator of the Tunisian Network of the Anna Lindh Foundation, We Love Sousse, Tunisia)
    • Νεκτάριος Καλογήρου (Για την Φύση ΚΟΙΝΣΕΠ, Ένωση Φορέων ΚΑΛΟ Νοτίου Αιγαίου)
    • Στέφανος Βαλλιανάτος (Φωτόεσσα ΙΚΕ, Επικεφαλής Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh)
    • Ann-Sophie Andelfinger, (PhD cand. Tourism and Sustainability, University of Konstantz)

Θα συντονίσει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών του Ροδιακού Κέντρου Κοινωνικών και Ιστορικών Ερευνών -Rhodes Project.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Για εγγραφή και παροχή πιστοποιητικού: https://forms.gle/k1z7tVuK4oLFciFa8

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν ένα masterclasss και δύο εργαστήρια:

«Masterclass: Young Entrepreneurs in fighting fraud and promoting business integrity» από τον Καθηγητή Δημήτρη Σκιαδά, (MJur, PhD, CFE, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη).

Ο Δρ. Δημήτριος Σκιαδάς είναι Καθηγητής Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης και Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτοχος Έδρας Jean Monnet, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών – Παν/μιο Μακεδονίας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Durham, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Σχολή Ικάρων, και στο (πρώην) Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, ενώ είναι Επισκέπτης Ερευνητής στο Center for the Study of Europe/Pardee School of Global Studies στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ). Υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας της Έρευνας στο Παν/μιο Αιγαίου (2019-2022).

Είναι πιστοποιημένος Ελεγκτής κατά της Απάτης (Certified Fraud Examiner) από τον παγκόσμιο οργανισμό Association of Certified Fraud Examiners (ACFE).

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Εκτελεστικός Γραμματέας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης της Αντιπροέδρου της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κλπ. Επίσης έχει απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως Διευθυντής σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε θέσεις ευθύνης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Επιτροπών Παρακολούθησης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και πολλών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, και της Ομάδας Παρακολούθησης του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Είναι μέλος σε πολλούς φορείς έρευνας όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece Chapter), η Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων, η Εταιρεία Διοικητικών Μελετών, το Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, κλπ. Είναι Honorary Fellow της Association of Fellows and Legal Scholars του Center for International Legal Studies, Salzburg (Αυστρία).

Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για να εγγραφείτε: https://forms.gle/uLL7rcZ25sugy2m18

«Design Thinking στην εκπαίδευση», από τον Στέφανο Κατσούλη, υποψ. διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προέδρου του Ομιλού Νέων για την UNESCO Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήριο (workshop) “Design Thinking στην εκπαίδευση” επιδιώκει να εισάγει μια δημιουργική μεθοδολογική προσέγγιση για τη διαχείριση ζητημάτων με σκοπό την προαγωγή της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια και τις ανάγκες τους. Στόχος είναι η δημιουργία του “European Innovatory”, ενός Ευρωπαϊκού καινοτόμου κινήματος 840 μαθητών/ριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 70 καθηγητών/ριών και 50 ειδικών συνεργατών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων που θα εμπλέκονται σε μια δημιουργική και συνεργατική εκπαιδευτική διαδικασία, όπου μέσα από τον εντοπισμό των αναγκών και των προβλημάτων των ίδιων και της κοινότητας θα οδηγούνται στην ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση με τη μεθοδολογία Design Thinking.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για να εγγραφείτε: https://forms.gle/cDWSyTe8rYs8Xz546

Workshop “The Agora toolkit for creative entrepreneurship”, από τον Στέφανο Βαλλιανάτο, Φωτόεσσα ΙΚΕ και επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh. Το “The Agora toolkit for creative entrepreneurship” είναι ένα εργαλείο-οδηγός για νέους δημιουργικούς/κοινωνικούς επιχειρηματίες. Το Workshop θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για να εγγραφείτε: https://forms.gle/TbUyPLCKjSYpuyez8

To EESD Forum θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, με την ανοικτή εκδήλωση «Πολιτισμός & Κοινωνική Καινοτομία: στο δρόμο για Βιώσιμες Κοινότητες», στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στις 18:00, και ένα workshop με τίτλο «Photography Workshop: Discovering the surrounding», από την Friederike Emma Ruff, από την οργάνωση Social Visions e.V., στο Κατάλυμα της Γαλλίας στις 14:00.

Στα πλαίσια του Forum διοργανώνονται ακόμη εργαστήρια και συναντήσεις με τον Δήμο Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσικό Σχολείο Ρόδου.

Το EESD Forum 2024 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Συνεργαζόμενα δίκτυα του Forum είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET, και το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh.

Επιστημονικοί συνεργάτες του Forum είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις Στρατηγικές και Πολιτικές Νεολαίας – EUSYP και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project.

To EESD Forum 2024 υποστηρίζεται από τη Φωτόεσσα ΙΚΕ, την Γαλλική Προξενική Αρχή – Κατάλυμα της Γαλλίας, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, την Για τη Φύση ΚΟΙΝΣΕΠ, τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, το Ινστιτούτο Καταναλωτών ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου, την Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, τον Όμιλο Νέων Θεσσαλονίκης για την UNESCO και το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Τα εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Απαιτείται προεγγραφή για τη συμμετοχή του κοινού. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης για κάθε δράση ξεχωριστά.

Μερικές από τις εκδηλώσεις/εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *