vlatakis
Ο πρόεδρος του ACTTA Μιχάλης Βλατάκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Μ. ΒΛΑΤΑΚΗΣ: “Θα πιάσουµε φέτος το 80% του 2019”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το 80% των επιδόσεων του 2019 θα επιτύχει την τρέχουσα σεζόν ο Τουρισµός στην Κρήτη, τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACTTA) κ. Μιχάλης Βλατάκης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα … απρόοπτα και ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του πολέµου στην Ουκρανία.

Όπως τονίζει ο κ. Βλατάκης, το 2024 αναµένεται η επαναφορά του Τουρισµού στα προ πανδηµίας επίπεδα, ενώ σχολιάζοντας τα υγειονοµικά πρωτόκολλα υπογραµµίζει ότι «…σε πολλές περιπτώσεις είναι µη λειτουργικά και εξακολουθούν να µην συνάδουν µε το κλίµα των διακοπών, όταν σε πολλές περιπτώσεις της καθηµερινότητας  µε µεγαλύτερη υγειονοµική επιβάρυνση έχουν αρθεί».

Και βέβαια µε τον γνωστό αυθορµητισµό, αλλά και την εµπειρία του, σηµειώνει ότι «…χρειάζεται Υπουργείο Τουρισµού µε αρµοδιότητες και όχι ‘’επαίτης’’ αρµοδιοτήτων», προσθέτοντας ότι «Όσον αφορά στους υφυπουργούς θα έπρεπε σε όλα τα υπουργεία να είναι τεχνοκράτης µε µονιµότητα και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Τουρισµού», για να καταλήξει µε νόηµα ότι «Μπορεί να το δούµε και αυτό το 2030…».

Η συνέντευξη

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο τεύχος Μαρτίου, του προέδρου του Συνδέσµου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκη στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση για την σεζόν του 2022; Ποια είναι τα μηνύματα από τις προκρατήσεις;

Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι στην Κρήτη θα είμαστε περίπου στο 80% του 2019, εάν βέβαια δεν επεκταθεί ο πόλεμος εκτός συνόρων της Ουκρανίας και βέβαιά δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του ιού .Τα μηνύματα των προκρατήσεων μας δίνουν την εκτίμηση αυτή, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη μας ότι οι προκρατήσεις με καθεστώς πανδημίας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ακυρωθούν ή να μεταφερθούν σε άλλο προορισμό.

Ποια είναι τα μεγέθη εκείνα σε αφίξεις και εισπράξεις που θα είναι ικανοποιητικά για το 2022 και ποια είναι η εκτίμηση – πρόβλεψή σας για την τελική έκβασή τους;

Σε επίπεδο Κρήτης, θεωρούμε ότι σε αφίξεις από το εξωτερικό με πτήσεις τσάρτερ θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι εάν καταφέρουμε να έχουμε άνω των 3,5 εκατομμυρίων, επισκεπτών και σε έσοδα άνω των 2,5 Δις €

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019;

Εάν δεν έχουμε νέα πισωγυρίσματα από την πανδημία και τις γεωπολιτικές αναταραχές, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει το 2024.

Πως θα βγούμε από την κρίση; Τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας κατά την άποψή σας;

Η επαναφορά στην ΝΕΑ κανονικότητα δυστυχώς δεν εξαρτάται από μας, όπως έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Στο μέτρο που μας αναλογεί, η ποιότητα, η ασφάλεια και η διατήρηση value for money τιμών είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε. Το θέμα των υποδομών είναι μια ακόμη βασική προϋπόθεση που η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει.

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Πρέπει να δοθεί πρόσθετη στήριξη και τι είδους;

Ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να πλήττεται ακόμη περισσότερο με την συνέχιση της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομακτικές αυξήσεις παγκοσμίως,  που καθιστούν τα ταξίδια δευτερεύουσα επιλογή.

Η επιπρόσθετη στήριξη στον κλάδο είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας  των εργαζομένων μας και το κυριότερο την ύπαρξη μας σαν απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας του Τουρισμού, που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα Τουριστικά γραφεία.

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αύξηση στην μέση κατά κεφαλή των τουριστών στην Ελλάδα. Φέτος φαίνεται ότι «επιταχύνθηκε». Ποια είναι κατά την άποψή σας η σωστή «συνταγή»: Θέλουμε λίγους και καλούς ή πολλούς και όλων των εισοδηματικών επιπέδων τουρίστες;

Η πανδημία και η μείωση των ασφαλών ταξιδιωτικών προορισμών, οδήγησαν κατά την γνώμη μου στην αύξηση αυτή, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε δεδομένη.

Για την Κρήτη θα ήταν μεγάλο λάθος να οδηγηθούμε αποκλειστικά σε μία από τις δύο συνταγές. Είμαστε ένας προορισμός για όλα τα εισοδηματικά επίπεδα και αυτό που πρέπει να προσπαθήσαμε  είναι με την ποιότητα των υπηρεσιών και των υποδομών, να προσελκύσουμε τους καλύτερους-πάντα από οικονομικής πλευράς, διότι όλοι οι πελάτες μας καλοί είναι- σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ακολουθούμενη, εθνική, τουριστική πολιτική, και ποιο θεωρείται ως το ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον ελληνικό Τουρισμό;

Η ακολουθούμενη διαχρονικά εθνική τουριστική πολιτική θα μπορούσε να είναι καλύτερη τουλάχιστον για την Κρήτη  όσον αφορά το θέμα των υποδομών και την διάρκεια της Τουριστικής σαιζόν. Ιδανικό Τουριστικό μοντέλο αλλά και Όραμα για μας είναι 365 ημέρες Τουρισμός. Είναι η μόνη λύση για να επιτύχουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η Κρήτη αλλά και άλλοι προορισμοί της χώρας  έχουν την δυνατότητα αυτή.

Η Πολιτεία;

Θα επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της πανδημίας Covid; Θεωρείτε επαρκή τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί; Οι Ξενοδόχοι λένε όχι…

Προς το παρόν δείχνει ότι επιβιώνουμε, τι θα γίνει όμως όταν θα πρέπει να επιστραφούν τα δανεικά; Τα μέτρα στήριξης ποτέ δεν θα επαρκούν και πάντα θα υπάρχει ‘’ γκρίνια’’. Τα δύο προηγούμενα χρόνια κάποιες αγορές στήριξαν τον Τουρισμό μας  και όσες επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία η ξενοδοχεία) είχαν συνεργασία με αυτές τις αγορές δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης  σε σχέση με επιχειρήσεις π.χ. που είχαν συνεργασία με τη Ρωσική αγορά, με συνέδρια, ξενοδοχεία πόλης, κ.λπ..

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Χρειάζεται κάποια αλλαγή κατά την άποψή σας;

Δεν μπορεί να εξαρτάται το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας μόνο από ένα κλάδο, όση δυναμική και εάν έχει. Θα πρέπει να προκύψουν και άλλα μοντέλα με την ίδια δυναμική και συγχρόνως να στηριχθεί ο Τουρισμός για ακόμη μεγαλύτερες αποδώσεις, κάτι που είναι δυνατόν.

Θεωρείτε ότι ο Τουρισμός έχει στηριχθεί με ειδικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια;

Ποτέ δεν θα είναι αρκετά τα μέτρα για την στήριξη του Τουρισμού. Είναι ο μόνος κλάδος που λειτουργεί υπερπολλαπλασιαστικά σε ότι του “προσφέρεται”. Είναι πολλά ακόμη τα οποία πρέπει και μπορούν να γίνουν.

Τι πρέπει να προσεχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Πρέπει να προσεχθεί η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης εκτός από τις ελλιπείς υποδομές στους Τουριστικούς προορισμούς, να υπάρξει και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των Τουριστικών επιχειρήσεων για την προσέλκυση ποιοτικότερων και υψηλότερου οικονομικού επιπέδου πελατών.

Πως θα ήταν ιδανικά για εσάς ο ελληνικός Τουρισμός το 2030;

365 μέρες τον χρόνο!!!

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρειάζεται μόνιμος υφυπουργός Τουρισμού ή εν πάσει περιπτώσει ηγεσία μακράς πνοής στο δημόσιο τομέα του Τουρισμού;

Κατ’ αρχήν χρειάζεται υπουργείο Τουρισμού με αρμοδιότητες και όχι ‘’επαίτης’’ αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στους υφυπουργούς θα έπρεπε σε όλα τα υπουργεία να είναι τεχνοκράτης με μονιμότητα και ιδιαίτερα στο υπουργείο Τουρισμού .

Μπορεί να το δούμε και αυτό το 2030….

Ποιες αγορές κατά την άποψη σας «έτρεξαν» ικανοποιητικά το 2021 και ποιες νέες αγορές πρέπει να προσεγγίσουμε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του Τουρισμού μεσοπρόθεσμα;

Οι παραδοσιακές μας αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία,  Ελβετία, Αυστρία Βρετανία αν και άργησε να ξεκινήσει πήγε καλά). Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι παρά την ελλειψη από ότι φαίνεται των Ρώσων τουριστών για μία ακόμη χρονιά και της Ουκρανίας, οι υπόλοιπες αγορές θα μας φέρουν κοντά στο 80% αυτών του 2019, κυρίως διότι ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε από τον Απρίλιο και όχι τον Ιούλιο, όπως πέρυσι.

Θα συνεχιστούν και φέτος οι προσπάθειες του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης για την εύρυθμη εξέλιξη της σεζόν;

Ο Σύνδεσμός μας δεν θα σταματήσει ποτέ να προσπαθεί για τον Τουρισμό της Κρήτης. Είμαστε ένα ΔΣ ρομαντικών και ακούραστων ‘’εργατών’’ του Τουρισμού και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πως είδατε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν;

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε πολλές περιπτώσεις είναι μη λειτουργικά και εξακολουθούν να μην συνάδουν με το κλίμα των διακοπών, όταν σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητας  με μεγαλύτερη υγειονομική επιβάρυνση έχουν αρθεί. Είμαστε στην διαδικασία της αξιολόγησης και λεπτομερής αιτιολόγησης προς τους αρμόδιους, για τις απαιτούμενες αλλαγές.

heraklion
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι έρχεται πιο κοντά. Τι περιμένετε από την λειτουργία του;

Η άποψη του Συνδέσμου μας είναι ότι η Κρήτη αξίζει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό του Καστελίου, αλλά σε καμία περίπτωση ενός ακριβού αεροδρομίου κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί. Κατά τα άλλα εάν μείνει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο μόνο για μερικούς μήνες του καλοκαιριού θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος, που πρέπει όλοι μας, η Πολιτεία, ο κλάδος και το αεροδρόμιο, να συνεργαστούμε ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν ‘’εργαλείο’’ επίτευξης του Οράματός μας, για Τουρισμό όλο τον χρόνο.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Μ. ΒΛΑΤΑΚΗΣ: “Θα πιάσουµε φέτος το 80% του 2019”

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *