ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Ντίνα Σβύνου: Πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά και των επιχειρήσεων!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πρώτη σε ψήφους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, η Ντίνα Σβύνου αποτελεί την επιτομή  της πολυάσχολης manager: έπαρχος, συνδικαλίστρια, πρόεδρος του ΙΤΕΠ και ξενοδόχος και επιχειρηματίας, εκτός από μητέρα δύο αγοριών!

Η Ντίνα Σβύνου με την ειλικρίνεια που την διακρίνει, στην συνέντευξή της στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «ανοίγει τα χαρτιά της», τονίζοντας πρωταρχικά ότι στόχος της είναι να επιτυγχάνει «έμπρακτη αποτελεσματικότητα μέσα από τους ρόλους που έχω τώρα. Με μεγάλη ευθύνη οφείλω να διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις των θέσεών μου, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του κόσμου, του τόπου μου και να προχωρώ σε λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό».

Η νέα Έπαρχος Κω και Νισύρου, η οποία ανταποκρίθηκε στην  τιμητική πρόταση όπως λέει του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συνεχίζει το σπουδαίο έργο της στο ΙΤΕΠ «σε μια προσπάθεια να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την έρευνα, τα παραγόμενα αποτελέσματά τους και τις μελέτες μας», με τις “ευλογίες» του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού.

Η κα. Σβύνου εστιάζει ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα του Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «Έχουμε περάσει από το ένα άκρο της υπερπροσφοράς εργαζόμενων (πριν το 2020) στο άκρο της υπερζήτησης εργαζόμενων. Και για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, οφείλω να πω πως έως ένα σημείο κάποια πράγματα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στις σχέσεις εργοδοτών -εργαζόμενων αν και παγίως ο χώρος του τουρισμού προστάτευε τις εργασιακές σχέσεις με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έπρεπε να αναπροσαρμοστούν όπως και έγινε. Ομοίως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά πολύ ενώ το έμμεσο εργοδοτικό κόστος είναι από τα υψηλότερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το φαινόμενο της έλλειψης εργαζόμενων (βάσει έρευνας του ΙΤΕΠ, 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύπτεται) έχει ανατρέψει την υγιή επιχειρηματικότητα, καθώς υπάρχουν τμήματα ξενοδοχείων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και υπηρεσίες που δεν μπορούν να παραχθούν στο ποιοτικό επίπεδο που επιθυμούμε».

Και επειδή δεν «χαϊδεύει αυτιά», καταλήγει: «…ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την ασυνέπεια αρκετών εργαζόμενων, οι οποίοι χωρίς ενημέρωση απλά δεν εμφανίζονται στην εργασία τους. Κανείς δεν προστατεύει την επιχείρηση, σε αντίθεση με την περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολύεται. Έχει έρθει πια η ώρα να εξευρωπαϊστούμε ΚΑΙ εκεί…. Πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας πλέον ΚΑΙ προς την επιχείρηση με κυρώσεις στον ασυνεπή και προς τις δυο κατευθύνσεις».

Αναφορικά με το υπουργείο Τουρισμού τονίζει την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο της Όλγας Κεφαλογιάννη, αφήνει ωστόσο αιχμές για άλλα υπουργεία. Σημειώνει μάλιστα εμφατικά: «…Δεν μπορώ να εκφράσω όμως την ίδια άποψη για άλλα υπουργεία, δεδομένων μονομερών αποφάσεων που έχουν ληφθεί ερήμην των φορέων, όπως για παράδειγμα ο παραλογισμός περί ποσόστωσης σε Ελληνικά τραγούδια στου κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων ή η υπέρμετρη αύξηση στο πρώην φόρο διαμονής, νυν τέλος ανθεκτικότητας, που πλήττει ειδικά τον ξενοδοχειακό κλάδο μεταξύ όλων των καταλυμάτων διαμονής». Υπογραμμίζει δε ότι «Στόχος είναι να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος ΠΡΙΝ τη λήψη αποφάσεων μεταξύ υπουργείων και φορέων, ειδικά τώρα που η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε στάδιο περαιτέρω ανάπτυξης».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρεται και στα θέματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και σε μια σειρά μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία, όπως τα πνευματικά-συγγενικά δικαιώματα, η υπερφορολόγηση, το ειδικό χωροταξικό και η ασφάλεια δικαίου, τα ξενοδοχεία της «άλλης Ελλάδας», τις ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τους περιορισμούς – αποκλεισμούς, κ.ά..

Και βέβαια δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στην Κω!

Η συνέντευξη

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Κωνσταντίνας Σβύνου στον εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως εξής:

Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά το Βερολίνο, τα αποτελέσματα του 2023 και την σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει; Είστε αισιόδοξη; Οδεύουμε προς νέο ρεκόρ; Το 2025 πως το βλέπετε;

Το 2023, όπως άλλωστε παρουσιάσαμε και στην ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ, ήταν μια χρονιά θετικών επιδόσεων και ρεκόρ σε όλους τους τομείς. Η χώρα μας, με τους επιχειρηματίες, την τουριστική ηγεσία, τους εργαζόμενους και τους φορείς μπροστά, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της περαιτέρω, ως μια συνειδητή επιλογή των επισκεπτών.

Η τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, αλλά και το πτητικό πρόγραμμα των tour operators, μας έδωσε τους λόγους ώστε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του 2024. Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, δειλά δειλά από μέσα Μαρτίου και αναμένουμε να βρεθεί σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου. Στο Νότιο Αιγαίο η αύξηση των αεροπορικών θέσεων είναι κατά μέσο όρο κοντά στο 6,8% με άλλες περιοχές με διψήφια νούμερα ανόδου και άλλες περίπου αμετάβλητα. Σαφέστατα υπάρχουν προβληματισμοί καθώς ο τουριστικός τομέας είναι άμεσα εξαρτώμενος από πολλές παραμέτρους, αλλά κρατάμε τους αριθμούς που δείχνουν τη θετική ζήτηση που σημειώνει η χώρα μας. Όσο αφορά στο 2025, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ένας προγραμματισμός σε θετικό κλίμα, γεγονός που συνεπάγεται πως η στόχευση είναι για ακόμα περισσότερες θέσεις, άρα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι προοπτικές της Κω ποιες είναι; Γίνονται επενδύσεις στο νησί;

Τα τελευταία χρόνια η Κως είναι ο προορισμός ποιοτικών ξενοδοχειακών επενδύσεων, γεγονός που έχει συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Η ξενοδοχειακή υποδομή είναι άριστη και το γεγονός αυτό ακολουθούν και τα καταστήματα εστίασης, στην πλειοψηφία τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να ακολουθήσουν και οι επενδύσεις σε υποδομές στο νησί αλλά να τεθεί και η στόχευση στον πλήρη μετασχηματισμό σε έναν βιώσιμο προορισμό. Αν θέλουμε να πετύχουμε, τότε οφείλουμε να στοχεύσουμε ΟΛΟΙ μαζί στην επόμενη μέρα.

Ειδικό χωροταξικό και ασφάλεια δικαίου. Πόσο ανασταλτικά λειτουργούν για τις επενδύσεις;

Ειδικό χωροταξικό στον Τουρισμό ζητάμε εδώ και χρόνια ως κλάδος. Ένα χωροταξικό όμως που θα προκύπτει από σοβαρές μελέτες, εξειδικευμένες για κάθε προορισμό, που θα προκύπτει μέσα από την ορθολογική εκτίμηση των φυσικών πόρων και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του κάθε προορισμού, αλλά και με διαβούλευση με τους φορείς. Αυτό που διάβασα ως προσχέδιο δεν πληροί τίποτα από αυτά.

Το ίδιο και με την ασφάλεια δικαίου, όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεβλές καταστάσεις, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση δόμησης σε οικόπεδα που βρίσκονται σε μη αναγνωρισμένους δρόμους, όταν ελάχιστοι εξ’αυτών είναι αναγνωρισμένοι (δρόμοι μάλιστα κεντρικοί), βάζοντας τροχοπέδη σε επενδύσεις και μηδενίζονται προσωπικές περιουσίες.

Δεν μας επιτρέπονται τέτοιου είδους στρεβλώσεις στην εποχή μας, όταν ζούμε σε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες.

Όταν στοχεύουμε στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, δεν σταματάμε τις επενδύσεις, αντιθέτως τις προσανατολίζουμε εκεί που πρέπει, θέτοντας τέτοιες προδιαγραφές ώστε να προστατεύσουμε την περιβαλλοντική αειφορία του τόπου μας.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέλουμε λιγότερους και καλύτερους ή πολλούς και όλων των εισοδηματικών επιπέδων τουρίστες;

Οφείλουμε να έχουμε ως δεδομένο ότι για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, αποτελεί όνειρο ζωής να έρθουν στη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό άλλωστε οφείλουμε να είμαστε ένας προορισμός φιλικός και προσιτός για όλους. Εκεί λοιπόν είναι και το μεγάλο στοίχημα του να προστατέψουμε την ισορροπία μεταξύ των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Η χώρα μας είναι προορισμός για όλα τα βαλάντια και θέλουμε τον προορισμό αυτόν να τον μετασχηματίσουμε σε έναν ποιοτικό, βιώσιμο, αειφόρο προορισμό για όλα τα βαλάντια, γεγονός που συνεπάγεται πως τα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να έχουν αντίστοιχη στόχευση.

ΞΕΕ και ΙΤΕΠ: Δύο φορείς με σημαντικό έργο στον ελληνικό Τουρισμό. Ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα και που πρέπει να στραφούν οι ενέργειές τους;

Το ΞΕΕ διαχρονικά παράγει πολύτιμο έργο για την Ελληνική ξενοδοχία. Eιδικά τα τελευταία χρόνια και από την πρώτη μέρα ανάληψης της προεδρίας από τον Αλέξανδρο Βασιλικό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΞΕΕ, όπως και στην έρευνα μέσα από το ΙΤΕΠ, το οποίο έγινε ο βασικός επιστημονικός συνεργάτης του ΞΕΕ. Επένδυσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις ιδρύοντας τον πρώτο τουριστικό επιταχυντή στη χώρα μας. Ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις τα μέλη του, επιχειρηματολογεί ως σύμβουλος του κράτους, επενδύει στην έρευνα για την επόμενη μέρα. Το ελληνικό ξενοδοχείο προστατεύεται και προάγεται μέσα από τις δράσεις του ΞΕΕ, καθώς τρέχουν προγράμματα ανάδειξης των ξενοδοχείων, δυνατότητες αναβάθμισής τους μέσα από ειδικές κατηγορίες (πχ boutique hotels, ελληνικό πρωινό κ.λπ.).

Δεν είναι τυχαίο επίσης το ότι αυτή τη στιγμή η προεδρία της HOTREC είναι στα χέρια του δικού μας προέδρου, του προέδρου του ΞΕΕ, Αλέξανδρου Βασιλικού.

Η επόμενη μέρα τόσο στο ΞΕΕ όσο και στο ΙΤΕΠ τρέχει ήδη από χθες… Το ΞΕΕ μας έχει αναθέσει να μελετήσουμε τις υποδομές αλλά και τις απαιτήσεις σε θέματα ενέργειας, διαχείρισης υδάτων, προσβασιμότητας, εκπαίδευσης, τεχνητής νοημοσύνης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνει κατανοητή η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία, γεγονός που αναδεικνύεται από την τελευταία μας μελέτη για λογαριασμό του ΞΕΕ, στην οποία τονίζεται μέσα από αριθμούς και η υπερφορολόγηση που υφίσταται ο κλάδος.

Πως θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία της ξενοδοχίας γενικά, με το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά;

Με το υπουργείο Τουρισμού έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Στο πρόσωπο της υπουργού κυρίας Κεφαλογιάννη, έχουμε έναν άνθρωπο που κατανοεί τα θέματα, στηρίζει την ορθολογική τουριστική λειτουργία και προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Δεν μπορώ να εκφράσω όμως την ίδια άποψη για άλλα υπουργεία, δεδομένων μονομερών αποφάσεων που έχουν ληφθεί ερήμην των φορέων, όπως για παράδειγμα ο παραλογισμός περί ποσόστωσης σε Ελληνική μουσική στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων ή η υπέρμετρη αύξηση στο πρώην φόρο διαμονής, νυν τέλος ανθεκτικότητας, που πλήττει ειδικά τον ξενοδοχειακό κλάδο, μεταξύ όλων των καταλυμάτων διαμονής.

Στόχος είναι να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος ΠΡΙΝ τη λήψη αποφάσεων μεταξύ υπουργείων και φορέων, ειδικά τώρα που η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε στάδιο περαιτέρω ανάπτυξης.

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας της αειφορίας για τον Τουρισμό; Στο Νότιο Αιγαίο έχουμε το Rhodes Co-Lab και όχι μόνο. 

Το Ν. Αιγαίο πρωτοστατεί καθώς είναι η Περιφέρεια που πρώτη στήριξε με απτά αποτελέσματα τα νησιά προς την αειφορία.

Συγκεκριμένα είμαστε υπερήφανοι σε Πανελλαδικό επίπεδο:

  • Για την Τήλο ως το πρώτο νησί παγκοσμίως μηδενικών αποβλήτων (Tilos Just Go Zero)
  • Για τη Χάλκη, ως το πρώτο Gr-eco island με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
  • Για την Αστυπάλαια με το project “Smart & Sustainable Island”, με στόχο την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές.
  • Για τη Σύρο, με το πρόγραμμα «Aegean Neorion Innovation Center» που στοχεύει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Όσο για το Co-Lab της Ρόδου, αποτελεί το παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού σε βιώσιμο και αειφόρο τουριστικό προορισμό. Συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και καινοτομία που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε Ελληνικό τόπο και θα αποτελέσει και την πλατφόρμα στην οποία θα κινηθούν μελλοντικά και άλλοι προορισμοί. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά η περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει υπερβάσεις και να επιτυγχάνει ακόμα και αυτό που στην αρχή φαντάζει ακατόρθωτο.

Tour operating ή μεμονωμένοι πελάτες. Η γνώμη σας;

Ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί δεν γίνεται να επιβιώσουν χωρίς tour operating και μικρότεροι ή αναπτυσσόμενοι προορισμοί δεν γίνεται να επιβιώσουν χωρίς μεμονωμένους πελάτες. Η αναλογία μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια αλλάζει, ειδικά με τη διάχυση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου και κυρίως με τη διάθεση περισσότερων αεροπορικών θέσεων σε μεμονωμένους αλλά και με την εισχώρηση πτήσεων χαμηλού κόστους. Μεταβαίνουμε σε ένα πιο ισορροπημένο προϊόν, με αυξημένο ανταγωνισμό, με το διαδίκτυο να αποτελεί από μόνο του ένα τύπο «tour operator», με λιγότερες εξαρτήσεις. Αυτό καθιστά υγιέστερο το επιχειρηματικό περιβάλλον στο χώρο του Τουρισμού.

Μείζον πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την εξεύρεση προσωπικού, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Ποια είναι η εκτίμησή σας και πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό είναι και ποιοτικό. Έχουμε περάσει από το ένα άκρο της υπερπροσφοράς εργαζόμενων (πριν το 2020) στο άκρο της υπερζήτησης εργαζόμενων. Και για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, οφείλω να πω πως έως ένα σημείο κάποια πράγματα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στις σχέσεις εργοδοτών -εργαζόμενων αν και παγίως ο χώρος του Τουρισμού προστάτευε τις εργασιακές σχέσεις με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έπρεπε να αναπροσαρμοστούν, όπως και έγινε. Ομοίως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά πολύ, ενώ το έμμεσο εργοδοτικό κόστος, είναι από τα υψηλότερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το φαινόμενο της έλλειψης εργαζόμενων (βάσει έρευνας του ΙΤΕΠ, 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύπτεται) έχει ανατρέψει την υγιή επιχειρηματικότητα, καθώς υπάρχουν τμήματα ξενοδοχείων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και υπηρεσίες που δεν μπορούν να παραχθούν στο ποιοτικό επίπεδο που επιθυμούμε.

Και ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την ασυνέπεια αρκετών εργαζόμενων, οι οποίοι χωρίς ενημέρωση απλά δεν εμφανίζονται στην εργασία τους. Κανείς δεν προστατεύει την επιχείρηση, σε αντίθεση με την περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολύεται. Έχει έρθει πια η ώρα να εξευρωπαϊστούμε ΚΑΙ εκεί….

Πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας πλέον ΚΑΙ προς την επιχείρηση με κυρώσεις στον ασυνεπή και προς τις δυο κατευθύνσεις…

Το πρόβλημα απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που έχει να κάνει:

-Με νομιμοποίηση όλων αυτών που θέλουν να εργαστούν και δεν μπορούν:

Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλες κατηγορίες που θέλουν να κάνουν δεύτερη δουλειά και δεν τους επιτρέπεται, αλλοδαποί που ζουν παρανόμως στη χώρα μας αρκετά χρόνια, «εργάζονται», αλλά κανείς δεν τους νομιμοποιεί (τώρα τελευταία δίδεται η δυνατότητα αλλά με μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία)

-Με την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Ξεκάθαρα πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι εργάζονται περίπου 55.000 άτομα σε βραχυχρόνια μίσθωση… Είναι ακριβώς όσοι λείπουν από το χώρο των ξενοδοχείων με τη διαφορά ότι δεν τους βρίσκουμε δηλωμένους κάπου.

-Με την καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης και φιλοσοφίας μέσα από το χώρο της Εκπαίδευσης, από τα πρώτα ακόμα στάδια. Το να εργάζεται κανείς στον Τουρισμό, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, πρέπει να γίνει πρώτη επιλογή και όχι τυχαία επιλογή των μαθητών.

-Με τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

-Με διαρκή σεμινάρια δια βίου μάθησης.

-Με συνεργασία μεταξύ ΔΥΠΑ και επιχειρήσεων. Δεν νοείται να καταγράφεται ανεργία της τάξεως του 12% και να καταβάλλεται μάλιστα επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, όταν υπάρχουν τόσες ζητούμενες θέσεις εργασίας.

-Με την απελευθέρωση των διαδικασιών εισαγωγής μετακλητών εργαζόμενων, οι οποίες έως τώρα είναι δαιδαλώδης, τόσο λόγω υποστελέχωσης της αποκεντρωμένης, όσο και υποστελέχωσης των προξενείων για την έκδοση visa και για άλλους λόγους.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Χρειάζεται αλλαγή κατά την άποψή σας;  Ποιο θεωρείται το ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον Τουρισμό παγκοσμίως;

Ο Τουρισμός κινεί όλους τους κλάδους της οικονομίας. Όποιος μιλάει για μονοκαλλιέργεια όταν αναφέρεται στον Τουρισμό, μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά! Η παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο, όλα τροφοδοτούνται μέσα από τη μεγάλη ζήτηση που ο Τουρισμός παράγει. Για το λόγο αυτό άλλωστε η επίδραση του Τουρισμού στην εθνική οικονομία δεν είναι μόνο τα άμεσα 20,5 δις, αλλά πολλαπλάσια.

Ειδικά στο χώρο των ξενοδοχείων καταγράψαμε μέσα από έρευνά μας στο ΙΤΕΠ, πως το 87% των αγορών σε τρόφιμα -ποτά αφορούν Ελληνικά προϊόντα!

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθούν περαιτέρω οι παραγωγοί προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, να στοχεύσουν και να αυξήσουν την παραγωγή τους στα ζητούμενα προϊόντα ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις εισαγωγές. Χρειάζονται κίνητρα, ώστε νέοι άνθρωποι να επιλέξουν το επάγγελμα του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μελισσοκόμου, ευρύτερα του παραγωγού και να επενδύσουν στη Γη, σε αυτό το μεγάλο πλούτο που μας χάρισε η φύση. Μετά λύπης μου διαπιστώνω, πως πολλά χρόνια πριν, στο κομμάτι της παραγωγής υπήρχε πολύ καλύτερη κεντρική οργάνωση απ’ ότι υπάρχει τώρα…

Συνοψίζοντας λοιπόν, κίνητρα σε νέους παραγωγούς, οργάνωση παραγωγικού τομέα, σύνδεση πρωτογενή με τριτογενή τομέα, επένδυση σε υποδομές για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επένδυση στην παραγωγή υδάτινων πόρων και στην ορθολογική τους χρήση.

Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για την επέκταση της τουριστικής σεζόν;

Όταν λέμε επέκταση τουριστικής περιόδου σε εποχιακούς προορισμούς, εννοούμε την επέκταση στα άκρα, δηλαδή να ξεκινάει λίγο νωρίτερα (πχ Μάρτιος) κ να τελειώνει λίγο αργότερα (πχ Νοέμβριος) και όχι αυτό που στρεβλά κάποιοι κατανοούν για όλο το χρόνο Τουρισμό στα νησιά. Ελλάδα 365 ημερών μπορεί να υπάρξει, αλλά με τους χειμερινούς προορισμούς να πρωταγωνιστούν στις 120 ημέρες, καθώς η χώρα μας έχει μικρά διαμαντάκια σε όλο της το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Αρκεί να φτιαχτούν υποδομές και τέτοιο περιβάλλον ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Για να πετύχει το εγχείρημα απαιτεί πρωτίστως προσέλκυση πτήσεων στις επιθυμητές ημερομηνίες και δράσεις που φέρνουν κόσμο, όπως συνέδρια, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, στοχευμένη προβολή, κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να λειτουργούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ειδικά στο πρώτο χρονικό στάδιο του εγχειρήματος.

Κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων: Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Ποια είναι η άποψή σας;

Το τελευταίο διάστημα η κατάταξη ξενοδοχείων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναθεωρείται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Στη χώρα μας έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις πριν αρκετά χρόνια που άλλαξαν οι κανονισμοί, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά παροχής υπηρεσιών. Πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις διαδικασίες κ έτσι λαμβάνονται οι παρατάσεις.

Υπάρχουν όμως αρκετά που πρέπει να αναδιαμορφωθούν από τη βάση του συστήματος κατάταξης, όπως πχ να λαμβάνεται υπόψιν η διαφορετικότητα των ξενοδοχείων πόλεως από τα resort. Εκ των πραγμάτων το πρώτο δεν μπορεί να έχει τους χώρους που έχει το δεύτερο, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να φτάσουν τα μόρια υψηλών κατηγοριών. Τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται αναθεώρηση του συστήματος κατάταξης.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου και η «γιγάντωση» του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργούν ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία; Και η ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες, και το φόρο διαμονής ακόμη δεν λύνει τα προβλήματα. Το σχόλιό σας;

Η ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες είναι αυτό που έπρεπε πριν από 10 περίπου χρόνια να είχε θεσπιστεί. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, υπάρχει γιγάντωση του φαινομένου, με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις, τη στιγμή που οικογένειες αντιμετωπίζουν εξώσεις από τα σπίτια που ενοικιάζουν, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε βραχυχρόνια μίσθωση, η εύρεση σπιτιού καθίσταται δύσκολη και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί. Υπό τις παρούσες συνθήκες θα όφειλε το κράτος να λάβει μέτρα ώστε να υπάρχει ποσόστωση στα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.

Ο δε φόρος διαμονής έχει διπλασιαστεί με τη μετατροπή του σε τέλος ανθεκτικότητας και είναι σαφές ότι πλήττει μονομερώς τον ξενοδοχειακό κλάδο μεταξύ όλων των κατηγοριών καταλυμάτων διαμονής, καθώς ο τρόπος που θεσπίζεται στη βραχυχρόνια είναι αστείος…

Ο ξενοδοχειακός κλάδος, ως ο μόνος με ξεκάθαρο και δηλωμένο μητρώο είναι και το εύκολο «θύμα» στη θέσπιση νέων φόρων. Στη χώρα μας όμως πρέπει να υπάρξει η φορολογική δικαιοσύνη, να εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, σε σχέσεις αλληλεγγύης και κατανόησης και όχι να αισθανόμαστε ότι τιμωρείται η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα. Η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνει όταν ο κάθε πολίτης, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε εργαζόμενος, αισθάνεται ότι λειτουργεί σε ένα κράτος δικαίου και «εισπράττει» την ανταποδοτικότητα των φόρων που καταβάλλει.

Πέραν αυτού, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, αύξηση του κόστους, ορεινά ξενοδοχεία – ξενοδοχεία της «άλλης Ελλάδας», ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας, είναι μόνο μερικά κομμάτια του παζλ των προβλημάτων. Τι πρέπει να γίνει; Που πρέπει να ενσκήψει η κυβέρνηση;

Είναι θέματα που υφίστανται επί σειρά ετών και τα οποία οξύνονται ακριβώς γιατί δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυσή τους. Σε αρκετά θέματα του τουρισμού εμπλέκονται πάνω από 2 υπουργεία, με το υπουργείο τουρισμού να λειτουργεί επιτελικά αντί ως υπερ-υπουργείο.

Πνευματικά-συγγενικά αντί να δούμε ένα νομοσχέδιο που θα εξορθολογήσει την κατάσταση και θα βάλει τέλος σε όλο αυτό το πανηγύρι, καθιστώντας ΕΝΑΝ φορέα υπεύθυνο για την είσπραξη του δικαιώματος και τη δίκαιη απόδοσή του στους δικαιούμενους, βλέπουμε αποφάσεις τραγελαφικές περί υποχρεωτικής ποσόστωσης Ελληνικού ρεπερτορίου… Λυπάμαι, αλλά αν αυτή είναι η λογική, τότε δεν υπάρχει ελπίδα…

Για τα ξενοδοχεία της «άλλης Ελλάδας», θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι αυτά που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον Τουρισμό 365 ημερών… αρκεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους!

Για τις ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό αποτελεί μονόδρομο, έργο στο οποίο πρέπει να στοχεύσει ο κάθε επιχειρηματίας από σεβασμό στην επιχείρησή του, στον τόπο του και σε αυτό που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Προγράμματα που λειτουργούν μόνο υπέρ ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών είναι στη λάθος κατεύθυνση και μας προβληματίζουν. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 75% της Ελληνικής ξενοδοχίας. Αν οδηγηθούν σε αποκλεισμό από τον ανταγωνισμό οι συνέπειες θα είναι καταπέλτης για την οικονομία μας.

Η συμμετοχή στις Περιφερειακές εκλογές και η εκλογή σας, τι σηματοδοτεί; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; Ως έπαρχος Κω ποια έργα υποδομής προγραμματίζονται στο νησί και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου είχαμε ανέκαθεν μια εξαιρετική συνεργασία. Το να μου ζητήσει να συμμετέχω μαζί του στις εκλογές, ήταν για εμένα τιμή και πρόκληση μαζί. Η μεγαλύτερη τιμή όμως ήρθε από τον ίδιο τον κόσμο, τους συμπολίτες μου, που με ανέδειξαν πρώτη μεταξύ των πολύ αξιόλογων συνυποψηφίων μου. Ρεκόρ ψήφων, χωρίς ιδιαίτερο προεκλογικό αγώνα, συνεπάγεται ότι εκτιμήθηκε όλη η δουλειά που είχε γίνει στο παρελθόν, καθώς στην εννιαετία της προεδρίας μου στην Ένωση Ξενοδόχων Κω, ανοίξαμε τις δράσεις μας σε πολλούς τομείς, πέραν των συνδικαλιστικών μας αρμοδιοτήτων.

Βρίσκομαι λοιπόν ως Έπαρχος Κω-Νισύρου, σε ένα διαφορετικό πρίσμα, ώστε να συμβάλλω, όσο μου επιτρέπουν οι τυπικές μου αρμοδιότητες και όσο παράλληλα μπορέσω, πέραν αυτών, στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μου.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο, είναι η περιφέρεια των έργων και αυτή τη στιγμή έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για νέο νοσοκομείο στο νησί της Κω (αρκεί βέβαια οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου να προχωρήσουν εγκαίρως), ενώ προχωράει η δημιουργία νέου λιμένα στο χωριό της Κεφάλου. Και άλλα έργα εκτός από τα παραπάνω θα έρθουν.

Παράλληλα δράσεις που διασφαλίζουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι στα τρέχοντα.

Ένα από τα βασικότερα θέματα που πρέπει να σχεδιαστούν στο νησί μας είναι η πράσινη μετάβαση και αυτό αποτελεί για εμένα τη μεγαλύτερη πρόκληση.

ΙΤΕΠ: Σπουδαίο έργο, υψηλές προσδοκίες. Και τώρα τι;

Πράγματι σπουδαίο έργο! Με την καθοριστική απόφαση του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού να το καταστήσει ως το ερευνητικό πυλώνα του ΞΕΕ, αλλά και με την εξαιρετική επιστημονική ομάδα του ΙΤΕΠ (πάντα τονίζω μεταξύ όλων τη συμβολή του γενικού μας διευθυντή καθηγητή Γιώργου Πετράκου και της αεικίνητης επιστημονικής μας συνεργάτη Σοφίας Πανούση) , και τη συνεργασία όλου του ΔΣ, έχουμε φτάσει στο να διαχειριζόμαστε το “big data” της ξενοδοχίας…

Στην παρούσα φάση, εκτός από τις έρευνες που τρέχουν, δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι των «προβλέψεων» και χτίζουμε αντίστοιχα μοντέλα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα με τη χρήση νέων τεχνολογιών να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Και ναι… οι προσδοκίες είναι υψηλές και κάθε χρόνο θέτουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά!

Ποια είναι η φιλοδοξία σας με την ενασχόλησή σας με τα κοινά; Το επόμενο βήμα;

Περιορίζω τη φιλοδοξία μου στο «παρόν» με μοναδικό στόχο την έμπρακτη αποτελεσματικότητα μέσα από τους ρόλους που έχω τώρα. Με μεγάλη ευθύνη οφείλω να διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις των θέσεών μου, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του κόσμου, του τόπου μου και να προχωρώ σε λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό.

Παράλληλα. στον τομέα του Τουρισμού, συνεχίζω ως πρόεδρος του ΙΤΕΠ σε μια προσπάθεια να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την έρευνα, τα παραγόμενα αποτελέσματά τους και τις μελέτες μας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *