money tourism photo
money tourism copyright photo

Συνεχίζεται το κομφούζιο με τις κυβερνητικές ταξιδιωτικές συστάσεις στη Βρετανία|Διαβεβαιώσεις για χαρακτηρισμό των ελληνικών νησιών ως “πράσινα”

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η νέα οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης να μην πραγματοποιούνται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα από περιοχές σε όλη τη βόρεια Αγγλία, τα Μίντλαντς και το Λονδίνο, προκαλούν νέα σύγχυση και αφήνουν στον αέρα τα μεσοπρόθεσμα σχέδια διακοπών των Βρετανών, λειτουργώντας ανασταλτικά στην πολυπόθητη επανεκκίνηση των ταξιδιών στη Βρετανία. Ωστόσο, στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων πως οι ταξιδιωτικές συστάσεις θα προκαλούσαν “ασφυξία” στον κλάδο, κυβερνητικές πηγές της χώρας διαβεβαιώνουν πως τα Κανάρια νησιά, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “πράσινα”, λόγω των χαμηλών κρουσμάτων Covid.

Η τροποποιημένη οδηγία ζητά τώρα από τους κατοίκους της χώρας να περιορίσουν τα ταξίδια εντός και εκτός οκτώ περιοχών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα, εκτός κι εάν αυτά κρίνονται ως “απαραίτητα”. Οι περιοχές αυτές είναι: Μπέντφορντ, Μπλάκμπερν με τον Ντάργουεν, Μπόλτον, Μπέρνλι, Κίρκλες, Λέστερ, Βόρειο Τάινσιντ και Χόνσλοου, που γειτνιάζουν με το Χίθροου.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί δημιουργεί επίσης σύγχυση σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών που σχετίζονται με ακυρώσεις ταξιδιών και την επιστροφή των χρημάτων τους. Παίρνοντας θέση επάνω σε αυτό, ο Alan Bowen, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εταιριών Atol, δήλωσε: “Οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι τη στιγμή που το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η εμπιστοσύνη τους”. Για να συμπληρώσει: “Δυστυχώς, τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την ημέρα”.

Τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι και αξιωματούχοι υγείας στη Βρετανία δήλωσαν ότι δεν ενημερώθηκαν για την αυστηρότερη επιβολή περιορισμών, οι οποίοι εμφανίστηκαν χωρίς ανακοίνωση στον κυβερνητικό ιστότοπο.

Μάλιστα, διευθυντές δημόσιας υγείας στις οκτώ περιοχές κινητοποιήθηκαν, προχωρώντας σε κοινή δήλωση αργά την Τρίτη, στην οποία αναφέρεται: “Μετά τις πρόσφατα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, συναντηθήκαμε με αξιωματούχους της χώρας και επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια μέσα ή έξω από καθεμία από τις περιοχές μας, καθώς σε αυτές δεν υπάρχουν τοπικά lockdowns”.

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση: “Ακολουθούνται λογικές προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία που λαμβάνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συμβουλές που ακολουθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας”.

Υπενθυμίζεται πως το Χίθροου συμφώνησε να ανοίξει ξανά τον τερματικό σταθμό 3 μόνο για τους επιβάτες της “κόκκινης λίστας”, επιτρέποντας τον διαχωρισμό τους, από την 1η Ιουνίου, μετά από κυβερνητικές πιέσεις.

Προειδοποίηση για “διαρκή ζημιά” εάν τα ταξίδια παραμείνουν στον “πάγο”

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικοί πράκτορες προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι θα προκαλούσε “διαρκή οικονομική ζημιά” στη Βρετανία, εάν δεν ξεκινήσουν τα ταξίδια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική, τον επόμενο μήνα. Οι ίδιοι επιθυμούν άμεση διεύρυνση της τρέχουσας “πράσινης λίστας”, που περιλαμβάνει μόνο 12 προορισμούς, με μόνο την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και την Ισλανδία προσβάσιμη στους παραθεριστές.

Σε επιστολή τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, οι επικεφαλής της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών, υπογραμμίζουν: “Με βάση την επιστήμη η ‘πράσινη λίστα’ μπορεί να επεκταθεί με ασφάλεια τώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική”.

Η επιστολή, που μεταφέρθηκε από την Telegraph, αναγράφει σε άλλο σημείο: “Ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι για τον κλάδο, λόγω της περιορισμένης ‘πράσινης λίστας’, σε σύγκριση με τους γείτονές μας, θα προκαλούσε μόνιμη ζημιά στις αεροπορικές, ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη συνδεσιμότητα και τις προοπτικές μιας παγκόσμιας Βρετανίας”.

Η προειδοποίησή τους ήρθε καθώς η κυβέρνηση ενημερώθηκε για να προσθέσει επιλεγμένους νησιωτικούς προορισμούς στην “πράσινη λίστα”, στην επόμενη κυβερνητική ανασκόπηση για το άνοιγμα νέων προορισμών, ακόμη και αν οι ηπειρωτικοί προορισμοί των ίδιων χωρών χαρακτηρίζονται ως “πορτοκαλί”.

Ο Βρετανός υπουργός Αεροπορίας, Ρόμπερτ Κουρτς, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση, όπου είναι δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τα Κανάρια νησιά, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “πράσινα”, λόγω των χαμηλών κρουσμάτων Covid, ανεξάρτητα από τα ηπειρωτικά της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *